19 Μαρ 2014

O Πέτρος Παππάς με την Starbulk Carriers απέδειξε ότι γνωρίζει πως να αντλεί κεφάλαια

Πώς ο κ. Πέτρος Παππάς απο 30 εκατ. δολάρια έφθασε να διαθέτει εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. δολάρια!!!  - 22 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση  κάτω απο 300 εκατ. ευρώ
Oι Έλληνες ιδιοκτήτες εισηγμένων δεν δέχονται επ' ουδενί dilution (αραίωση της αξίας) των μετοχών και χάνουν  την ευκαιρία για να αντλήσουν κεφάλαια και να μεγαλώσουν τις εταιρείες τους, σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές.

Υπο αυτή την έννοια, όταν εκδίδονται νέες μετοχές υπέρ καινούργιων επενδυτών, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι όταν η εταιρεία βρίσκει τα κεφάλαια τότε έχει ευκαιρία να αυξήσει μακροπρόθεσμα την αξία της. (σ. σ. Το ζήτημα  συνεπώς δεν είναι οι περισσότερες μετοχές, αλλά η δυνατότητα της εταιρείας να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη και να δώσει ανάπτυξη υψηλότερη έναντι της περιόδου όπου οι μετοχές ήταν λιγότερες. Το παράδειγμα επομένως των ελληνικών τραπεζών είναι χαρακτηριστικό). Συνεπώς, δεν ισχύουν οι ενστάσεις των ιδιοκτητών εισηγμένων οι οποίοι δεν επιθυμούν αυξήσεις κεφαλαίου επιδιώκοντας να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Μακροπρόθεσμα, όποιες εταιρείες δεν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια και μοιραία κάποια στιγμή βγαίνουν εκτός αγοράς.     
 
Το επιτυχημένο  παράδειγμα της Starbulk Carriers

Απέναντι σ' αυτή την κακή πρακτική μια ελληνική εταιρεία δείχνει τον δρόμο σε μια διεθνή  αγορά.
Ο Έλληνας εφοπλιστής ο κ. Πέτρος Παππάς με την Starbulk  Carriers απέδειξε ότι, γνωρίζει πως να αντλεί κεφάλαια, προκειμένου να τα έχει διαθέσιμα πριν ή και κατά την άνοδο των ναύλων όταν αυτή έλθει.

Πριν από 1,5 χρόνο, η κεφαλαιοποίηση της Starbulk Carriers ήταν περίπου στα 30 εκατ. δολάρια. Τώρα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου ( 2 φορές ) η αξία της εταιρείας έχει υπερδεκαπλασιαστεί καθώς έχει φθάσει από τα 30 εκατ. δολάρια στα 400 εκατ. δολάρια.

Το σημαντικό στοιχείο, δεν είναι, όμως, ότι αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, αλλά το γεγονός ότι, η Starbulk Carriers θα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να επεκταθεί.                        
  
Η πρόσφατη επένδυση εφοπλιστών στην Cocomat

Αν λ.χ o επιχειρηματίας της Cocοmat κ. Ευφορμίδης προέβαλλε σθεναρές αντιρρήσεις για την τιμή, η επένδυση απο τους δυο εφοπλιστές δεν θα γινόταν ποτέ. Οι δυο εφοπλιστές ( κ.κ. Λογοθέτης, Γουλανδρής ) απέκτησαν το 50% της εταιρείας, έτσι η επιχείρηση θα βρεί τα κεφάλαια για να επεκταθεί στο εξωτερικό.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.