20 Μαρ 2014

Icarus Sailing: Το ελληνικό μοντέλο κάλυψης ιστιοπλοϊκών αγώνων

«Κανείς προφήτης στον τόπο του» λέει ο θυμόσοφος λαός.  «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» συμπληρώνει ένα άλλο. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η χώρα αυτή έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη νεολαία και στη δίψα για ζωή της νέας γενιάς που θέλει να σπάσει τα δεσμά της απαισιοδοξίας και να κοιτάξει το μέλλον με θάρρος.

Δύο νεαροί επιστήμονες, με αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα  αποφάσισαν πριν από πέντε χρόνια  να ανοίξουν τα επιχειρηματικά τους φτερά τους. Όπως συνήθιζε  να λέει μία παλιά καραβάνα στο λιμάνι του Πειραιά,   «κάπου είμαι πιο μπροστά από όλους και δεν το έχω ανακαλύψει ακόμη. Δεν έχω εντοπίσει την ιδέα». Εκείνοι την εντόπισαν.
Το 2009 δύο Έλληνες ιστιοπλόοι, απόφοιτοι  του Πολυτεχνείου, ο Αντώνης Κόνδης και ο Ιάσων Γεώργαρης αποφάσισαν να ασχοληθούν με την δημιουργία εναλλακτικών τεχνολογιών που θα επέτρεπαν την κάλυψη ιστιοπλοϊκών αγώνων υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Πήραν την απόφαση να ιδρύσουν  Icarus Sailing Media. Είχαν  προηγηθεί περισσότερα από 3 χρόνια έρευνας και δοκιμών μέχρι να καταλήξουν σε ένα αποδοτικό μοντέλο. Η καθιέρωσή τους άρχισε από το εξωτερικό. Τα δύο ελληνόπουλα έπεσαν κατευθείαν στα βαθιά. Στον σκληρό ανταγωνισμό.

Ο Ιάσων και ο Αντώνης, που είχαν λάβει μέρος σε μεγάλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις Ολυμπιακών κατηγοριών είχαν εντοπίσει την μέχρι τότε έλλειψη και αδυναμία σωστής τηλεοπτικής κάλυψης. «Το κόστος για μια σωστή τηλεοπτική κάλυψη είναι απαγορευτικό για πάρα πολλές ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες το κόστος ξεπερνά το 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Με το μοντέλο τηλεοπτικής παραγωγής του Ίκαρου επιτυγχάνεται μια πολύ καλής ποιότητας τηλεοπτική παραγωγή με κόστος της τάξης των μερικών χιλιάδων δολαρίων, επιτρέποντας την προβολή χορηγών και διοργανώσεων χωρίς μεγάλα budget»  τονίζει ο  Ιάσων Γεώργαρης.
 Το 2010 πλαισιώθηκαν από τους Παναγιώτη Μαρινόπουλο, Μάριο Πόλο και Μιχάλη Πατενιώτη, συνθέτοντας την βασική ομάδα ανάπτυξης και λειτουργίας της εταιρίας. Το 2011 η εταιρεία βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο “Rising Star Award” από το ENTERPRISE EUROPE  NETWORK.
Η Ελλάδα  δεν έχει παράδοση στο επιχειρείν και στον εμπορικό χώρο της ιστιοπλοΐας. Αυτό έκανε την προσπάθεια του « Ίκαρου» ακόμη πιο δύσκολη όταν προσπαθούσε να εισχωρήσει σε νέες αγορές για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος, «σε έναν χώρο όπως αυτόν την ιστιοπλοΐας που κυριαρχούν οι Βρετανοί, δεν ήταν καθόλου εύκολο να δημιουργήσεις εμπορικούς δεσμούς προερχόμενος από την Ελλάδα. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλεις σε σχέση με τις βρετανικές ανταγωνιστικές εταιρίες είναι διπλή και τριπλή. Παρόλα αυτά χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο μοντέλο και πολύ ανταγωνιστικές τιμές καταφέραμε να εξελιχθούμε και να εισχωρήσουμε σε νέες ανερχόμενες αγορές όπως αυτή της Νότιας Κορέας και του Μεξικού».  
Η Icarus sailing media είναι μια εταιρία αθλητικού media και marketing που εξειδικεύεται στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Παρέχει υπηρεσίες τηλεοπτικής κάλυψη, διανομής σε media (τηλεόραση, online, social media), διαχείρισης εμπορικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών προβολής και προώθησης μέσα από κορυφαίες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις. Με γραφεία στην Αθήνα και εμπορικούς συνεργάτες σε Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Κορέα και Βραζιλία, η Icarus Sailing Media δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, έχοντας καλύψει τηλεοπτικά ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις σε χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μεξικό, Αργεντινή, ΗΠΑ, Ινδία, Μαλαισία, Καραϊβική και φυσικά στην Ευρώπη.
Παράλληλα, τα διεθνή τηλεοπτικά προγράμματα της Icarus Sailing Media προβάλλονται σε περισσότερες από 120 χώρες, μέσω κορυφαίων τηλεοπτικών δικτύων όπως το Fox Sports, Sky Sports, Euro Sport και Bloomberg TV. Επιπλέον η εταιρεία έχει συνεργαστεί με πολλά διεθνή brands όπως την American Express, τη Nespresso, τη Magic Marine και την Corum, καθώς και τουριστικούς οργανισμούς όπως της Ανδαλουσίας, της Κύπρου και της Σιγκαπούρης συνεισφέροντας στη διεθνή προβολή τους μέσα από σημαντικά ιστιοπλοϊκά γεγονότα. Αυτή τη στιγμή η Icarus Sailing Media βρίσκεται μέσα στις τρεις κορυφαίες εταιρίες τηλεοπτικής κάλυψης ιστιοπλοϊκών αγώνων παγκοσμίως, με τις δύο κύριες ανταγωνιστικές εταιρίες να προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.
HELLENIC MATCH RACING TOUR
Το 2014 η Icarus ξεκινάει μια νέα προσπάθεια στην Ελλάδα με την δημιουργία του πρώτου Ελληνικού match racing tour. Πρόκειται για ένα κλειστό ιστιοπλοϊκό πρωτάθλημα με την συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων ιστιοπλόων, που θα φιλοξενηθεί σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας όπως την Πάρο, την Άνδρο και την Αθήνα. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο απ’ τη μια την προβολή του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα και την ανάδειξη των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών και παράλληλα την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω των διεθνών τηλεοπτικών προγραμμάτων ιστιοπλοΐας της Icarus Sailing Media. Στο πλαίσιο αυτό η Icarus πέτυχε τη   συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια,  ώστε να αναδειχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός και οι φυσικές ομορφιές των παραθαλάσσιων τουριστικών περιοχών της χώρας μας.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που συμμετέχει  με την δική της ομάδα στην διοργάνωση δήλωσε: «Για εμάς τους αθλητές είναι πολύ σημαντικό που μας δίνετε η ευκαιρία προβολής μέσω από το Hellenic Match Racing Tour. Είναι μια διοργάνωση που κινείται στα πλαίσια των κορυφαίων αγώνων του εξωτερικού και σύντομα μπορεί να προσεγγίσει και ξένους αθλητές που ψάχνουν χρόνια τώρα μια καλή αφορμή να επισκεφτούν τη χώρα μας για να αγωνιστούν στα όμορφα νερά της Ελλάδας.

To Hellenic Match Racing Tour, θα ξεκινήσει στις 11-13 Απριλίου με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στην Πάρο, 2-4 Μαίου θα ακολουθήσει ο αγώνας στην Άνδρο και ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί 26-28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Πρόσωπα  
Αντώνης Κόνδης
Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ
Mεταπτυχιακό στο  MIT, BOSTON
MBA από το  INSEAD
Προϋπηρεσία στη Συμβουλευτική  Mc Kinsey Αθήνας

Ιάσων Γεώργαρη
2ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία  LASER, 2 φορές πρωταθλητής Ελλάδας LASER
 Πτυχίο  Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού  Η/Υ ΕΜΠ
Μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ
Προϋπηρεσία στην κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ

Παναγιώτης Μαρινόπουλος
 Πτυχίο  Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ ΕΜΠ
Μεταπτυχιακό στο  IMPERIAL COLLEGE LONDON
Προϋπηρεσία στην συμβουλευτική  LEK CONSULTING Λονδίνου.
Μιχάλης Πατενιώτης
Πέντε  φορές πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία  49er,
Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.

Μάριος Πόλος
Μέλος Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας
Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το  TEESIDE UNIVERSITY


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.