19 Ιαν 2016

Σταθεροποίηση του πετρελαίου φέτος «βλέπει» ο OPEC

Η πετρελαϊκή αγορά θα σταθεροποιηθεί εντός του 2016, σύμφωνα τουλάχιστον με το Μηνιαίο Δελτίο του OPEC, με το καρτέλ να υποστηρίζει ότι η πτώση των τιμών οδηγεί σε μείωση της παραγωγής όσων κρατών δεν αποτελούν μέλη του.
«Μετά από επτά διαδοχικά έτη υψηλής παραγωγής εκτός OPEC, η οποία ξεπέρασε τα δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα υπάρξει μείωσή της, λόγω και της σημαντικής υποχώρησης των επενδύσεων κεφαλαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του καρτέλ η παραγωγή εκτός OPEC θα υποχωρήσει φέτος κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη υποχώρηση παραγωγής και μάλιστα κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.
Αναφορικά με τη δική του παραγωγή ο OPEC διευκρινίζει ότι έφθασε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 32,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς υπήρξε μείωση της σε Νιγηρία, Σ. Αραβία και Ιράκ.
Αισιοδοξεί η Σ. Αραβία
Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ανακάμψει, με την αγορά να ακολουθεί σταδιακά σταθεροποιητική πορεία.
«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, θα επιστρέψει η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από την καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών παραγωγής όσο και από τη βελτίωση των τιμών», τόνισε ο κ. Αλ-Ναίμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.