14 Ιαν 2016

Ζητά πίσω τα 522 εκατ. ευρώ της παράνομης επιδότησης απ' τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η ΓΓ Βιομηχανίας

Την ανάκτηση ποσού ύψους 522 εκατ. ευρώ (196 εκατ. αρχικό κεφάλαιο και 326 εκατ. ευρώ τόκοι), που έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008 ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις ζητεί από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η ΓΓ Βιομηχανίας του υπ. Οικονομίας.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» η επιστολή της ΓΓ προς τη Διοίκηση της επιχείρησης αποτελεί προπομπό εξελίξεων και θέτει ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας πλέον των Ναυπηγείων αφού θα καταδικαστούν σε διαρκείς, αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις.
Εξάλλου η εν λόγω αξίωση ήταν η αιτία για την οποία υιοθετήθηκε το λεγόμενο «μοντέλο Βενιζέλου», με το οποίο τα ναυπηγεία έχουν περιοριστεί σε στρατιωτικό και μόνον έργο, και έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ανάληψης εμπορικών συμβάσεων.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προχωρά τώρα στην κίνηση αυτή τόσο λόγω της διαδικασίας με την οποία οφείλει να συμμορφωθεί, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, όσο και εξαιτίας σχεδιασμών για την αναδιάρθρωση του κλάδου. Παραμένει όμως ακόμα άγνωστη η οδός διαμέσου της οποίας θα μπορούσε να φτάσει στη δημιουργία «ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας», όπως επιθυμούν ορισμένες πλευρές της κυβέρνησης. Πάντως, μια άλλη εκτίμηση αναφέρει πως η κυβέρνηση κινήθηκε τώρα και λόγω του ότι θέλει να βάλει ξανά στο τραπέζι την αξίωση αυτή, προκειμένου να μπορεί να την συμψηφίσει αν το κρίνει σκόπιμο με δική της επιβάρυνση, σε ενδεχόμενη αρνητική γι’ αυτήν απόφαση σε μια άλλη υπόθεση: Αυτή της προσφυγής της πλευράς της ιδιοκτήτριας Abu Dhabi Mar κατά του ελληνικού Δημοσίου στη διεθνή διαιτησία, με την οποία ζητεί αποζημίωση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επικαλούμενη μη εκπληρωθείσες συμβατικές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να έχει συζητηθεί, και η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.