13 Ιαν 2016

Προς τα 30 δολάρια/βαρέλι υποχωρεί το πετρέλαιο

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται η... κατρακύλα του πετρελαίου, με τις τιμές να πλησιάζουν επικίνδυνα ακόμα και τα 30 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ισχυρότερου δολαρίου και αναταραχών στις κινεζικές αγορές.
Την Τρίτη, στα ασιατικά χρηματιστήρια, η τιμή του WTI υποχώρησε 2,3% στα 30,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του Brent υποχώρησε 2,6% στα 30,73 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο βρίσκονται σε χαμηλά 12 ετών κι έχουν χάσει σχεδόν 20% της αξίας τους από την αρχή του έτους και περίπου 70% από τον Ιούλιο του 2014, όταν και ξεκίνησε αυτή η πτώση.
Βασικός παράγοντας που κατευθύνει τις τιμές χαμηλότερα είναι η μείωση της ζήτησης από την Κίνα, σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα παραγωγή από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και την ισχυροποίηση του δολαρίου.
Η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,8% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κινεζικών Αρχών.
Επίσης, οι short θέσεις στο WTI έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, γεγονός που δείχνει ότι τα hedge funds περιμένουν περαιτέρω πτώση. Οι επενδυτές φεύγουν από το πετρέλαιο, σημειώνει ο αναλυτής Daniel Ang της Phillip Futures.
Ωστόσο, οι short θέσεις που κρατούν και οι παραγωγοί πετρελαίου υποχωρούν, κάτι που σηματοδοτεί ότι έρχεται μείωση της παραγωγής καθώς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη δεν αντέχουν τις τόσο χαμηλές τιμές, όπως προσθέτει.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν, ήδη από το τέλος του 2015, νέα πτώση των τιμών το α' εξάμηνο του 2016, εκτιμώντας ότι το β' μισό του φετινού έτους θα επέλθει η ισορροπία.
Οι αναλυτές των Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered και Societe Generale έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές πετρελαίου φέτος.
Την πιο αρνητική θέση κρατά η StanChart η οποία «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου ακόμα και στα 10 δολάρια πριν οι «παίκτες» της αγοράς αποφασίσουν να δράσουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman Sachs η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί φέτος.
«Περιμένουμε να δούμε μια ανάκαμψη, αλλά είναι βασικό να θυμόμαστε ότι αυτή δεν θα είναι άμεση. Το θετικό πάντως είναι ότι η παραγωγή μειώνεται» υποστηρίζει και ο Craig McMahon, επικεφαλής έρευνας στην Wood MacKenzie, ο οποίος εκτιμά ότι οι αγορές ήδη έχουν πλεονάζον πετρέλαιο 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, το οποίο θα υποχωρήσει στα 600.000 βαρέλια το β' εξάμηνο του έτους (κυρίως από τις ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.