12 Ιαν 2016

Ιταλική γραβάτα δώρο στον Θ.Δρίτσα στη συνάντηση για ναυτιλία και προσφυγικό


ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Πρέσβη της Ιταλίας κ. Luigi MARRAS και στελέχη της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη ναυτιλία και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιταλός πρέσβης βάδισε στα χνάρια του πρωθυπουργού του Ματέο Ρέντσι ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε χαρίσει μια γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα και έκανε με τη σειρά του το ίδιο δώρο στον Θοδωρή Δρίτσα.

Στη συνάντηση ο  Υπουργός απέδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες στην αντιμετώπιση της παρούσας μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της πρωτοφανούς αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τη τελευταία διετία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαίνοντα ρόλο των δύο κρατών στη διατήρηση της σταθερότητας στο χώρο της Μεσογείου, γεγονός που υπαγορεύει την αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. επί της νέας πρότασης της Ευρ. Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρ. Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (BorderPackage), οι οποίες μόλις εκκινήθηκαν στις αρχές του έτους στο πλαίσιο των αρμοδίων οργάνων του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Προσδιόρισε μεταξύ των τομέων βαρύνουσας σημασίας στη διαχείριση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών την αναγκαιότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τονίζοντας το γεγονός ότι το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ διέσωσε εντός του 2015 άνω των 100.000 ανθρώπων που κινδύνευσαν στο Αιγαίο.

Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πόρων της Ε.Ε. για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και την ταχεία απελευθέρωση των συναφών κονδυλίων, δεδομένης της οικονομικής και επιχειρησιακής επιβάρυνσης που υφίστανται οι δυο χώρες.

Από πλευράς του Ιταλού πρέσβη, κ. Marras, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας και απεδόθη ομοίως έμφαση στην εξελίξεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. όσον αφορά την πρόταση δημιουργίας Ευρ. Συνοριοφυλακής & Ακτοφυλακής, αναγνωρίζοντας εμφατικά τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η προτεραιότητα που αποδίδουν οι δύο χώρες στην προώθηση της χρήσης LNGαπό τη ναυτιλία και τη δημιουργία των αντίστοιχων λιμενικών υποδομών, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος και να συμφωνούν περαιτέρω στην αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στον τομέα της διαχείρισης συνόρων και στην εμβάθυνση της τεχνικής συνεργασίας, σε υπηρεσιακό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.