29 Ιαν 2016

Ο Τουρισμός άντεξε στα capital controls

Yψηλή αντοχή έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων επέδειξε ο τουρισμός, ο οποίος μάλιστα περιλαμβάνεται, μαζί με την πληροφορική και τα χημικά, στους τρεις κλάδους που ξεχωρίζουν θετικά στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το περασμένο καλοκαίρι λόγω των capital controls.
Θωρακισμένες ουσιαστικά από την υψηλή ζήτηση των τελευταίων χρόνων, οι τουριστικές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν ανθεκτικές, καθώς διατήρησαν σχεδόν σταθερές τις πωλήσεις τους στα επίπεδα του 2014 (έναντι πτώσης 12% για τις υπηρεσίες συνολικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014) ενώ και οι ακυρώσεις από πελάτες δεν ξεπέρασαν το 10% (έναντι 19% για τις υπηρεσίες συνολικά).

pinakas_toyrisms.png
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την TNS ICAP, βάσει ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 580 με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες 580 με τζίρο από 1 έως 10 εκατ. ευρώ και γεωγραική κάλυψη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Λάρισα, Πάτρα.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις αποδεικνύονται ανθεκτικότερες εν μέσω capital controls – κυρίως οι εξωστρεφείς βιομηχανίες και υπηρεσίες, ήτοι ο κλάδος του τουρισμού. Οι τουριστικές επιχειρήσεις μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα, αντιμετώπισε τα λιγότερα προβλήματα από τους κεφαλαιακούς ελέγχους σε ποσοστό μόλις 8%, έναντι π.χ. του κλάδου υποδομής που βρίσκεται στον αντίποδα με ένα 34%. Ως προς τα προβλήματα ζήτησης το αντίστοιχο ποσοστό του τουριστικού κλάδου είναι πάλι χαμηλό, στο 11%, ενώ ψηλά βρίσκονται και οι προσδοκίες ανάπτυξης στον κλάδο, στο 66%.
pinakas_2.jpg
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.