15 Ιαν 2016

Ποια είναι η γυναίκα που διαμορφώνει το μέλλον του πετρελαίου στο Ιράν

Μεγαλωμένη σε μια γεωργική οικογένεια στο νότιο Ιράν, η Can Elham Hassanzadeh, 31 ετών, έκανε το διδακτορικό της στην Βρετανία έχοντας κερδίσει υποτροφία. Έχει γράψει το βιβλίο για τη βιομηχανία του φυσικού αερίου του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που εκδόθηκε πέρυσι από το Oxford University Press.
Επέστρεψε στο Ιράν για να διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων, την «Energy Pioneers» που έχει έδρα την Τεχεράνη και το Λονδίνο, η οποία έχει στόχο να δελεάσει ξανά τους ξένους επενδυτές μετά την αναμενόμενη άρση των κυρώσεων κατά τους προσεχείς μήνες. Το Ιράν βασίζεται στη δυτική τεχνολογία και ελπίζει να συγκεντρώσει από τις αγορές 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Hassanzadeh χτίζει μια επιχείρηση «ποντάροντας» στη βαθιά γνώση των ενεργειακών πόρων του Ιράν, στους στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση τεχνοκρατών και τους ηγέτες της βιομηχανίας στην Τεχεράνη και στις επαφές υψηλού επιπέδου με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, σπίτια και τις επενδύσεις στη Δύση.Οι πελάτες της είναι ανυπόμονοι. «Οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να ανοίξουν γραφεία στην Τεχεράνη αμέσως και να αγοράσουν μετοχές σε τοπικές εταιρείες που θα είναι πράκτορές τους και θα βοηθήσουν με τη διαχείριση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Arsa International Construction και επικεφαλής της ομάδας του εμπορίου του αναδόχου. «Δυστυχώς, εξακολουθούν να μας κοιτάζουν σαν να είμαστε 15 χρόνια πίσω».
«Ο κόσμος έχει προχωρήσει», λέει η Hassanzadeh, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι επενδυτές από την Δύση, είναι έτοιμοι να γυρίσουν στις επενδύσεις στην Τεχεράνη, χωρίς να εξετάσουν και τα ψιλά γράμματα. Τον τελευταίο καιρό η ίδια πηγαινοέρχεται μεταξύ του Ιράν και της Ευρώπης για να μιλήσει σε συνέδρια και συναντήσεις για το εμπόριο με στελέχη του πετρελαίου της Δύσης, διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες, δικηγόρους και για την επανεμφάνιση της χώρας της.Παρά την ηλικία της, η Hassanzadeh έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο φορέων της βιομηχανίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Oxford Institute στον τομέα της ενέργειας.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.