26 Φεβ 2015

Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να «ξεφορτωθούν» επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια

Σε αναζήτηση αγοραστών προκειμένου να πωλήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου επισφαλών ναυτιλιακών δανείων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται τραπεζικές αλλά και ναυτιλιακές πηγές.

Στόχος – πάντα κατά το πρακτορείο – είναι να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους ικανότητα, με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά αποτιμώνται σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν αρκετά χαρτοφυλάκια που έχουν τεθεί προς πώληση, μεταξύ των οποίων και αυτά που περιλαμβάνουν ναυτιλιακά δάνεια. Είναι απόλυτα κατανοητό εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και παράλληλα δεν έχουν τις κατάλληλες εισπρακτικές δομές προκειμένου να κατορθώσουν να εισπράξουν αυτά τα δάνεια», επισημαίνει τραπεζική πηγή στο Reuters.
Κύριοι αγοραστές αναμένεται ότι θα είναι εταιρείες private equity, τα επονομαζόμενα distressed funds.
Μία ακόμη τραπεζική πηγή υποστηρίζει στο πρακτορείο ότι κάποιες τράπεζες έρχονται σε επαφή και με τους εφοπλιστές – δανειολήπτες, προτείνοντας να τους πωλήσουν πίσω, με έκπτωση, τα δάνειά τους.
«Ακόμη και με έκπτωση, μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν τα κεφάλαιά τους. Επίσης αποτελεί μία καλή κίνηση ώστε να ξεφορτωθούν από τα λογιστικά τους βιβλία τα δάνεια, ενώ συμφέρει και τους εφοπλιστές, οι οποίες διαθέτουν χρήματα για την επαναγορά», προσθέτει μία ακόμη τραπεζική πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί – βάσει στοιχείων του Reuters – ότι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και ETE έχουν «ναυτιλιακά» χαρτοφυλάκια συνολικής αξίς 10 δισ. δολαρίων.
Σημειώνεται εκπρόσωποι των Alpha Bank και ΕΤΕ υποστήριξαν στο Reuters ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων», η Eurobank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς υποστήριξε ότι υπάρχει μία περίπτωση η τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.