10 Φεβ 2015

Μ.Βαρβιτσιώτης: "Θα ήθελα να προτείνω στην Κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΛΠ"

Ομιλία του Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


        Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε τη σημασία που έχουν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι: «θέλουμε να πετύχει αυτή η διαπραγμάτευση και μακάρι να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό, το οποίο είχαμε πετύχει εμείς. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να παραδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να παραδεχθούν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος όλων των προεκλογικών τους εξαγγελιών ήταν ψεύτικο. Επίσης είναι ψέμα το ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε, κάτι το οποίο ακούμε συνεχώς και σήμερα με αφορμή συγκεκριμένο περιστατικό, θα ήθελα να διαψεύσω».
Επιπλέον ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα  στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης «από τη μεγάλη επένδυση που πετύχαμε με την Cosco, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά». Μάλιστα, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις που συνάντησε από τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους και τους διαχειριστές των ανταγωνιστικών λιμανιών της Βορείου Ευρώπης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής - αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά- το mail που του είχε αποστείλει στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, ο οποίος και εξέφραζε τότε την αντίθεσή του για τη νέα συμφωνία επένδυσης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ζητώντας  από την ελληνική πλευρά να επανεξετάσει την απόφασή της.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν πρέπει να σταματήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ: «Είναι μία επένδυση 230 εκατομμυρίων που δημιουργεί πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας, που δεν δημιουργεί μια καινούρια China Town, όπως ο κ. Λαφαζάνης έλεγε. Πολύ χαίρομαι που αυτά τα περί China Town και αυτά κατά της σύμβασης παραχώρησης, βεβαίως, τα οποία έλεγε ο κ. Λαφαζάνης σήμερα ο κ. Βαρουφάκης τα αναιρεί» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος αν, λόγω των προηγούμενων δηλώσεων Λαφαζάνη, που διαφωνεί  με την παραχώρηση χρήσεων, που διαφωνεί με την πώληση των μετοχών, που διαφωνεί με την παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, να αφήσετε μία ευκαιρία να χαθεί».

Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς πρέπει να πω το αυτονόητο, που όμως πολλές φορές πρέπει να το λέμε: Σήμερα η αγωνία όλων μας είναι η διαπραγμάτευση που κάνει η Κυβέρνηση να πετύχει. Γιατί, εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση, τότε στον τόπο θα οδηγηθούμε σε πολύ δύσκολες εξελίξεις, εάν δηλαδή από τις 28 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εγγυάται τη χρηματοδότησή μας, εφόσον πλέον τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι απαγορευτικά.
Θέλουμε να πετύχει αυτή η διαπραγμάτευση και μακάρι να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό, το οποίο είχαμε πετύχει εμείς. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να παραδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να παραδεχθούν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος όλων των προεκλογικών τους εξαγγελιών ήταν ψεύτικο.
Ήταν ψεύτικη η φιλοδοξία που καλλιέργησαν στον κόσμο για την οριστική κατάργηση του μνημονίου, για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, για τις ρυθμίσεις που ελήφθησαν όλο το τελευταίο διάστημα.
Επίσης, είναι ψέμα το ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε, κάτι το οποίο ακούμε συνεχώς και σήμερα με αφορμή συγκεκριμένο περιστατικό, θα ήθελα να διαψεύσω.
Θα μιλήσω για την υπόθεση του ΟΛΠ, γιατί νομίζω ότι πολλοί έχουν μπερδευτεί, πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Παράλληλα, θα ήθελα να προτείνω στην Κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΛΠ, έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει και να μην μπει και αυτό στη λίστα των προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεως που θα καταργήσει.
Για να είμαι πιο σαφής, ο ΟΛΠ είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Δεν του ανήκει το λιμάνι του Πειραιά. Το 2008 η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή έκανε μια συμφωνία με την COSCO και ήρθε η COSCO και ανέλαβε τη διαχείριση μίας προβλήτας του λιμανιού και την κατασκευή μισής ακόμα. Αυτές οι δύο προβλήτες –η μιάμιση προβλήτα- που είχε η COSCO στη διάθεσή της, πληρώνοντας ενοίκιο στον ΟΛΠ, έφθασαν στα όριά τους, εκτόξευσαν τη δυναμικότητα και τη λειτουργία του λιμανιού και το 2013 αποφασίστηκε μετά από πρόταση της COSCO να επεκταθεί και να τους παραχωρήσουμε και άλλη θάλασσα, να κτίσουν το υπόλοιπο κομμάτι αυτής της προβλήτας, να την εξοπλίσουν. Επρόκειτο για μία επένδυση 230 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η επένδυση δεν ήρθε εύκολα και δεν ήρθε εύκολα γιατί τότε η τρόικα, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις με την COSCO, μας είπε «σταματήστε! Δεν θέλουμε να γίνει αυτή η επένδυση». Και έχω εδώ μπροστά μου το mail του κ. Μορς, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχαμε λάβει ως κυβέρνηση –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- με το οποίο μας έλεγε «σταματήστε αυτήν την επένδυση, όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στους όρους του ευρωπαϊκού δικαίου» -γιατί ήταν μια απευθείας ανάθεση- «αλλά γιατί αν παραχωρήσετε αυτό το δικαίωμα στην COSCO, τότε η ιδιωτικοποίηση» -η οποία είναι από τις βασικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στο πρόγραμμα- «που θα γινόταν μετά του ΟΛΠ δεν θα συγκέντρωνε κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αφού το καλύτερο κομμάτι του λιμανιού που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θα είχε ήδη παραχωρηθεί στην COSCO».
Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 που μας έστειλε αυτό το mail ο κ. Μορς ξεκίνησε μία αέναη προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις, πρώτα από όλα να μην τεθεί από την πλευρά της τρόικας ένα βέτο πάνω σε αυτό το e-mail και δεύτερον να ξεπεραστούν όλα τα κωλύματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία είχαν σχέση με την επέκταση αυτής της σύμβασης με την COSCO για την απευθείας ανάθεσή της και, βέβαια, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μίας τεράστιας, της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα σε όλη την περίοδο της κρίσης.
Είναι μία επένδυση 230 εκατομμυρίων που δημιουργεί πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας, που δεν δημιουργεί μια καινούρια China Town, όπως ο κ. Λαφαζάνης έλεγε. Πολύ χαίρομαι που αυτά τα περί China Town και αυτά κατά της σύμβασης παραχώρησης, βεβαίως, τα οποία έλεγε ο κ. Λαφαζάνης σήμερα ο κ. Βαρουφάκης τα αναιρεί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα χαρακτήρισε αυτήν την επένδυση μία από τις κορυφαίες επιτυχημένες επενδύσεις στη χώρα. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να τα πει πολύ νωρίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για του λόγου το αληθές έχω και το δελτίο τύπου τότε του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος έλεγε ότι θέλουμε να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά μία China Town.
Τι θέλω να σας πω με αυτά; Θέλω να σας πω ότι στη συνέχεια, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά, έχοντας εμπλέξει έναν διεθνή εταίρο, ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το λιμάνι ήταν να προχωρήσουμε στο σχέδιο αποκρατικοποίησης.
Είναι ένα από τα λίγα σχέδια αποκρατικοποίησης που γίνονται στη χώρα το οποίο συνδυάζει –και θα εξετασθεί παράλληλα- όχι μόνο το ύψος των χρημάτων που θα μας δώσουν για να πάρουν την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ, αλλά και τη δέσμευσή τους όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα που θα εκτελέσουν μέσα στην πρώτη πενταετία, επενδυτικό πρόγραμμα που φιλοδοξούμε να ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά από αυτά, πάνω από τα 150 εκατομμύρια, θα πέσουν στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής με στόχο να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, να υπάρχει μια καινούργια πλωτή δεξαμενή, καινούριος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ώστε πραγματικά το Πέραμα, η Δραπετσώνα να αναγεννηθεί, εφόσον είναι κλειστά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και φυτοζωούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Και θα ήταν αμαρτία σήμερα αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης να σταματήσει ενόψει της 6ης Μαρτίου, που είναι η ημέρα για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Θα είναι αμαρτία να σταματήσει. Θα πάτε πίσω μία πολύ μεγάλη επένδυση εκεί όπου πραγματικά πονάει ο τόπος: στην αξιοποίηση του ναυπηγικού μας πλεονεκτήματος, στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης και στην αξιοποίηση του λιμανιού ως πόλου έλξης επενδύσεων, γιατί δεν άκουσα τίποτα περί επενδύσεων και πώς θα τις φέρετε και δεν άκουσα και τίποτα για την ανάπτυξη. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος αν, λόγω των προηγούμενων δηλώσεων Λαφαζάνη, που διαφωνεί  με την παραχώρηση χρήσεων, που διαφωνεί με την πώληση των μετοχών, που διαφωνεί με την παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, αφήσετε μία ευκαιρία να χαθεί.
Σήμερα ο ΟΛΠ έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού. Δεν είναι μόνο η COSCO. Είναι η MAERSK και πάρα πολλές εταιρείες, στις οποίες θα μπορέσουμε να δώσουμε τις στρατηγικές συνεργασίες, το κράτος να δημιουργήσει έσοδα και η πιο πολύπαθη περιοχή, «πρωταθλητής» της ανεργίας στην Ελλάδα, το Πέραμα και η Δραπετσώνα, να δουν επιτέλους καινούριες επενδύσεις στη γειτονιά τους.
Κύριε Πρόεδρε, με την ευχή να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να μην πρυτανεύσουν οι ιαχές τής προηγούμενης προεκλογικής περιόδου ελπίζω πραγματικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί από την προηγούμενη θέση του για τη μη αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.
Καταθέτω στα Πρακτικά τα δύο σχετικά κείμενα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)
Καταψηφίζω, βεβαίως, τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι μπορείτε με αυτό το σχέδιο να φέρετε έστω και έστω και ένα ευρώ καινούργια επένδυση στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.