24 Φεβ 2015

Η στάση του ΟΠΕΚ ρίχνει το πετρέλαιο κάτω από τα 50 δολάρια

Όλες οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για μια παρατεταμένη άνοδο της τιμής του πετρελαίου εξανεμίστηκαν σήμερα το πρωί, καθώς διατυπώθηκαν αμφιβολίες σχετικά με την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Diezani Alison-Madueke, πρότεινε σύμφωνα με τους Financial Times, μια διεθνής συνεργασία για τον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η Madueke, η οποία διατελεί και πρόεδρος πετρελαίου της Νιγηρίας, φαίνεται να πρότεινε, κατ' ουσία, μια συμφωνία ως πλαίσιο για το πετρέλαιο, αντίστοιχης αυτής του Bretton Woods για το χρυσό. Αυτό δημιούργησε ελπίδες ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει στην τελευταία συνεδρίασή τον Νοέμβριο του 2014.
Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου Brent μειώθηκε στα 58,56 δολάρια το βαρέλι ενώ το αργό στις ΗΠΑ ανήλθε στα 48,97 δολάρια το βαρέλι, μετά την αναρρίχηση του πάνω από 50 δολάρια.
Η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, περίπου 60% από τα μέσα Ιουνίου του 2014, οφείλεται λόγω της χαμηλής ζήτησης, του ισχυρού δολαρίου αλλά και της αλματώδης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η απροθυμία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, έχει επίσης θεωρηθεί ως βασική αιτία της πτώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.