22 Οκτ 2014

Διεθνή ναυτιλιακά κέντρα προσελκύουν ελληνικές εταιρείες

Σε «Κέρας της Αμάλθειας» έχει εξελιχθεί, παγκοσμίως, η ελληνική ναυτιλία με αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, παγκοσμίως να προσφέρουν γη και ύδωρ σε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες προκειμένου να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί. Ένα από τα βασικά κίνητρα που προσφέρουν είναι το φορολογικό πλαίσιο. Όποιος ελέγχει τη ναυτιλία ελέγχει το παγκόσμιο εμπόριο αφού το 90% των προϊόντων μεταφέρονται δια θαλάσσης. Το στατιστικό αυτό και μόνο φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της δύναμης που έχει και τον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία.

Το Ντουμπάι, το City του Λονδίνου, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν εντείνει τα τελευταία δύο χρόνια την προσπάθειά τους να προσελκύσουν ελληνικές εταιρείες, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες πλοιοκτήτες. Πρόσφατα η Κίνα θέσπισε νέο φορολογικό σύστημα για τη ναυτιλία που είναι ελκυστικό. Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι η μετεγκατάσταση ολοένα και περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών προς την Ανατολή μέσω του  εκσυγχρονισμού και της  ανάπτυξη της ναυτιλίας της.
Έντονη κινητικότητα δείχνει και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Πρόσφατα ένας από τους πιο ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές ο οποίος έχει και ρόλο στα θεσμικά δρώμενα του κλάδου εκμυστηρεύτηκε σε επιχειρηματικό πηγαδάκι ότι έχει δεχθεί πρόσκληση από τους Άγγλους, μέσω της πρεσβείας να συζητήσουν το θέμα της μετεγκατάστασης της εταιρείας του στο Λονδίνο: «Δεν έχω αποδεχθεί την επίσημη πρόκληση γιατί και μόνο να πήγαινα για μια συζήτηση θα ήταν σαν να είχα αποδεχθεί ότι υπάρχει θέμα» και προσέθεσε: «Έχω ένα ολόκληρο κτήριο στο Λονδίνο και μέσα σε ένα μήνα θα μπορούσα να μεταφέρω τις επιχειρήσεις μου εκεί. Και να αφήσω στην Ελλάδα μια τεχνική εταιρεία μόνο. Όμως δεν θα αποδυναμώσουμε την πατρίδα μας. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα».
Βεβαία πολλές είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν ανοίξει γραφεία όχι όμως τα κεντρικά τους, σε διάφορες διεθνή ναυτιλιακά κέντρα όπως το Λονδίνο, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη. Όμως λειτουργούν πιο πολύ ως εκπρόσωποι της εταιρείας.


Πηγή: Διεθνή ναυτιλιακά κέντρα προσελκύουν ελληνικές εταιρείες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/70787/diethni-naytiliaka-kentra-proselkyoyn-ellinikes-etaireies#ixzz3GsZPF8I5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.