23 Απρ 2018

Νέα επένδυση από τη Star Bulk του Πέτρου Παππά για την εξαγορά 16 πλοίων bulkers

Σε μια νέα εξαγορά, που πρόσθεσε 16 πλοία στον ήδη μεγάλο στόλο της, προχώρησε η Star Bulk Carriers, η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.
Η Star Bulk, που διευθύνεται από τον κ. Πέτρο Παππά, συμφώνησε να αποκτήσει 16 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που ανήκουν στην Augustea Atlantica SpA και την York Capital Management, με αντάλλαγμα μετοχές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Star Bulk θα εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές στους πωλητές των 16 πλοίων, μία ποσότητα μετοχών ίση με το 14,1% περίπου των κοινών μετοχών που θα έχει η Star Bulk μετά την ολοκλήρωση της αγοράς των πλοίων.
Επίσης στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Star Bulk θα αναλάβει και χρέος ύψους 310,0 εκατ. δολαρίων, που συνδέεται με τα πλοία. Η αγορά των πλοίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και εξακολουθεί να υπόκειται στην εκτέλεση οριστικών συμφωνιών χρηματοδότησης και συνήθων όρων κλεισίματος.

Επιπλέον η όλη συναλλαγή θα γίνει με την αξία των πλοίων να υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα στην αγορά, ενώ τρία από τα 16 πλοία που αγοράστηκαν ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με μέλη της οικογένειας του κ. Πέτρου Παππά, διευθύνοντος συμβούλου της Star Bulk. Η τεχνική διαχείριση των 16 πλοίων θα παραμείνει σε εταιρεία συγγενή με την Augustea Atlantica SpA, ενώ την εμπορική διαχείριση θα αναλάβει η Star Bulk.

Ο κ. Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η Star Bulk αποκτά ένα υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο, και εκτίμησε ότι σε συνδυασμό με την ελκυστική τραπεζική χρηματοδότηση, η συναλλαγή θα είναι ικανοποιητική για τους μετόχους μας. Η Star Bulk αποκτά έναν στόλο από πέντε πλοία Newcastlemaxes / Capesize, δυο πλοία Mini Capesize, οκτώ πλοία Post Panamax / Kamsarmax και ένα Ultramax, με μέση ηλικία τα 4,5 έτη, ενώ τα πλοία έχουν κατασκευαστεί σε Ιαπωνία και Κορέα. Τα πλοία, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, θα αποκτηθούν από θυγατρική της Star Bulk και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ότι ο κ. Raffaele Zagari, διευθύνων σύμβουλος της Augustea Atlantica Spa, θα συμμετάσχει  στο Διοικητικό

Συμβούλιο της Star Bulk.

Σημειώνεται ότι η Star Bulk Carriers επέστρεψε στην κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 έπειτα από τρία ζημιογόνα χρόνια. Ειδικότερα, ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 107,7 εκατ. δολ., έναντι μόλις 63,2 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και καθαρά κέρδη ύψους 23,8 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 33,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 56,7 εκατ. δολ. έναντι 15,4 δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και τα προσαρμοσμένα κέρδη ξεπέρασαν τα 21,5 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 16,5 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.
Στο σύνολο της χρήσης του 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα αυξημένα στα 331,9 εκατ. δολ., έναντι 221,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν και ζημίες ύψους 9,7 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 154,2 εκατ. δολ. το 2016. Η ουσιαστική βελτίωση της αγοράς χύδην ξηρού χύμα με την άνοδο των ναύλων συνέβαλε στην παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών για τη Star Bulk, η οποία επικεντρώθηκε στην εξόφληση του χρέους της.  Η εταιρεία Star Bulk μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελέγχει έναν στόλο από 90 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 10,2 εκατομμυρίων dwt, που θα αποτελείται από 14 Newcastlemax, 15 Capesize, 2 Μίνι Capesize, 7 Post Panamax, 25 Kamsarmax, 2 Panamax, 15 Ultramax και 10 Supramax με χωρητικότητα μεταφοράς μεταξύ 52,055 dwt και 209,537 dwt.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.