2 Απρ 2018

Γ.Πλακιωτάκης: ««Εμείς θέλουμε και τα σκάφη υπό ελληνική σημαία και υπό κοινοτική σημαία και τα υπό τρίτη σημαία»






Εκατομμύρια  ευρώ χάνει το ελληνικό δημόσιο απλά και μόνο γιατί δεν αποφασίζει να  αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες σε ελληνικά λιμάνια σκάφη που δεν  φέρουν την ελληνική σημαία.
«Εμείς θέλουμε και τα ελληνικά σκάφη και τα υπό κοινοτική σημαία και τα υπό μη κοινοτική» δήλωσε στη Βουλή  ο Τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης και απευθυνόμενος στον  υπουργό Ναυτιλίας και Νησωτικής πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή  δήλωσε:

«Η λύση που δώσατε πρόσφατα είναι αλυσιτελής.  Διότι με τους περιορισμούς-προϋποθέσεις για τα  υπό ξένη σημαία τουριστικά σκάφη, που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα,  όπως ίδρυση υποκαταστήματος, ναυτολόγιο στο ΝΑΤ, φορολόγηση με 29% των κερδών, ελάχιστες ημέρες ναύλωσης, κανένα σκάφος δεν θα  έρθει στην Ελλάδα. Θα πηγαίνουν στ ς ανταγωνιστικές χώρες, όπως Γαλλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Τουρκία.
Τα σκάφη μήκους 35-40 μέτρων και άνω  είναι ο τουρισμός που θέλουμε ως χώρα. Μεταφέρουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Δεν είναι δυνατόν  ένα σκάφος το οποίο έρχεται από την Ιταλία  να μην μπορεί να επιβιβάσει ή να αποβιβάσει  κόσμο και να πηγαίνει κατευθείαν στην Τουρκία. Διώχνουμε  τα περαστικά σκάφη από την Ελλάδα και η  χώρα χάνει εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα που μπορεί να έχει» και προσέθεσε:
«Ο  ΥΝΑ από το  να τα χαρακτηρίζει παράνομα  ας τους βάλει ΦΠΑ στα ναύλα. Ένα 60μετρο σκάφος έχει έσοδα 500.000 ευρώ την εβδομάδα. Από τον ΦΠΑ το κράτος θα μπορούσε έναν εισπράξει 60.000 ευρώ, Ξέρετε  πολλές δραστηριότητες να  αποφέρουν  έσοδα 60.000 ευρώ την εβδομάδα στα ταμεία του κράτους;. Δεν τα θέλετε αυτά τα λεφτά;
Έχουν μείνει ελάχιστα σκάφη άνω των 40 μέτρων  στην Ελλάδα» και κατέληξε:
«Εμείς θέλουμε και τα σκάφη υπό ελληνική σημαία και τα σκάφη υπό κοινοτική σημαία και τα υπό τρίτη σημαία. Αντιγράψτε το  θεσμικό πλαίσιο άλλων χωρών ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα. Κύριε Κουρουμπλή πρέπει να γίνεται πιο σοβαρός και υπεύθυνος γιατί είστε προϊστάμενος σε ένα σημαντικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για την ελληνική ναυτιλία».
Τα έσοδα που χάνονται για την ελληνική οικονομία είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τουριστικά σκάφη  εφοδιάζονται στα λιμάνια-hub, από όπου ξεκινούν το ταξίδι τους, με καύσιμα, τρόφιμα,   προμηθεύονται υλικά και εξαρτήματα,  πληρώνουν για την παροχή υπηρεσιών, ενώ οι  τουρίστες που ταξιδεύουν με αυτά, που είναι υψηλού εισοδήματος, επισκέπτονται αξιοθέατα, χρησιμοποιούν ακόμη και ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στην ξηρά πολυτελή αυτοκίνητα-βαν κα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.