18 Μαρ 2018

Σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των πλοίων σε Πειραιά και Πάτρα


Σημαντική είναι η  αύξηση των εκπομπών NOx, SOx και PM  κατά την κίνηση των πλοίων σε ώρες αιχμής, τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την άφιξη τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάλυσης (ΕΚΕΤΑ). Το συμπέρασμα προέκυψε  από τις μετρήσεις των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα  στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας το έτος 2017.


Η ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών λιμένων, αποτέλεσε το επίκεντρο της ημερίδας που διοργανώθηκε στον ΟΛΠ από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάλυσης (ΕΚΕΤΑ) στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Λιμενικών Αρχών, στελέχη της ναυτιλίας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση.  

Αναδείχθηκε ο καταλυτικός ρόλος των λιμενικών αρχών οι οποίες υποβοηθούμενες από καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, όπως είναι η χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (DronesUAV) μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους ρύπους που εκλύουν τα πλοία. Με φόντο τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εκπομπές SΟx, παρουσιάσθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα, προβάλλοντας το ΥΦΑ ως το πλέον υποσχόμενο ναυτιλιακό καύσιμο για την μετάβαση προς μια εποχή μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων.

Ιδιαίτερη ανταπόκριση υπήρξε κατά τη συζήτηση της τελευταίας ενότητας, στην οποία στελέχη προερχόμενα από τον κλάδο της ναυτιλίας και της ενέργειας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλασσίων Λιμένων (ESPO) και την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» υπογράμμισαν τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του ΥΦΑ ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η ολοκλήρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κατάρτιση αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου και η παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων σε πλοία και λιμάνια.
Πραγματοποιήθηκε επίδειξη της μέτρησης των αέριων ρύπων με την Κινητή Μονάδα Μέτρησης, που χρησιμοποιήθηκε στο έργο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων (δρ Χ. Λαμπρίδης), καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής (Αντιπεριφερειάρχες Γ. Γαβρίλης & Π. Χατζηπέρος) και του Δήμου Πειραιά (Αντιδήμαρχος Σ. Βοϊδονικόλας), οι οποίοι υπογράμμισαν τη συμβολή του Poseidon Med II και τόνισαν την αναγκαιότητα για μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, όπως είναι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ), και τις συνέργειες μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των λιμένων.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.