18 Μαρ 2018

Οι επιπτώσεις στη ναυτιλία από τη φοροεπιδρομή Τραμπ στις εισαγωγές






Αδιαμφισβήτητα το γεγονός που στιγμάτισε την εβδομάδα που πέρασε και που προξένησε αναταραχή στις αγορές ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στο εισαγόμενο αλουμίνιο και χάλυβα. Τα προτεινόμενα μέτρα θα επιβάλλουν 25% φόρο σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Οι ΗΠΑ εισάγουν ένα 30% του χάλυβα που χρειάζονται, ενώ η διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή οδήγησε στην περικοπή των εισαγωγών.


«Παρόλα αυτά,  οι επιβαλλόμενοι δασμοί δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στα ζητούμενα τονομίλια, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, καθώς ο Καναδάς, η Ν.Κορέα και το Μεξικό αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά. Όμως θα πρέπει να εξεταστεί η παράπλευρη επίδραση στην αγορά καθώς η παραγωγή θα διοχετευθεί σε άλλες περιοχές, πιθανότατα εντείνοντας τον ανταγωνισμό την περιοχή της Ασίας» επισημαίνει ο Νικόλαος Μ.Ζαννίκος ναυτιλιακός αναλυτής  της Golden Destiny:

«Αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τις παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων μεγάλου μεγέθους. Τα υψηλά επίπεδα των ναύλων σε συνδυασμό με τον τερματισμό των εκδηλώσεων για το κινεζικό νέο έτος και το γενικευμένο θετικό κλίμα στην αγορά έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες να προχωρήσουν σε παραγγελίες νέων πλοίων, τα οποία βρίσκονται πλέον σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές» και προσθέτει:

« Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση καθώς η αγορά βρίσκεται ακόμη σε μια φάση ανάκαμψης με την Κίνα να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος, όμως με τα αποθέματα της να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 Τέλος, η ζήτηση για άνθρακα τόσο από την Ινδία όσο και από την Κίνα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς και στις δύο χώρες τα ενεργειακά τους αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.