19 Ιουν 2017

Πως ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος πήρε στα πλοία του σπουδαστές από τα… «αζήτητα»





Η εξασφάλιση  εκπαιδευτικού μπάρκου για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού είναι όλα αυτά τα χρόνια πονοκέφαλος. Ειδικά για το μπάρκο μετά την ολοκλήρωση του 2ου έτους. Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και αυτό γιατί αν δεν κάνουν τα  δύο εκπαιδευτικά ταξίδια οι σπουδαστές των ΑΕΝ δεν μπορούν να φοιτήσουν στο τρίτο έτος.

Φέτος τουλάχιστον για τους πρωτοετείς  δόθηκε λύση. Από  τους 1.143  απέμειναν μόνο 48  δεν βρήκαν εταιρεία να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Το αξιοσημείωτο  είναι ότι όλοι σπουδάζουν για πλοίαρχοι   Στο αδιέξοδο που πήγε να δημιουργηθεί, τη λύση έδωσε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.   Με δική  του εντολή στελέχη του Ομίλου επικοινώνησαν και με τους  48 σπουδαστές οι οποίο σπουδάζουν όλοι για πλοίαρχοι . Από αυτούς ενδιαφέρον να μπαρκάρουν έδειξαν οι 13 εκ των οποίων επτά είναι κοπέλες. Μετά από  συνέντευξη που  έδωσαν όπως προβλέπεται κατέληξαν σε επτά σπουδαστές οι οποίοι μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ταξιδιού. Από αυτούς  τους επτά οι πέντε είναι κοπέλες.
 Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία είναι ότι και  οι νεαρές ελληνίδες έχουν πλέον  στόχο  τις ναυτικές ακαδημίες  για να  γίνουν καπετάνισσες αλλά και μηχανικοί πλοίων και να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Το 2016 εισήχθησαν 101 γυναίκες στις σχολές εμποροπλοιάρχων και  29 στις μηχανικών.
 Σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει, με την ολοκλήρωση του 1ου έτους πρέπει ο σπουδαστής να κάνει μπάρκο 6 μηνών. Το ίδιο ισχύει και μετά το τέλος του 2ου έτους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να φοιτήσει στο τρίτο έτος.
  
Η μόνη διευκόλυνση που παρέχεται στους σπουδαστές των ΑΕΝ  είναι από το 1ο στο 2ο έτος. Δηλαδή, αν δεν βρει να μπαρκάρει ένας σπουδαστής στο τέλος του 1ου έτους, τού δίνουν το δικαίωμα  να φοιτήσει στο 2ο και καλύπτει μετά τον χρωστούμενο χρόνο-εκπαιδευτικό ταξίδι.


Τότε όμως για να πάει στο 3ο έτος θα πρέπει να ταξιδέψει 9 από τους 12 μήνες (6+6) που «οφείλει» συνολικά. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.