10 Ιουν 2017

Γ.Κοτζιάς: Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο στη Ναυτιλία




Στο επίκεντρο της παγκόσμιας  ναυτιλίας θα βρεθεί η Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα και  ο λόγος είναι το συνέδριο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων, του Hellenic Shipbrokers Association ή H.S.A. το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017»
Εκεί θα αναλυθούν οι συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει η ναυτιλιακή βιομηχανία, οι προοπτικές της μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και ο ρόλος του ναυλομεσίτη.

«Η ελληνική ναυτιλία είναι ένα εθνικό προϊόν το οποίο πρέπει να προβάλουμε όλοι μαζί. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών» επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του HSA, Γιάννης Κοτζιάς:  «Υπήρχε μία θεωρία ότι οι ναυλομεσίτες απειλούνται από τις πλατφόρμες και τους αλγόριθμους.  Όμως ο ναυλομεσίτης είναι αυτός που έχει τη γνώση και την αίσθηση της αγοράς αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις με τον πελάτη  και αυτό δεν αλλάζει. Κανείς «απρόσωπος» προξενητής δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Δεν μπορείς να βάλεις την προσαρμοστικότητα ενός ναυλομεσίτη στους αλγόριθμους. Ο ναυλομεσίτης προστατεύει από κακοτοπιές  τους πελάτες του και μπορεί να «απορροφήσει» τα κτυπήματα για εκείνους,  να δώσει λύσεις και να προτείνει συμβιβασμούς κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας άψυχος υπολογιστής.  Οι έλληνες  ναυλομεσίτες-brokers πρέπει να σταθούν και στέκονται στο ύψος του ελληνικού εφοπλισμού που είναι παγκόσμια δύναμη.»

Όσο αφορά την επίθεση που δέχεται η ελληνική ναυτιλία από τον Σόιμπλε ο Γιάννης Κοιοτζιάς επεσήμανε σε ερώτηση του «newmoney.gr» : «Είμαστε συνταγμένοι στο πλευρό της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο πρόεδρός της κος Θεόδωρος Βενιάμης είναι ο αρμόδιος που χειρίζεται το θέμα και για αυτό σας λέω ότι η υπόθεση είναι  σε καλά χέρια. Είμαστε στο πλευρό της ΕΕΕ.»
Όσο αφορά τον  θεσμό «Πειραιάς 2017» ο πρόεδρος των ναυλομεσιτών  δήλωσε:
« - Ο θεσμός του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ», με τη μορφή που απέκτησε από το 1995 περιλαμβάνοντας και το συνέδριο των ναυλομεσιτών,  αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία συνάθροισης ναυτιλιακών στελεχών από όλο τον κόσμο, και διοργανώνεται ανά διετία από το Σύνδεσμό μας.
- Το «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017» συνεχίζει αυτή την παράδοση, ενισχύοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους μας και τους απανταχού συνεργάτες τους, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία».
 «Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το επάγγελμα του μεσίτη ναυτιλιακών συμβάσεων απειλείται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αλγορίθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών… Εμείς όμως δεν είμαστε ούτε απλοί διαβιβαστές πληροφοριών, ούτε ο ρόλος μας τελειώνει με το κλείσιμο μιάς συμφωνίας. Έχουμε αποκτήσει με προσωπικό κόστος μία επαγγελματική επάρκεια, η οποία παράλληλα με τη γνώση της αγοράς και την έμφυτη ικανότητα της διαπραγμάτευσης, απαρέγκλιτα περιλαμβάνει επίσης τεχνικές, οικονομικές και νομικές γνώσεις. Είμαστε σε θέση να σηκώσουμε το βάρος του ρόλου που εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε, και που κανείς απρόσωπος «προξενητής» δε θα μπορούσε ποτέ να διαδραματίσει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τίποτε δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την αξία της γνώσης, της εμπειρίας, της διαπροσωπικής συνεργασίας, της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο»  ήταν οι θέσεις που υποστήριξαν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Άγγελος Παύλου, ο  γενικός γραμματέας  Δημήτρης Κιττές και ο Ταμίας Σπύρος Καζιάνης και προσέθεσαν:
«Το «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017» θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα διακεκριμένα μέλη μας να τιμήσουν τους εκλεκτούς επισκέπτες τους και να ενισχύσουν την εταιρική και προσωπική επαφή και δικτύωση.
Το H.S.A. κλείνει φέτος 42 χρόνια λειτουργίας. Είναι μία μη κερδοσκοπική ομάδα επαγγελματιών της ναυτιλίας, με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και την αέναη βελτίωση του επιπέδου του κλάδου. Επίσης βασική μας επιδίωξη είναι η προσέλκυση νέων συναδέλφων, γιατί το νέο αίμα, τα φρέσκα και καθαρά μυαλά είναι εφαλτήρια για το μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ενταχθεί και τα εβδομαδιαία πρακτικά σεμινάρια που διοργανώνει το H.S.A. στον χώρο μας στον Πειραιά».

 Στο συνέδριο που θα ανοίξει το διήμερο του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017» την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στις 09:30 το πρωί, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της τρέχουσας ναυτιλιακής επικαιρότητας:
Στην πρώτη ενότητα, Τραπεζίτες και εν γένει Χρηματοδότες της ναυτιλίας θα μας εξηγήσουν τη δύσκολη συγκυρία όπου οι παραδοσιακές ναυτιλιακές τράπεζες δεν έχουν ανάλογη του παρελθόντος ικανότητα να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της παγκόσμιας και δη της Ελληνικής ναυτιλίας, και θα αναλυθούν εναλλακτικές πηγές ρευστότητας και δανειοδότησης.
Στη δεύτερη  ενότητα θα ακουστούν  απόψεις και αναλύσεις από κορυφαίους  ναυλομεσίτες και έγκριτους Έλληνες ναυτιλιακούς αναλυτές για την κίνηση και τις τάσεις της ναυλαγοράς, τις προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις τους.

Στην τελευταία ενότητα, Έλληνες Πλοιοκτήτες και Ναυλωτές θα  δώσουν το στίγμα σε σχέση με το πώς βλέπουν το σήμερα και πώς οι ίδιοι πορεύονται σε δύσκολους και ευμετάβλητους καιρούς, που όμως παρουσιάζουν ευκαιρίες για επενδύσεις και επεκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.