6 Ιουν 2017

Ελλάδα: Ο «παράδεισος του γιώτιγκ» χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις


Ο Michael Dunkerly και η η Jennifer Timinis





Την αναγκαιότητα να  στηρίξει η Ελλάδα  πρόγραμμα επενδύσεων στον θαλάσσιο τουρισμό  και πιο συγκεκριμένα στις ιδιωτικές μαρίνες ήταν στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο 1ο  East Mediterranean Superyacht Forum  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι κυρίως ξένων εταιρειών που ασχολούνται με το γιώτιγκ και τις μαρίνες αλλά και μεσίτες, δικηγόροι, πλοίαρχοι και εν δυνάμει επενδυτές.  Ήταν συγκρατημένοι αισιόδοξα για το επενδυτικό μέλλον  στον κλάδο αφού περιμένουν να δουν πράξεις από την κυβέρνηση. Υπάρχει επιφυλακτικότητα λόγω της μέχρι σήμερα αδυναμίας μεταρρυθμίσεων από το Δημόσιο.  Δυνατότητες  μεγάλης  ανάπτυξης υπάρχουν στην Ελλάδα και σε αυτό συμφώνησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο συνέδριο ενώ υπογράμμισαν και την δεδομένη επιθυμία ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής αλλά και τουριστών να επισκέπτονται την χώρα.    
«Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα και ειδικότερα στο γιώτιγκ έχει προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης» επεσήμανε ο Michael Dunkerly δικηγόρος εξειδικευμένος στο γιώτιγκ και διευθυντής του  Tethys Equity και της  Oceda Yacht Agency:
«Τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν  αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το πόσος εύθραυστο  είναι λόγω των γεωπολιτικών  γεγονότων. Το θέμα είναι πως θα ανταποκριθεί η Ελλάδα  που αντιμετωπίζει την κρίση του χρέους, αν θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτά θα  επηρεάσουν. Η Ελλάδα κατέχει μόλις το 2% του ευρωπαϊκού γιώτιγκ. Όμως για όλους όσοι  έχουν την τύχη όπως εμείς να περνούν χρόνο στην Ελλάδα και στα  ελληνικά νησιά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι  ότι η φύση έκανε εκπληκτική δουλειά δημιουργώντας έναν παράδεισο του γιώτιγκ και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα».
Από την πλευρά της η Jennifer Timinis, δικηγόρος και managing director της Oceda επεσήμανε:
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, υπόκειται ίσως στους πιο δύσκολους και εχθρικούς κανόνες ναύλωσης για τους ιδιοκτήτες, τους ναυλωτές και… το ίδιο το κράτος. 
Επίσης  σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη της ΕΕ, δεν υπάρχει σύστημα για την είσπραξη του ΦΠΑ για σκάφη επαγγελματικά με ξένη σημαία των οποίων μέρος της ναύλωσης αφορούν στην Ελλάδα. Δηλαδή για τις μέρες που περνούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα τα σκάφη αυτά   θα έπρεπε  να αποδίδεται αναλογικά ο ΦΠΑ. Κάτι που δεν γίνεται και  αυτό έχει ως αποτέλεσμα  μια τρελή απώλεια εισοδήματος για μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια σοβαρά οικονομικά προβλήματα» για να υπογραμμίσει ότι η  μη εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών Αναψυχής δημιουργεί προβλήματα: «Τον Απρίλιο του 2014 ψηφίσθηκε νόμος που  αποσκοπεί στην απλούστευση των κανονισμών και στην καθιέρωση μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα σκάφη που θα επέτρεπε τελικά την είσπραξη του ΦΠΑ. Όμως η ψήφιση και μόνο  του νόμου δεν επαρκεί αν δεν εφαρμοστεί. Τα βασικά   μέρη  δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, επομένως αυτό οδηγεί σε αβεβαιότητα και σύγχυση».
 
Ο Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος  απάντησε –αντιμετώπισε την απαισιοδοξία των ξένων και την αμφισβήτησή τους όσο αφορά τη δυνατότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό γιώτιγκ και ειδικά για την άρση της απαγόρευσης ναύλωσης σκαφών αναψυχής υπό μη κοινοτική σημαία στην Ελλάδα. Τόνισε ότι τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και Ναυτιλίας  συζητούν για την εξεύρεση λύσεων.
Επίσης τόνισε  για τις μαρίνες ότι δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας  είτε σε επαγγέλματα άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο είτε  έμμεσα.

 ΠΗΓΗ: newmoney.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.