23 Ιουν 2017

Κουρουμπλής: «Εξαλείφονται οι παράνομες ναυλώσεις τουριστικών σκαφών»



Έντεκα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής που δραστηριοποιούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του νόμου 4256/14, εντόπισαν οι λιμενικές αρχές   μετά την απόφαση του ΥΝΑΝΠ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να πατάξει το φαινόμενο των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών. Το 11ο σκάφος «πιάστηκε» σήμερα το πρωί, στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΝΑ «οι  περιπτώσεις παράνομων ναυλώσεων διαπιστώθηκαν σε ελέγχους που έγιναν σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από τα τέλη Μαΐου, δηλαδή στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο που αφορούν, η μία στην έκδοση απλής απόδειξης (Θ/Γ ΑΙΟΛΟΥΣ ΧΑΡΠ ΙΙ ΝΠ4897) χωρίς ναυλοσύμφωνο, στο λιμάνι της Μυκόνου, και η άλλη στην επίδειξη πλαστής επαγγελματικής άδειας (Θ/Γ ΧΑΡΜΟΝΙΑ), στο λιμάνι του Λαυρίου».

Το ΥΝΑΝΠ σημειώνει ότι είναι πολιτική βούληση του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, να τερματιστεί η ασυδοσία των προηγούμενων ετών στις παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Η οδηγία του κ. Κουρουμπλή προς το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι το εν λόγω φαινόμενο να εκριζωθεί.

Πέρα από τις κυρώσεις που επιβάλλουν τα αρμόδια όργανα του ΥΝΑΝΠ, οι υποθέσεις παραπέμπονται και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα 10  σκάφη που διαπιστώθηκε ότι εκτελούσαν δρομολόγια κατά παράβαση της νομοθεσίας είναι τα εξής:
1. Στο ΚΛ/ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, το Ι/Δ ΑΡΟΡΑ ΝΠ1193 - παράνομη ναύλωση (επιβίβαση 7 ατόμων με προορισμό ΘΗΡΑ).
2. Στο Λ/Χ ΜΥΚΟΝΟΥ, η Θ/Γ ΑΙΟΛΟΥΣ ΧΑΡΠ ΙΙ ΝΠ4897 - ναύλωση χωρίς ναυλοσύμφωνο, έκοψε μια απλή απόδειξη
3. Στο Λ/Χ ΜΥΚΟΝΟΥ, η Θ/Γ DULCINEA σημαίας ΜΑΛΤΑΣ - παράνομη ναύλωση.
4. Στο Λ/Χ ΙΘΑΚΗΣ, η Θ/Γ SPARTA σημαίας ΙΤΑΛΙΑΣ - παράνομη ναύλωση.
5. Στο ΚΛ ΡΟΔΟΥ, η Θ/Γ NORTH WIND σημαίας ΤΟΥΡΚΙΑΣ - παράνομη ναύλωση.
6. Στο Ε' ΛΤ ΖΕΑΣ, η Θ/Γ BINA, σημαίας ISLE OF MAN - παράνομη ναύλωση.
7. Στο Ε'Λ/Τ ΖΕΑΣ, το S/Y CATAYA - σημαίας ΑΥΣΤΡΙΑΣ. 
8. Στο Κ/Λ ΛΑΥΡΙΟΥ, η Θ/Γ ΧΑΡΜΟΝΙΑ - πλαστή επαγγελματική άδεια.
9. Στο Ε΄ Λ/Τ ΖΕΑΣ, η Θ/Γ ALESSANDRO, σημαίας ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
10. Στο Κ/Λ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, το "SEHER 1", σημαίας ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
11. Σήμερα το πρωί, στο Λιμεναρχείο της Ζακύνθου διαπιστώθηκε ότι το σκάφος “PIROPO IV”, σημαίας Λουξεμβούργου, εκτελούσε παράνομες ναυλώσεις, παραλαμβάνοντας επιβάτες από άλλο σκάφος, στην ανοιχτή θάλασσα. Η έρευνα για την περίπτωση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνεργασία της Δ/νσης Ναυτιλιακών Επενδύσεων & Θαλάσσιου Τουρισμού, συνεχίζονται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.