Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ.Βενιάμης με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Μιχ.Χανδρή |
Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη εκτιμούσαν και συνεχίζουν να εκτιμούν, ότι η πρόθεση της ΕΕ, μέσω της έρευνας που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία είναι να καταστήσει σε μόνιμη βάση την έκτακτη- οικειοθελή φορολόγηση των Ελλήνων πλοιοκτητών.
Επίσης, θέλει να τους φορολογήσει τόσο τη μεταβίβαση μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών, όσο και τα μερίσματα για τα οποία η φορολόγηση ήδη ισχύει για τα ναυλομεσιτικά γραφεία.
Εάν επιβληθεί η φορολόγηση της μεταβίβασης μετοχών θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους πλοιοκτήτες αφού τα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν θα είναι πολύ μεγάλα.
Για τη φορολόγηση των μερισμάτων ισχύει η εθελοντική συνεισφορά η οποία όμως δεν είναι μόνιμο μέτρο. Πριν από έναν περίπου μήνα το προεδρείο της ΕΕΕ βρέθηκε στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Προφανώς είχαν πάρει ανησυχητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς των Ελλήνων πλοιοκτητών.
Εκείνο το μεσημέρι οι εφοπλιστές είχαν γίνει τυχαία αντιληπτοί από δημοσιογράφους την ώρα που έφευγαν από το υπουργείο. Αλλά η συνάντηση υποβιβάστηκε και από τις δύο πλευρές σαν ήσσονος σημασίας. Δεν ήταν όμως έτσι. Κάθε άλλο....
Κύλησαν οι εβδομάδες και την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της για σύγκλιση έκτακτης Γ.Σ. στις 26 Ιουνίου με πρώτο θέμα «τη συζήτηση και λήψη απόφασης περί της επέκτασης για ένα μόνο έτος, ήτοι το 2018, υπό τις απαιτούμενες διαδικασίες, της Οικειοθελούς Παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που θα προσθέσει στην ελληνική φαρέτρα ένα βέλος στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών.
Η εθελοντική εισφορά της ναυτιλίας, που θα αποδώσει επιπλέον 420 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ελληνικού κράτους την τετραετία 2014-2017. Λήγει στα τέλη του 2017.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, στηρίζει την ναυτιλία που μαζί με τον τουρισμό είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, όπως τόνισε κυβερνητικό στέλεχος σε ανύποπτο χρόνο, «πρέπει και οι εφοπλιστές να κάνουν κάτι» φωτογραφίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη συμμετοχή τους στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν σιγά-σιγά στη θέση τους.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.