27 Μαΐ 2015

Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»: Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία







Με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και βασισμένο στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία το πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προωθεί τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, καθώς και την Ιστορική και Ναυτική Έρευνα.


Το κοινωφελές πολιτιστικό «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», το οποίο συστάθηκε την άνοιξη του 2007, στεγάζεται σε τρία κτήρια στον Πειραιά:
στο νεοκλασικό κτήριο επί των οδών Πραξιτέλους 169 και  Μπουμπουλίνας, όπου φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές ζωγραφικής και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας 36 και  Ακτής Μουτσοπούλου, όπου στεγάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη, η Συλλογή Nelson, η Ναυτική Συλλογή και το Εργαστήριο Συντήρησης Βιβλίων, ενώ η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί στην οδό Κουντουριώτου 173.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

260.000 τίτλοι
Αποτελείται από παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, δωρεές σπουδαίων ανθρώπων των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών.

35.000 τίτλοι
Περιλαμβάνει βιβλία που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς της γνώσης, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το λογοτεχνικό τμήμα που περιλαμβάνει κλασική και σύγχρονη, ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Διαθέτει περιοδικές εκδόσεις, οπτικοακουστικό και πληροφοριακό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο Παιδικό Τμήμα με βιβλία που απευθύνονται σε νηπιακές ηλικίες έως και εφήβους.


15.000 εικόνες, 400 βιβλιογραφικοί τίτλοι, έρευνα σε πλέον των 2.000 βιβλιογραφικών αναφορών
Η ιστοσελίδα Travelogues - Με το βλέμμα των περιηγητών προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις με εικονογράφηση από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και ενδεικτικά του 20ού αιώνα.


ΝΑΥΤΙΛΙΑ


Το 2014 το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» συμμετείχε ως χορηγός στις ενάλιες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε η α΄ φάση της ενάλιας έρευνας. Εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα, ένας χάλκινος δακτύλιος και μία λάγυνος. Τα ευρήματα, όπως και τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση στο Ίδρυμα στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται το 2015, με αποστολή επί του πεδίου στην αρχή και στο τέλος του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο προγραμματίζεται η επέκταση και ολοκλήρωση της φωτοχαρτογράφησης της συνολικής έκτασης του βυθού όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα του ναυαγίου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής.


82 ιδιόγραφες επιστολές, 1.500 βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, συλλογή πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων συλλογή περίπου 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων
Στις αρχές Ιουνίου ο Dr. Nick Slope από την Αγγλία θα επισκεφτεί το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» με σκοπό τη μελέτη ανέκδοτων επιστολών του Ναυάρχου Νέλσον και τη δημοσίευσή τους.
Την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2015 μέρος της συλλογής Nelson θα εκτεθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. (Εγκαίνια, Σάββατο 27 Ιουνίου 2015).




ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΚΑΛΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΗ SCRIMSHAWS
ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
17.000 τίτλοι βιβλίων, 150 τίτλοι περιοδικών
Αποτελεί χωριστό τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και καλύπτει τους τομείς της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών επαγγελμάτων, της ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής, της αλιείας καθώς και των φάρων.






Το 2011 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βιβλιοθήκης Καίτη Λασκαρίδη, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αποτυπώνει την πρόθεση των τριών βιβλιοθηκών να προχωρήσουν σε συνεργασία στον τομέα των συλλογών τους που αφορούν τη ναυτιλία και γενικότερα θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές.

Από το 2008 έως και το 2010 ανακαινίστηκαν πλήρως οι φάροι Ταινάρου, Μαλέα και Ντάνας με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής ναυτικής μας κληρονομιάς.

«Η εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide»,
 ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών Λίας Ι. Αθανασίου (Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 19:30)

MEMORANDUM Πολεμικού Ναυτικού με «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη»




ΠΑΙΔΕΙΑ

2003 – 2015: 1.707 προγράμματα, 85.690 μαθητές
2008 – 2013: 183 προγράμματα, 19.700 μαθητές, 256 σχολεία πυρόπληκτων και δυσπρόσιτων περιοχών
Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία παρέχονται δωρεάν και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας

20 Επιμορφωτικά Σεμινάρια, 1.690 εκπαιδευτικοί
Κάθε χρόνο διοργανώνονται  κύκλοι σεμιναρίων που απευθύνονται σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο τους την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση.


Όλες οι δραστηριότητες του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του www.laskaridou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.