29 Μαΐ 2015

Γ.Μώραλης: "Η οργανική και λειτουργική διασύνδεση Πόλης, Λιμανιού, Θάλασσας"

 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης πραγματοποίησε ομιλία κατά το κλείσιμο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
 
Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη είναι η ακόλουθη:

 
«Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι της Θάλασσας
 
Πριν περίπου 2,5 χιλιετίες η διορατικότητα του Θεμιστοκλή οδήγησε τους Αθηναίους στην αξιοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά ώστε να κατακτήσουν όλο τον γνωστό τότε κόσμο και να δημιουργήσουν τελικά κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή το μεγαλύτερο επίτευγμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τη Δημοκρατία.
 
Τα Λιμάνια και οι ακτές είναι οι πλέον ασφαλείς και σίγουρες πύλες για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, και όχι μόνο. Πολύ περισσότερο για χώρες όπως είναι η Ελλάδα που η θάλασσα τη βρέχει από άκρη σε άκρη, είναι και η μοναδική διέξοδος. Επιτρέψτε μου να πω ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μου, ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η προσπάθεια για την ανασύνταξη και τη σταθεροποίηση  της οικονομίας μας πρέπει να ξεκινήσει από τη θάλασσα, από τη ναυτιλία, από τα λιμάνια και τον τουρισμό. 
 
Σε κάτι λιγότερο από δυο μέρες, σχεδόν διακόσιοι ομιλητές, από κάθε άκρη της Ευρώπης, μίλησαν για την επιστήμη, την επιχείρηση, τον φορέα, την ενασχόλησή τους, με κοινό σημείο αναφοράς και, επιτρέψτε μου, πάθος, τη θάλασσα. Ακούσαμε για όλες τις πτυχές της θαλάσσιας ανάπτυξης, για την βιωσιμότητα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την ενέργεια την απασχόληση, την ασφάλεια, τον ρόλο των λιμανιών, την πολιτιστική κληρονομιά, την περιφερειακή συνεργασία, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό. Πιστεύω  ακράδαντα ότι όσα συζητήθηκαν σε αυτό το δημιουργικό διήμερο θα βοηθήσουν σημαντικά προκειμένου να υπάρξουν νέες ιδέες, νέες προτάσεις αλλά και βιώσιμες λύσεις.
 
Πολλά από αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμη γνώση για εμάς, μια νέα Δημοτική Αρχή. Και αυτό διότι το νόημα και η ουσία του θεσμού αυτού βρίσκεται στην καρδιά του οράματος που έχουμε για την πόλη και το Λιμάνι του Πειραιά, της στρατηγικής που έχουμε σχεδιάσει και ήδη υλοποιούμε. Η οργανική και λειτουργική διασύνδεση Πόλης, Λιμανιού, Θάλασσας, με τομέα αιχμής τη γαλάζια ανάπτυξη θα αναδείξουν σύντομα τον Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως.
 
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας για το 2015, θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στην οργάνωσή του, πιστεύω με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω ότι πολίτες του Πειραιά αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και θέρμη τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και να σας προσκαλέσω για τις επόμενες δύο μέρες στις Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά για να δείτε, να ακούσετε, να γευθείτε, να μάθετε, να ξεναγηθείτε, να αθληθείτε και να διασκεδάσετε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στο μεγαλύτερο Λιμάνι της Μεσογείου.
 
Παραδίδω με χαρά τη σκυτάλη στο φίλο  Aleksi Randell, τον Δήμαρχο της Πόλης του Τούρκου της Φιλανδίας, που θα αναλάβει να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας το 2016. Good luck –(φιλανδικά) onnea Aleksi».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.