20 Μαΐ 2015

ΠΝΟ: "Η αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας των πληρωμάτων της NEL ακόμη αναμένεται"

Ο γγ της ΠΝΟ, Ιωάννης Χαλάς 
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της συζήτησε για μια ακόμη φορά και διά μακρών τις εξελίξεις που αφορούν την συνεχιζόμενη για πάνω από δύο χρόνια μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ναυτιλιακής εταιρείας NEL LINES, που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουν κυριολεκτικά περιέλθει οι ναυτεργάτες σε απόγνωση, αδυνατώντας να συντηρηθούν οι ίδιοι όσον και οι οικογένειές τους και κατάληξη την οικονομική περιθωριοποίησή τους.


Ομόφωνη υπήρξε η διαπίστωση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, ότι αυτή η απαράδεκτη από κάθε πλευρά κατάσταση, που προσβάλλει βάναυσα το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου για την πληρωμή του μόχθου του, αλλά και αγνοεί την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, λόγω μη εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων της εταιρείας αυτής, δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται.

Οι διαβεβαιώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας για ταχύτατη και κατ’ εξαίρεση νομοθετική ρύθμιση και αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας των πληρωμάτων της NEL LINES, ακόμη αναμένεται. Επί τέλους, ας αναλάβει ο κ. Υπουργός τις ευθύνες που αναλογούν στην θέση στην οποίαν προΐσταται.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε την αποστολή επικαιροποιημένου Εξωδίκου προς τον κ. Υπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς αλλά και τις Εφοπλιστικές Ενώσεις, στο οποίο περιλαμβάνονται τα θεμελιώδη, δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, την υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2015, αλλά και την εφαρμογή τους καθώς και της κείμενης νομοθεσίας, την ανακούφιση των συνταξιούχων από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων – κυρίων και επικουρικών - την ανεργία, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, την απλήρωτη και μαύρη ανασφάλιστη εργασία και την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και την καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΓΕΝΕ προκειμένου να διασφαλίζεται η εφαρμογή των ΣΣΕ και η καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και η ανταπόκριση επί τέλους του ΓΕΝΕ στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε, πράγμα που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιας οικονομικής ενίσχυσης των ανέργων ναυτεργατών.


Τονίζεται ότι περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν γιατί έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρισκόμενη σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε ανάλογα με την έκβαση των εξελίξεων αυτών, να συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσει τον χρόνο των δυναμικών κινητοποιήσεών της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.