28 Ιουν 2013

Σε θέσεις μάχης για τον έλεγχο του ΟΛΠ

 

 

- Υπέρ της πώλησης των μετοχών το ΤΑΙΠΕΔ - Υπέρ της παραχώρησης η διοίκηση του λιμανιού



Σε θέσεις μάχης αναμένεται να μπουν από σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και το ΤΑΙΠΕΔ για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ενώ στη μέση βρίσκεται ο φιλικός διακανονισμός για το «εγγυημένο αντάλλαγμα» και την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, που έχει ζητήσει η Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.) διακανονισμό για τον οποίο, χθες, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας διάρκειας ενός μήνα, όπως αποκάλυψε η «Ν».  

Ωστόσο, χθες, επιβεβαιώθηκαν και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το φιλικό διακανονισμό, που ζητεί άμεσα συνολική λύση για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι, εφόσον επιτευχθεί ο φιλικός διακανονισμός, θα «ατονήσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά του ΟΛΠ ΟΛΠ από ιδιώτες.
Για το λόγο αυτό, σήμερα στις 3:00, έχει προγραμματιστεί διοικητικό συμβούλιο που θα εξετάσει τον τρόπο εκμετάλλευσης του ΟΛΠ και αναμένεται, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, να εισηγηθεί να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, αφού από τη μια η Cosco έχει επισήμως εκφράσει το ενδιαφέρον της για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, ενώ, ακόμα και αν αδιαφορούσε, πολύ δύσκολα -σημειώνουν κύκλοι του λιμανιού στη «Ν»- θα επέτρεπε σε τρίτο πιθανό ενδιαφερόμενο να αγοράσει το λιμάνι.
Χθες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (που κατέχει το 74% των μετοχών του ΟΛΠ), Στέλιος Σταυρίδης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα του διακανονισμού, τόνισε ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας συνολικής λύσης για την εκμετάλλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Η θέση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν μέσω παραχωρήσεων και ότι το συμφωνητικό για το φιλικό διακανονισμό ενισχύει την άποψη αυτή.

Οι διαπραγματεύσεις
Οπως ανέφεραν πηγές του ΥΝΑ στη «Ν», μόλις προχωρήσει στην εισήγησή του το ΤΑΙΠΕΔ, θα κάτσουν τα τρία μέρη (ΤΑΙΠΕΔ, ΥΝΑ, ΟΛΠ) να δουν τα μοντέλα τα υπέρ και τα κατά, και στο τέλος να αποσταλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του προς το μοντέλο των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική