21 Ιουν 2013

Η ΓΣ των Μινωίκών και το μέλλον του Αντώνη Μανιαδάκη




                  


-  Σήμερα θα ξεκαθαριστεί αν ευσταθούν οι φήμες για παραίτηση του Αντ. Μανιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των Μινωικών Γραμμών. 



Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Αναδημοσίευση 


Εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων προγραμματίζονται στις Μινωικές Γραμμές και τη Hellenic Seaways, κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους. Στις Μινωικές προετοιμάζεται και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.  


Πιο συγκεκριμένα, η  εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση των μετόχων  η οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 3 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Στη σημερινή γενική συνέλευση αναμένεται να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο επτά έως εννέα μελών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να μη δώσει ξανά υποψηφιότητα (για προσωπικούς του λόγους) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Μανιαδάκης, οι οποίες σήμερα αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, παραμένει ωστόσο μέτοχος των Μινωικών Γραμμών ιδιότητα η οποία του επιτρέπει να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,534 εκατ. ευρώ είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αναμένεται να αποφασιστεί στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα αφορούν στην έγκριση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης, στην απαλλαγή του Δ.Σ. και των ορκωτών λογιστών και την έγκριση πάσης φύσεως αμοιβών και αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στα μέλη της διοίκησης της εταιρείας το 2012.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών τη γενική συνέλευση θα απασχολήσει ακόμα η «εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου επτά (7) έως εννέα (9) μελών με τετραετή θητεία και ορισμός των ανεξάρτητων μελών του σύμφωνα με το νόμο 3016/2002».

Επίσης, η εκλογή μελών Επιτροπής Ελέγχου και ορκωτών ελεγκτών.  Ακόμα η χορήγηση άδειας, για τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας καθώς και των Διευθυντών της στα Διοικητικά Συμβούλια ή στη διοίκηση και τα όργανα άλλων εταιρειών, συνδεδεμένων ή συγγενών προς την Εταιρεία ή εταιρειών του Ομίλου Grimaldi, καθώς και στη διοίκηση και τα όργανα εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς σκοπούς προς τους σκοπούς της Εταιρείας.

Τη γενική συνέλευση θα απασχολήσουν και θέματα που αφορούν συμβάσεις χρονοναύλωσης



                             Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις Μινωικές

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας το 10ο θέμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι η «αύξηση  του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας έως του ποσού των Ευρώ πενήντα εκατομμυρίων πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα πέντε ( € 50.534.775,00) με καταβολή μετρητών με την έκδοση έως είκοσι δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων πενήντα εννέα χιλιάδων εννιακοσίων (22.459.900) ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας κάθε μιας Ευρώ δύο και είκοσι πέντε λεπτών (€ 2,25) οι οποίες θα διατεθούν στην ονομαστική τους αξία στους μετόχους της Εταιρείας κατ’ ενάσκηση του δικαιώματός τους προτίμησης και τροποποίηση του άρθρου 5 «περί κεφαλαίου» του καταστατικού της Εταιρείας. Πρόβλεψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού της κάλυψης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α του κ.ν. 2190/1920. Καθορισμός των προθεσμιών άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και κάλυψης της αύξησης. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να διαθέσει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες και να ρυθμίσει εν γένει τα θέματα που αφορούν την αύξηση και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών»