- Τρεις υπουργοί, δύο αναπληρωτές και έξι υφυπουργοί, είδαν την πόρτα της εξόδου στον ανασχηματισμό
Ένδεκα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα τους τρεις υπουργοί, δύο αναπληρωτές και έξι υφυπουργοί, είδαν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό με τους περισσότερους εξ αυτών να πληρώνουν δικά τους λάθη και παραλείψεις.Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΠΥ… ρούφηξε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ήταν ίσως η πιο ηχηρή καρατόμηση του κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, δύο από τους παλαιούς φίλους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον ένα χρόνο που βρέθηκαν σε ένα από τα πλέον «δύσκολα» υπουργεία δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι.
Τα δύο γαλάζια στελέχη δεν μπόρεσαν να βρουν «κοινή γλώσσα» όχι μόνον με την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη της ΔΗΜΑΡ, την οποία από την αρχή έβαλαν στο περιθώριο, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Το έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ είναι μόνον η «κορυφή του παγόβουνου» που απειλεί με εκτροχιασμό ολόκληρο το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία συνιστά μια ακόμη «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Υπό αυτές τις συνθήκες η αντικατάστασή τους ήταν μονόδρομος, λένε κυβερνητικές πηγές.
Ηχηρές θεωρούνται επίσης οι αποχωρήσεις δύο ακόμη υπουργών, του Ευριπίδη Στυλιανίδη από το υπουργείο Εσωτερικών και του Κώστα Μουσουρούλη από το υπουργείο Ναυτιλίας, που και οι δύο αντικαταστάθηκαν, εν τέλει, από άλλα «γαλάζια» στελέχη και άρα η έξοδός τους από το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να αποδοθεί στις ανάγκες να δοθούν θέσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος κατά το παρελθόν λεγόταν ότι είχε ανοίξει ηγετική περπατησιά και η επιλογή του, πριν από ένα χρόνο, για το συγκεκριμένο υψηλό πόστο είχε θεωρηθεί ως «άνοιγμα» προς τους «καραμανλικούς», στην υπουργική του θητεία δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Παρουσίασε διάφορα σχέδια για «εύκολα» θέματα, όπως σχέδια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά θεωρείται πως δεν κατάφερε να βάλει τάξη στο χάος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί μια από τις «χοάνες» που απειλούν το οικονομικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουσουρούλης «χρεώνεται» επίσης αδυναμίες συνεννόησης στον κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο για τη ναυτιλία. Οι εντυπώσεις που δημιούργησε πριν από λίγους μήνες με τις δηλώσεις του περί απαιτήσεων της τρόικας για εκκένωση νησιών είχαν δρομολογήσει την αντικατάστασή του.
Ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι «καραμπόλες» που οδήγησαν τον Πάνο Παναγιωτόπουλο από το υπουργείο Άμυνας στο επανασυσταθέν υπουργείο Πολιτισμού, η τύχη του έως τώρα αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Ο βουλευτής Ηλείας στον ένα χρόνο που είχε την ευθύνη για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, είχε επανειλημμένα τριβές με τους ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι τον αντιμετώπισαν εξ αρχής ως «ξένο σώμα».
Από τους «γαλάζιους» υφυπουργούς που «κόπηκαν» έκπληξη απετέλεσε η περίπτωση του Γιάννη Ιωαννίδη που βρέθηκε για δεύτερη φορά στο πόστο του υφυπουργού Αθλητισμού και αντικαθίσταται από έναν άνθρωπο που δεν ήταν γνωστός για τις σχέσεις με τον συγκεκριμένο, τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Αδριανό. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η έξοδος από το υπουργείο Δικαιοσύνης του υφυπουργού Κώστα Καραγκούνη που είχε κρατήσει ισορροπίες με προϊστάμενο τον Αντώνη Ρουπακιώτη της ΔΗΜΑΡ.
Οι υπόλοιποι υφυπουργοί που αποχώρησαν από την κυβέρνηση και ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης από το υπουργείο Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα για τα δημόσια έργα, ο Κώστας Τσιάρας από το Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος μόλις πριν λίγους μήνες τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τα κοινοτικά κονδύλια, έμειναν εκτός ίσως γιατί η παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα δεν ξεπέρασε τα στενά όρια των εκλογικών τους περιφερειών.