18 Ιουν 2013

Ο απόηχος από το 2ο POSIDONIA SEA TOURISM FORUM




Του
Μιχάλη Λάμπρου

Αντιπροέδρου Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας
Γενικού Διευθυντή MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC.

Η πατρίδα μας που τα τελευταία χρόνια περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους σκληρής δοκιμασίας της εθνικής της οικονομίας με όλα τα άλλα δυσάρεστα επακόλουθα με κυριότερο αυτό της υπερβολικά αυξανόμενης ανεργίας, ιδίως στις τάξεις των νέων, ευελπιστεί σε μια αναμενόμενη ανάκαμψη η οποία θα βασίζεται στους τρεις πυλώνες που συμβάλλουν συναλλαγματικά σε αυτό το στόχο και δεν είναι άλλοι από τον Τουρισμό, την Κρουαζιέρα και την Ποντοπόρο Ναυτιλία μας.


Όμως οι φιλότιμες προσπάθειες των υπεύθυνων Κυβερνητικών φορέων και κυρίως των αρμόδιων υπουργείων δεν επαρκούν ούτως ώστε να πεισθούν οι μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στο Miami να χρησιμοποιήσουν τα Ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία και πέρας των κρουαζιερών τους, με άλλα λόγια να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια μας ως homeporting.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι πέρα για πέρα αξιέπαινη η προσπάθεια και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι «Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ» υπό την καθοδήγηση του κ. Θεόδωρου Βώκου, Executive Director που διοργάνωσαν πρόσφατα το 2Ο POSIDONIA SEATOURISM FORUM.

Για άλλη μια φορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία φάνηκε πρωτοπόρος για την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας στους τομείς της Κρουαζιέρας και του γιώτινγκ διότι με αφορμή την διοργάνωση στη χώρα μας αυτού του Συνεδρίου παρευρέθησαν και έλαβαν ενεργά μέρος στις διήμερες συζητήσεις υψηλόβαθμα στελέχη σχεδόν όλων των εταιρειών κρουαζιεροπλοίων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, ένα μεγάλο ποσοστό της οποίας καλύπτει η Ανατολική Μεσόγειος και τα Ελληνικά νησιά.

Είχαν λοιπόν την ευκαιρία οι εκπρόσωποι των εταιρειών όπως της Carnival, της Royal Caribbean, της TUI Cruises, της MSC Cruises, της Louis Cruises, να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις κρουαζιέρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας που επηρρεάζουν άμεσα την Ελληνική Οικονομία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσομε ιδιαίτερα ότι για πρώτη φορά ορισμένοι από τους εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιεροπλοίων που συμμετείχαν στο συνέδριο συναντήθηκαν εκτός από τους καθ’ ύλην Υπουργούς και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.  Αυτό σημαίνει πολλά διότι καταδεικνύει αφενός το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού της χώρας για τον Τουρισμό και για την Κρουαζιέρα και αφετέρου τις σοβαρές σκέψεις των ξένων εταιρειών κρουαζιεροπλοίων για επενδυτική συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τον τομέα της Κρουαζιέρας καθώς επίσης και τα λιμενικά έργα στα κυριότερα λιμάνια μας.

Κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις οι οποίες κατά την άποψή μας κάλυψαν πλήρως το φάσμα της Κρουαζιέρας στην περιοχή μας. Θα σταθούμε επιγραμματικά στις σπουδαιότερες δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων που έλαβαν χώρα κατά τις συζητήσεις στα πάνελς.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως τουριστικός προορισμός και η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εξελίσσει το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις δραστηριότητες που άπτονται του θαλάσσιου τουρισμού».
Θα συμπληρώσομε ότι τα Ελληνικά νησιά είναι ο καλύτερος προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο διότι συνδιάζουν εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο εκπρόσωπος της Carnival Corporation κος. Israel Giora, ο οποίος είναι γνωστός στους Ελληνικούς κύκλους κρουαζιέρας από την πολύχρονη υπηρεσία του στην Ελλάδα όταν συνεργαζόταν η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με την Carnival σε κρουαζιέρες από τον Πειραιά, δήλωσε ότι:
« Το περασμένο έτος η Carnival έφερε στην Ελλάδα συνολικά 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες, κυρίως σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα, το Κατάκολο, ο Πειραιάς, η Σαντορίνη και η Μύκονος.  Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερος.» Τόνισε επίσης την πεποίθησή του ότι το μέλλον έχει να αποφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη για την Ελλάδα στον τομέα της Κρουαζιέρας λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων της άρσης του καμποτάζ τα οποία θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα με το homeporting κρουαζιεροπλοίων εκτός Ευρωπαϊκής σημαίας.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Royal Caribbean κος. John Fox, η οποία μεταφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στην Ελλάδα από κάθε άλλη ανταγωνίστρια εταιρεία, συμφώνησε ότι η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι προκειμένου η Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την Κρουαζιέρα πρέπει να προσπαθήσει να προχωρήσει σε βελτιώσεις των υποδομών.

Τέλος και οι δύο εκπρόσωποι των δύο μεγαλυτέρων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τις εταιρείες τους και τόνισαν ότι πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκομίσομε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την διεθνή Κρουαζιέρα.

Καταλήγοντας νομίζομε ότι τα συμπεράσματα από το διήμερο συνέδριο ήταν πολύ ενθαρρυντικά διότι για πρώτη φορά συναντήθηκαν τόσοι πολλοί εκπρόσωποι ξένων εταιρειών με τους αντίστοιχους δικούς μας φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, και για πρώτη φορά υπήρξαν ελπιδοφόρα σημεία για μια θετική και αποδοτική πορεία των κλάδων της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ στο μέλλον, δύο κλάδων που τόσα πολλά προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ και στον πρωτεργάτη κον. Θεόδωρο Βώκο για την καθόλα άψογη οργάνωση του συνεδρίου αλλά κυρίως για τα τόσα θετικά στοιχεία που σε συνδιασμό με τις γόνιμες συναντήσεις των εκπροσώπων των διεθνών εταιρειών κρουαζιεροπλοίων με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, με αποκορύφωμα τις ιδιαίτερες συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, αποτελούν κατά την γνώμη μας εφαλτήριο για ένα νέο πιο δυναμικό και αποδοτικό ξεκίνημα σε δύο τόσο νευραλγικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας.