11 Ιουλ 2018

Walter H. Roban: «Το νηολόγιο των Βερμούδων διεκδικεί μερίδιο στην ελληνόκτητη ναυτιλία»

Στην ψηφιακή εποχή, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο, παγκοσμίως, επιχειρηματικό περιβάλλον, με αυστηρότερη νομοθεσία, διαφάνεια, καινοτομία και τεχνολογικά επιτεύγματα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, ως ένα σημαντικότατο κομμάτι του πάζλ αυτού, είναι τεράστιες.
Η ελληνόκτητη ναυτιλία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, ως η κορυφαία δύναμη στον κλάδο. Αποτέλεσμα της δύναμής της είναι η προσέλκυση κρατών με ισχυρή οικονομία ή και ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον τα οποία επιθυμούν να εμπλακούν στην ελληνική ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο των φετινών Ποσειδωνίων, η κυβέρνηση των Βερμούδων, ενός από τα πιο δομημένα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως, έστειλε εκπροσώπους της στην Ελλάδα, στις αρχές του καλοκαιριού, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Μεταφορών Walter H. Roban. Κύριος στόχος τους, σε πρώτη φάση, ήταν η ενδυνάμωση της παρουσίας του νηολογίου των Βερμούδων με την προσέλκυση σε αυτό περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων. Αποτελεί ένα από τα συνολικά 41 νηολόγια στα οποία είναι μοιρασμένος ο ελληνόκτητος στόλος που αποτελείται από 4.148 πλοία όλων των τύπων. Η ναυτιλία των Βερμούδων είναι η 10η ισχυρότερη στον κόσμο.

«Ως κράτος είμαστε μια διεθνής αγορά και παρέχουμε οικονομικές υπηρεσίες. Η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό μέρος της αγοράς αυτής» ήταν τα πρώτα λόγια του Αναπληρωτή πρωθυπουργού της Κυβέρνησης και Υπουργό Μεταφορών Walter H. Roban:
«Είμαστε η τρίτη σημαντικότερη ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως μετά το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Τα τελευταία 10 χρόνια ή και περισσότερα έχουμε πληρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για απαιτήσεις που αφορούν εταιρείες που έχουν τη βάση τους στις Βερμούδες. Διαδραματίζουμε εδώ και χρόνια ρόλο –κλειδί στην ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως. Καταφέραμε να έχουμε στις Βερμούδες εταιρείες αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ασιατικών συμφερόντων».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη ναυτιλία τόνισε:
«Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν βάση στις Βερμούδες και διαχειρίζονται στόλους με πλοία μεταφοράς LNG, ξηρού φορτίου. Ειδικά εταιρείες με στόλους ξηρού φορτίου και LNG είναι πολύ μεγάλες.»
Μιλώντας για το νηολόγιο επεσήμανε:
«Το Νηολόγιο των Βερμούδων έχει πολύ καλή φήμη εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1789 έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Είμαστε υψηλά στη λευκή λίστα του Paris και Tokyo MOU. Έχουμε στο νηολόγιό μας εγγεγραμμένα πλοία κάθε τύπου από κρουαζιερόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, φορτηγά, πλωτές μονάδες αποθήκευσης –εκφόρτωσης και παραγωγής φυσικού αερίου μέχρι και κότερα. Έχουμε πολύ καλή φήμη ως ποιοτικό νηολόγιο στη ναυτιλιακή αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύουμε και μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας στο νηολόγιό μας όπως είναι η Carnival.»
Στο σημείο αυτό της συζήτησης τον λόγο πήρε ο Francis Richardson, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Ναυτιλιακής Αρχής των Βερμούδων (Bermuda Shipping and Maritime Authority):
«Το Νηολόγιο των Βερμούδων προσφάτως μετασχηματίστηκε από μία αμιγώς κυβερνητική-διοικητική αρχή σε ένα μοντέλο ημι-αυτόνομης αρχής. Είναι πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τα δυνατά σημεία του νηολογίου μας διατηρώντας ταυτόχρονα τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ μας.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Θέλουμε να μεγαλώσουμε τις δουλειές μας. Έχουμε δυνατό ανταγωνισμό αλλά είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό, να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και γενικώς να κάνουμε δουλειές» συμπληρώνοντας:
«Έχουμε πλοία ελληνικών συμφερόντων στις Βερμούδες με κορυφαία την GasLog και Euronav. Η πλειοψηφία των μεγάλων P&I Clubs έχει παρουσία στις Βερμούδες, όπως και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, καθώς και τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρείες. Αυτό που προσφέρουμε σε μία εταιρεία με βάση τις Βερμούδες είναι το “one stop shop”. Με τα πόδια μπορεί να πάει κάποιος και να κάνει όλες του τις δουλειές».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών των Βερμούδων «σκιαγράφησε» τη μεγάλη εικόνα όσο αφορά τον ρόλο των Βερμούδων στην παγκόσμια οικονομία:
«Οι Βερμούδες προσφέρουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ασφαλές για τον επιχειρηματία και κατ’ επέκταση για τον πλοιοκτήτη. Υπάρχει διαφάνεια και πλήρης εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς είτε αφορούν το επιχειρείν γενικώς είτε τη ναυτιλία ειδικότερα. Έχουμε πολύ καλό όνομα.
Θεμελιώσαμε με σταθερά βήματα τη φήμη μας. Έχουμε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με διάφορα κράτη. Δεν μπορείς να κρύψεις χρήματα στις Βερμούδες» και κατέληξε λέγοντας:
« Υπάρχει διαφάνεια. Δεν παίζουμε κρυφτό με τις Αρχές και αυτό έχει συμβάλει στην δημιουργία της καλής μας φήμης. Βοηθάμε τις εταιρείες να αναπτυχθούν μέσα από τις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία και ναυτιλία, σε ένα υγιές διεθνές περιβάλλον».
Οι Βερμούδες έχουν συμφωνία συνεργασίας με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως νηογνώμονες όπως ο αμερικάνικος ABS, o γαλλικός Bureau Veritas, ο νορβηγικός Det Norske Veritas / Germanischer Lloyd, o αγγλικός Lloyd’s Register, o γιαπωνέζικος Nippon Kaiji Kyokai και ο ιταλικός Registro Italiano Navale.
Με πάνω από 100 διακρατικές εμπορικές συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο, 41 διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών (TIEA) και 112 συμφωνίες για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε θέματα φορολογίας, οι Βερμούδες είναι από τις κορυφαίες χώρες με βάση τη συμμόρφωση στους διεθνείς κανονισμούς αναγνωρισμένη από τον ΟΟΣΑ, τη FATF και τα κράτη της ομάδας G20.
Οι Βερμούδες έχουν συμμορφωθεί με τις αυστηρές νομοθεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (anti-money laundering -AML) και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (anti-terrorist financing -ATF) και δεν έχουν νόμους περί τραπεζικού απορρήτου.
Βρίσκονται στα μέσα του Ατλαντικού, 760 μίλια (1.223 χλμ.) από τη Νέα Υόρκη και 3.544 χλμ (5542 χλμ.) από το Λονδίνο.
Έχουν πληθυσμό 58.000 κατοίκων με την απογραφή του 2015 περίπου.
Οι Βερμούδες έχουν κοινοβουλευτικό σύστημα που χρονολογείται από το 1620.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.