5 Ιουλ 2018

Η Cosco εξαγοράζει της OOCL για 6,7 δισ. και γίνεται η 3η ισχυρότερη εταιρεία παγκοσμίως

Mε έναν χρόνο καθυστέρηση προχωρούν οι διαδικασίες για την εξαγορά της εταιρείας OOCL-Orient Overseas Container με έδρα το Χονγκ Κόνγκ από την Cosco έναντι 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά η Cosco είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της έναν χρόνο πριν, όμως υπήρχαν αντιρρήσεις από την κινεζική αρχή για τα μονοπώλια αλλά και από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS). Όμως τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν.

Πέρσι μάλιστα κινεζικοί κύκλοι εξέφραζαν την βεβαιότητά τους ότι η συμφωνία θα γινόταν και επισήμως γνωστή την 1η Ιουλίου του 2017 όταν ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα βρισκόταν στο Χονγκ Κόνγκ για πρώτη από τότε που ανέλαβε το ύψιστο πολιτικό αξίωμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα. Τελικά άργησε έναν χρόνο.
Η OOCL δραστηριοποιείται σε τακτικές γραμμές μέσω Ατλαντικού, Ειρηνικού, μεταξύ Ασίας- Ευρώπης και σε ενδοασιατικές μεταφορές διαθέτοντας έναν στόλο από 32 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Πρόκειται για μία κίνηση που θα ενισχύσει κατά πολύ τη μεταφορική δύναμη του στόλου του κινεζικού κολοσσού που θα φθάσει τα 3,1 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, αν υπολογιστούν και τα υπό ναυπήγηση πλοία και θα τον φέρει σε απόσταση αναπνοής από την MSC με 3,3 εκατομμύρια.
Η Cosco θα ανέβει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ξεπερνώντας την γαλλική CMA CGM, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ.
Επίσης, η Cosco θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας που είναι αναγκαίες σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο όπου οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

O Πειραιάς

Στο μεταξύ, μεγάλο στοίχημα για τους Κινέζους της Cosco είναι η προβλήτα Ι του ΟΛΠ που έως τώρα δεν είχε ανταγωνιστικούς ρυθμούς απέναντι στις ΙΙ και ΙΙΙ. Υπολογίζεται ότι η προβλήτα Ι του ΟΛΠ μπορεί να διαχειρίζεται ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια.
Η συνολική χωρητικότητα της προβλήτας ΙΙ και της προβλήτας ΙΙΙ αυξάνεται στα 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. Αν προστεθεί σε αυτό και το ένα εκατομμύριο του ΟΛΠ τότε η δυνατότητα του Πειραιά σπάει το φράγμα των επτά εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων.
Ο Πειραιάς έχει πάρει τα φορτία της συμμαχίας "The Alliance", την οποία απαρτίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών, NYK Line, MOL, "K" Line, Hapag-Lloyd, Yang Ming Line και United Arab Shipping Company.
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά φορτία και μέσω εταιρειών που συμμετέχουν σε άλλη «συμμαχία» στην "Ocean Alliance", που αποτελείται από τις China Cosco Shipping, Evergreen Line, CMA CGM και την OOCL.
ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.