9 Μαΐ 2018

YES: H ναυτιλία στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό

Την ανάγκη ένταξης μαθημάτων σχετικών με τη ναυτιλία στη μέση εκπαίδευση αλλά και την αναγκαιότητα παρουσίας στελεχών του κλάδου στις ημέρες καριέρας που πραγματοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επεσήμαναν τα μέλη του Young Executive Shipping-YES  στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στον Πειραιά.

Ακόμα λόγος έγινε για το αν οι ναυτιλιακές σπουδές είναι συνειδητή επιλογή των νέων αλλά και για τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει τελειώνοντας το πανεπιστήμιο. Συζητήσαμε πως είναι συχνό το φαινόμενο οι νέοι να σπουδάζουν ναυτιλιακά χωρίς να γνωρίζουν τι δυνατότητες εξέλιξης θα μπορούσαν να έχουν στο χώρο.
Υπογραμμίστηκε η  αναγκαιότητα συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των πλοιοκτητριών εταιρειών  και των εταιρειών παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών για την ομαλή απορρόφηση ικανών και καταρτισμένων στελεχών.

Το  YES έχεi  ήδη κάνει σχετικές παρουσιάσεις στα εκπαιδευτήρια Δούκα, στα Αρσάκεια  Τοσίτσεια σχολεία και στη Βαρβάκειο σχολή.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απήχηση που έχουν οι παρουσιάσεις και για την πρωτοβουλία που παίρνουν ολοένα και περισσότερα σχολεία να εντάσσουν τη ναυτιλία στο σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό και στις ημέρες καριέρας» επεσήμανε η πρόεδρός του Δανάη Μπεζεντάκου για να προσθέσει:
«Το YES  ήρθε σαν ο πρώτος διάλογος νέων και ανθρώπων της ναυτιλίας. Και αυτό το έκανα γιατί, μιλώντας σε πολλά πανεπιστήμια και σχολεία, είδα ότι ένα παράπονο των νέων είναι ότι δεν έχουν φωνή. Δεν ακούγαμε ποτέ τη δική τους κριτική ή πως εκείνοι βλέπουν το χώρο. Πολλές φορές κι εγώ η ίδια έκρινα κάποιους νέους που δεν πάλευαν πολύ, αλλά είδα ότι αρκετοί εξ αυτών, σπούδαζαν π.χ. ναυτιλιακά, χωρίς να έχουν κανέναν άνθρωπο στη ναυτιλία, απλά γιατί αγάπησαν τη ναυτιλία μέσα από το διάβασμα, μέσα από αυτά που άκουγαν, μέσα από την ιστορία. Όπως βλέπουμε ότι πολλά παιδιά έρχονται να σπουδάσουν ναυτιλία και τα περισσότερα δεν είναι από παραθαλάσσιες περιοχές. Άρα αυτό σημαίνει ότι το κάνουν επειδή το πιστεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.