17 Μαΐ 2018

Maersk: Απογοητευτικά τα κέρδη α' τριμήνου - Προειδοποιεί για εμπορικά ρίσκα

Χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη ανακοίνωσε η A.P. Moller-Maersk γιοα το α' τρίμηνο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές και εμπορικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τις μελλοντικές προοπτικές.
Αποτέλεσμα η μετοχή της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δεξαμενόπλοιων να υποχωρήσει κατά 11% νωρίτερα σε χαμηλό 18μηνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου αυξήθηκαν μεν κατά 5% στα 669 εκατ. δολάρια, ωστόσο οι προβλέψεις αναλυτών στο Reuters, έκαναν λόγο για 852 εκατ. δολάρια.

Ο CEO Soren Skou αποκάλεσε τα αποτελέσματα «μη ικανοποιητικά» ωστόσο είπε ότι αναμένει τα ετήσια EBITDA στα 4-5 δισ. δολ., από τα 3,5 δισ. δολάρια το 2017
Αύξηση παρουσίασαν πάντως τα καθαρά κέρδη, λόγω των έκτακτων κερδών από την πώληση της Maersk Oil και Maersk Tankers.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,75 δισ. δολ. σε σχέση με τα 245 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 9,25 δισ. δολάρια από τα 7,1 δισ. δολάρια και έναντι προβλέψεων για 8,755 δισ. δολ.

Οι underlying ζημιές, που δεν περιλαμβάνουν τα έκτακτα, διευρύνθηκαν στα 239 εκατ. δολάρια από τις ζημιές των 139 εκατ. δολαρίων, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν 4,8% στα 669 εκατ. δολάρια.

Η Maersk επαναδιατύπωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι αναμένει τα underlying κέρδη να υπερβούν τα αποτελέσματα του 2017 για 356 εκατ. δολάρια.

Αναλυτές της Jefferies ανέφεραν πως η απογοήτευση για τα αποτελέσματα πηγάζει εν μέρει από την σχετικά ισχνή αύξηση του τζίρου κατά 2,2%, έναντι προβλέψεων για αύξηση της τάξης του 3-4%.

Κατά τα προηγούμενα τρίμηνα ο Skou υποβάθμιζε τα ρίσκα από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ωστόσο τώρα σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι Αμερικανοί πήραν μια σειρά πρωτοβουλιών που μας έπιασαν εξ απήνης», είπε στο Reuters. «Η κατάσταση στο εμπόριο έχει γίνει πιο έντονη], πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι μπορεί να πλήξει τις δραστηριότητες της Maerskαν αποτύχουν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.