23 Αυγ 2016

Στο KKR ναυτιλιακά δάνεια 1,5 δισ. δολ. της Nord LB

Χαρτοφυλάκιο: Μετά την RBS, απεμπλοκή από τον κλάδο επιχειρεί και η γερμανική τράπεζα


Η κρίση που πλήττει τη ναυτιλία και μειώνει δραματικά τις αξίες των πλοίων, αλλά και καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατες τις αποπληρωμές δανείων, υποχρεώνει τις τράπεζες στη λήψη ριζικών μέτρων μείωσης της έκθεσής τους στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική τράπεζα Nord LB συμφώνησε να πουλήσει στο γνωστό και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επενδυτικό fund KKR ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δισ. δολ.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Nord LB, το επενδυτικό fund ΚKR μαζί με ομάδα επενδυτών θα αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη, ύψους 1,5 δισ. δολ. τα οποία συνδέονται με τουλάχιστον 100 πλοία. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας διαχείρισης από τους αμέσως με την ολοκλήρωση της πώλησης, η οποία θα είναι ανοικτή στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και άλλων τραπεζών.
Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και θα είναι όπως ανακοινώθηκε δομημένη ως τιτλοποίηση με την τράπεζα Nord LB και τους επενδυτές να ενεργούν από κοινού ως αρχικοί επενδυτές. Ωστόσο, τα δύο μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τους όρους της συμφωνίας.
Ο Dr. Gunter Dunkel, πρόεδρος του Management Board της Nord LB, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τους επενδυτές είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα. Αυτή η αρχική πώληση καταδεικνύει σαφώς την ικανότητά της να προσελκύσει κεφάλαια από διεθνώς αναγνωρισμένους επενδυτές και ταυτόχρονα μειώνει σοβαρά την έκθεσή της στη ναυτιλία. Όταν αυτή η πρωτοποριακή συναλλαγή κλείσει, θα συμβάλει στη μείωση της συνολικής έκθεσης της τράπεζας στον ναυτιλιακό κλάδο από τα 18 δισ. ευρώ στα 12-14 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω τράπεζα βρίσκεται στη λίστα των 15 τραπεζών με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο στην παγκόσμια ναυτιλία σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research. Ωστόσο, η Nord LB έχει σύμφωνα πάντα με την Petrofin μόλις 600 εκατ. δολ. δάνεια που συνδέονται με ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα. Η Nord LB είναι μία από τις γερμανικές τράπεζες που είναι πολύ εκτεθειμένες στη ναυτιλία και αναζητούν τρόπους απεμπλοκής. Μία άλλη είναι η Bremer Landesbank, η οποία επίσης ταλαιπωρείται από μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια. Η NorbLB ελέγχει ήδη λίγο περισσότερο από το 50% της Bremer και τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να την εξαγοράσει πλήρως.
Όμως προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γερμανικές τράπεζες. Στις αρχές του καλοκαιριού έγινε γνωστό ότι μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, η Royal Bank of Scotland, αναζητούσε αγοραστή για ναυτιλιακά δάνεια, ύψους 3 δισ. δολ., που ήταν συνδεμένα με ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης στις αρχές Αυγούστου βγήκε και πάλι στην αγορά για την πώληση δανείων που αφορούν τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Η RBS ήταν μία από τις τράπεζες με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο στη ναυτιλία, όμως σταδιακά επιδιώκει την πλήρη απεμπλοκή της από τον κλάδο και έχει μειώσει τα ναυτιλιακά δάνειά της κάτω από τα 9 δισ. δολ. σύμφωνα με την Petrofin.
Από την πλευρά της, η KKR υπήρξε μεταξύ των private equity που εδώ και μερικά χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με τη ναυτιλία.
Ο κ. Johannes P. Huth, Head of KKR Europe, Africa και Middle East, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και σημείωσε ότι η συναλλαγή αυτή είναι στο πλαίσιο της ακολουθούμενης στρατηγικής του fund για την ανάληψη και διαχείριση μη κύριων και χαμηλών επιδόσεων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών
Το KKR ξεκίνησε τη Maritime Finance Company με αρχικά κεφάλαια 500 εκατ. δολ., που εστίαζε τόσο στον τομέα των offshore όσο και στην παραδοσιακή ναυτιλία.
Η παρουσία του fund στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το KKR έγινε γνωστό τόσο από τη συμφωνία που υπέγραψε τον προηγούμενο Μάιο με τη Eurobank και την Alpha Bank για τη διαχείριση έως και 1,2 δισ. περιουσιακών στοιχείων με χαμηλές επιδόσεις, όσο και από τις συζητήσεις που κάνει με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο μία συμφωνία συνεργασίας για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.