11 Αυγ 2016

Επιστολή Μιχ.Λάμπρου προς Γ.Ξηραδάκη για την Ακτοπλοία: " Ανυπέρβλητα εμπόδια που ίσως οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα"



Επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της XRTC Γιώργο Ξηραδάκη έστειλε ο Μιχάλης Λάμπρος, διευθυντής της Majestic International Cruise με αφορμή την έρευνα για την ακτοπλοία. 

Αναλυτικά:

"Αγαπητέ φίλε Γιώργο,

Σε ευχαριστώ θερμά που για άλλη μια φορά είχες την καλοσύνη να μου στείλεις αντίγραφο της ετήσιας μελέτης της XRTC για την Ελληνική Ακτοπλοΐα.


Μελέτησα με προσοχή τις αναφορές σας και συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σας αλλά και με τους προβληματισμούς που διατυπώνετε για το μέλλον της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, ιδιαίτερα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα πάρουν σύντομα ανοδική πορεία, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε μελλοντική κερδοφορία του κλάδου.

Συμφωνώ επίσης ότι οι σημερινές χαμηλές τιμές των καυσίμων επηρρέασαν θετικά την κερδοφορία των Ελληνικών Ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων καθώς επίσης και η πώληση περιουσιακών στοιχείων από ορισμένες εταιρείες, κάτι που βοήθησε θετικά στην επάνοδο της κερδοφορίας μετά από τα γνωστά ζημιογόνα χρόνια.

Είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες των μεγαλύτερων εταιρειών πλοίων ακτοπλοϊας προκειμένου να διατηρηθεί η κερδοφορία και τη φετινή χρονιά, όμως το μεγάλο ερώτημα φίλε Γιώργο το οποίο παραμένει δυστυχώς αναπάντητο, είναι το τι πράττει η Πολιτεία και τα υπεύθυνα υπουργεία για να βοηθήσουν αυτόν τον τόσο προσοδοφόρο και νευραλγικό κλάδο.

Δυστυχώς υπάρχει πλήρης αδιαφορία και απραξία από τους υπεύθυνους κυβερνητικούς φορείς και έτσι οι εταιρείες έχουν αφεθεί στις δικές τους υπεράνθρωπες προσπάθειες για την διατήρηση του κλάδου και την εξυπηρέτηση όσο γίνεται καλύτερα, της σύνδεσης του Πειραιά με τα νησιά μας. 


Πολύ φοβάμαι ότι εάν ο κλάδος της Ακτοπλοΐας συνεχίσει να αγωνίζεται με αυτές τις σημερινές συνθήκες, σίγουρα κάποτε αργά ή γρήγορα θα συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια που ίσως οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Διερωτώμαι μέχρι πότε θα υποχρεώνονται οι μεγάλες εταιρείες να πωλούν περιουσιακά στοιχεία με μοναδικό στόχο να καλύπτουν προβλήματα cash flow και να βοηθούν με αυτόν τον τρόπο την κερδοφορία.

Παρά το ό,τι όπως γνωρίζεις ανήκω στην άλλη γειτονιά, στον κλάδο της Κρουαζιέρας στον οποίο έχω θητεύσει και τον έχω υπηρετήσει μια ολόκληρη ζωή, εν τούτοις ενδιαφέρομαι και παρακολουθώ στενά τις καθημερινές εξελίξεις στον κλάδο της Ακτοπλοΐας με μεγάλο ενδιαφέρον.  Άλλωστε οι υπεύθυνοι παράγοντες που διευθύνουν σήμερα τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ακτοπλοΐας είναι στενοί μου φίλοι και συνεργάτες από την εποχή της συνεργασίας μας σε προηγούμενες μορφές εφοπλιστικών ενώσεων.

Η περιληπτική παρουσίαση του αγαπητού μου φίλου, εκλεκτού δημοσιογράφου Μηνά Τσαμόπουλου στο Business Stories της έγκριτης Κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τη μελέτη της XRTC και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά μελλοντικά προβλήματα του κλάδου της Ελληνικής Ακτοπλοΐας με τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην μελέτη σας.

Κλείνοντας αυτήν την μικρή μου αναφορά θέλω να συγχαρώ και πάλι την XRTC και εσένα προσωπικά για το σπουδαίο και εποικοδομητικό έργο που επιτελείτε με μοναδικό γνώμονα τη συνδρομή σας για την επιβίωση νευραλγικών τομέων της εθνικής μας οικονομίας, όπως είναι ο κλάδος της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

Με θερμούς φιλικούς χαιρετισμούς,



___________
Μιχ. Λάμπρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.