30 Μαΐ 2015

Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα δίνουν "δώρο" στους Τούρκους τους τουρίστες του Αν. Αιγαίου

Αναδημοσίευση
από protothema.gr

Οικονομική ασφυξία απειλεί τα απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου. Οι αστοχίες στο ακτοπλοϊκό δίκτυο του ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους νησιώτες, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στις νησιωτικές κοινωνίες που φθάνουν στο όριο της οικονομικής καταστροφής.

29 Μαΐ 2015

Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο για την ΟΛΠ Α.Ε.





        
 Το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς.
        Παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,16% λόγω των τεχνικών προβλημάτων του Προβλήτα Ι το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 3.126.898 Ευρώ έναντι ποσού 2.806.123 Ευρώ της αντίστοιχης περιόδου.

Γ.Μώραλης: "Η οργανική και λειτουργική διασύνδεση Πόλης, Λιμανιού, Θάλασσας"

 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης πραγματοποίησε ομιλία κατά το κλείσιμο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
 
Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη είναι η ακόλουθη:

Γ.Ανωμερίτης: "Θα πρέπει τυχόν νέες λιμενικές εγκαταστάσεις να δημιουργούνται εκτός των ορίων του αστικού ιστού των πόλεων"



            
 Στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και στη διεξαγωγή των συμπερασμάτων του, συμμετείχε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις της Συντονίστριας του Συνεδρίου κ. Jacki Davis, πρότεινε όπως η επόμενη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, η οποία θα διεξαχθεί το Μάιο του 2016 στο λιμάνι Τούρκου της Φιλανδίας, να έχει ως κύριο θέμα «Πόλεις και Λιμάνια», μια νέα αποδοτική κοινωνική και επιχειρηματική βιώσιμη συνεργασία.
      Το πλήρες κείμενο των απαντήσεων του κ. Γ. Ανωμερίτη έχει ως ακολούθως:

Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας: Η Γαλάζια ανάπτυξη στο επίκεντρο του Συνεδρίου


 
Οι ευκαιρίες της ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρώπης, μέσα από τη «γαλάζια ανάπτυξη», από τη θάλασσα, ήταν  από τα βασικά θέματα συζητήσεων στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015, με επίκεντρο τον Πειραιά, ως Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με θέμα: «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης».

«Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη»: «Από το σχολείο στην κοινωνία : η ένταξη των παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα και η πρόκληση της καλής πρακτικής»


Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» διοργανώνει εσπερίδα με θέμα: «Από το σχολείο στην κοινωνία : η ένταξη των παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα και η πρόκληση της καλής πρακτικής», την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015. Τα εμπόδια, θεσμικά ή ατομικά, αποτελούν μια πρόκληση, καθιστώντας την επιτυχία της ένταξης κάθε παιδιού στο σχολικό περιβάλλον ένα προσωπικό στοίχημα για όλους όσοι εργάζονται στην Εκπαίδευση, μέσω της βελτίωσης της δίκης μας πρακτικής, στο πλαίσιο ενός συνεργατικού μοντέλου εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ενηλίκων με αυτισμό, γονέων και επαγγελματιών.

Βελτίωση μεγεθών στον ΟΛΘ

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε η ΟΛΘ Α.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία.
Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,077 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,85% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με αύξηση των πωλήσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) κατά 2,62% και του συμβατικού λιμανιού κατά 1,39%.

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου συμμετείχε με περίπτερο στο 3nd Posidonia Sea Tourism Forum 2015

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, συνεπής στα μεγάλα γεγονότα κρουαζιέρας, συμμετείχε με περίπτερο στο 3nd  Posidonia Sea Tourism Forum 2015, που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στις 25-27 Μαΐου 2015.
Το Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 800 εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο τουρισμό, επαγγελματικών ενώσεων, προορισμών, λιμανιών και μαρινών, στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες για δικτύωση αλλά και ενημέρωση των εμπλεκόμενων για τις εξελίξεις στους κλάδους της κρουαζιέρας και του Yachting στην Ελλάδα.

28 Μαΐ 2015

Στον Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερα κοντεϊνερσίπ στον κόσμο

Αναδημοσίευση
Κείμενο + φωτό
protothema.gr 
Στoν Πειραιά κατέπλευσε το εντυπωσιακό πλοίο ΜSC Instabul  που ανήκει σε έναν από  τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμανιού του Πειραιά εδώ και δεκαετίες, στην Mediterranean Shipping Company SA Geneva. Είναι νεότευκτο, ναυπηγημένο το 2015.

Σε χαμηλό Μαΐου το αμερικανικό αργό

Πτώση σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του αμερικανικού αργού, με τον πετρέλαιο να υποχωρεί από τα 58 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του για τον Μάιο.

"Tο 2015 είναι ένα έτος ορόσημο διότι σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην οποία φαίνεται να εισέρχεται ο Πειραιάς"

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης πραγματοποίησε ομιλία στο συνέδριο για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», που άνοιξε σήμερα τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  Κεντρικό θέμα του διήμερου συνεδρίου είναι: «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης».

Ο Πειραιάς υποδέχθηκε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας»

Ο Δήμος Πειραιά υποδέχθηκε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας»  σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα, στο Διεθνή Σταθμό Επιβατών «Θεμιστοκλής» του Ο.Λ.Π.

Την έναρξη της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας» κήρυξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella.

Προειδοποίηση ακτοπλόων για μείωση στα φορολογικά έσοδα από μία αύξηση ΦΠΑ

Για μείωση των φορολογικών εσόδων από μία πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων, στις τουριστικές υπηρεσίες και στα νησιά καθώς και πλήγμα του κλάδου της ακτοπλοΐας προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο για το θαλάσσιο τουρισμό.

«Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνοριακής Φύλαξης (ED4BG)»

Την Πέμπτη 21/05/2015 στη Βαρσοβία, διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Frontex, για 6ησυνεχόμενη χρονιά, ο εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνοριακής Φύλαξης (ED4BG)» όπου προβάλλεται το έργο των Αρχών Επιτήρησης Συνόρων των Κ-Μ Ε.Ε. και επιδιώκεται η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η ανταλλαγή εμπειριών - βέλτιστων πρακτικών με στόχο την προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης.

27 Μαΐ 2015

ΑΝΕΚ: Μείωση ζημιών το α΄τρίμηνο του 2015







Μείωση ζημιών παρουσίασε η ΑΝΕΚ το α΄ τρίμηνο του 2015. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας  ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 8,9 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 12,4 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2014, ενώ αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους ευρώ 8,4 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 11,3 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.

StealthGas: Ρεκόρ εσόδων το α΄τρίμηνο του 2015 για την εταιρεία του Ομίλου Βαφειά






Αύξηση εσόδων κατά 5,3% παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά  STEALTHGAS tτου Ομίλου Βαφειά.
Ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. δολάρια και από τα 33,9 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 έφθασαν  τα 35,7 εκατομμύρια.

Τροχοπέδη η έλλειψη λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα


Οι περιορισμένες αεροπορικές συνδέσεις με τις αγορές των Η.Π.Α. και της Κίνας εξανεμίζουν τις ελληνικές ελπίδες για την παρουσία υπερμεγεθών κρουαζιερόπλοιων στα πελάγη μας
Η Ελλάδα απέτυχε να επωφεληθεί από την αλματώδη ανάπτυξη της αγοράς κρουαζιέρας στην Ευρώπη, καθώς οι επενδύσεις στις απαιτούμενες λιμενικές υποδομές για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων μειώθηκαν κατά 80% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους ειδικούς που συζητούν τις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ελάχιστα  από τα 1.150 ελληνικά λιμάνια, τα περισσότερα εκ των οποίων με υποτυπώδεις υποδομές,  διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις για να ελλιμενίσουν κρουαζιερόπλοια. Ακόμα σημαντικότερο, πολύ λίγα λιμάνια μπορούν να φιλοξενήσουν τα υπερμεγέθη πλοία των 4.000 επιβατών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθότι από το 1996 οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν κυρίως σε πλοία αυτής της χωρητικότητας.

Συνεργασία της MedCruise και της CLIA Ευρώπης για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες








Συμβόλαιο με στόχο τη συνεργασία, χορηγία και υποστήριξη του προγράμματος εκπαίδευσης ταξιδιωτικών πρακτόρων υπέγραψαν η CLIA Ευρώπης (Cruise Line Association Europe), η Ένωση που εκπροσωπεί  την  κρουαζιέρα,  η  οποία  και  αποφέρει  40  δισεκατομμύρια  ευρώ  στην  Ευρώπη, και η MedCruise, η Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας.

ΟΛΗ: Βραβεύτηκε για άριστη επίδοση στην κατηγορία Βέλτιστη Εξυπηρέτηση Πελατών – Πολιτών




Για  «άριστη επίδοση»  στην κατηγορία Βέλτιστη Εξυπηρέτηση Πελατών – Πολιτών βραβεύτηκε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο  του διαγωνισμού Transport and Logistics Awards 2015 ο οποίος διοργανώνεται για 2η χρονιά από το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας (ILME) την Boussias Communications και το Supply Chain Institute,

Συνάντηση Γ.Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) είχε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και  Τουρισμού Γιώργος  Σταθάκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Ιωάννης Θεοτοκάς.

Πολιτεία και Εφοπλισμός: Τα πέντε «πρέπει» για τη ναυτιλία


Φωτό Marinetimes.blogspot.gr
Kείμενο Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση
Στην αφετηρία βρίσκονται ελληνική πολιτεία και ναυτιλιακή κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεγιστοποίηση της προσφοράς της ναυτιλίας στη χώρα.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν και οι δύο πλευρές αργά το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση για την ημέρα του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, με το ζήτημα της ναυτικής εργασίας και της μείωσης της ανεργίας να είναι το πρώτο στην ατζέντα.

Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»: Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία







Με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και βασισμένο στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία το πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προωθεί τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, καθώς και την Ιστορική και Ναυτική Έρευνα.

26 Μαΐ 2015

3ο POSIDONIA SEA TOURISM FORUMΚρουαζιέρα: Στο 1,4 δισ. ευρώ τα έσοδα για την Ελλάδα και 11.000 θέσεις εργασίας

- Ο Θ.Δρίτσας ανακοίνωσε της σύσταση  Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας


Τα άμεσα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ανέρχονται στα 570 εκατομμύρια  ευρώ, ενώ τα έμμεσα έσοδα ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το εν τρίτο εξασφαλίζουν 11.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η βιομηχανία κρουαζιέρας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα

Συνοπτικά σημεία της ομιλίας
του κ. Γιώργου Ανωμερίτη

στο Posidonia Sea Tourism Forum 2015

1.    α.: Τουρισμός και κρουαζιέρα δεν συμπεριφέρονται με τις ίδιες τάσεις διεθνώς. Η κρουαζιέρα αναπτύσσεται ταχύτερα.
β.: Οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2015 αναμένεται να αυξηθούν (CLIA), και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο.

Παρέμβαση στον Πρωθυπουργό από φορείς του Πειραιά για τον ΟΛΠ





Την  απόκρουση της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ, «που
οδηγεί στην δημιουργία πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου με δημόσια εξουσία»  αποφάσισαν παραγωγικοί, θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του Πειραιά, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη  που συγκάλεσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό , με θέμα την απόφαση της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησής του.

Ευρωπαϊκή διάσταση και όχι εθνική παίρνει το μεταναστευτικό ζήτημα






Στο συμπέρασμα ότι το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως εθνικό  αλλά ως ευρωπαϊκού προβλήματος κατέληξαν από κοινού οι συμμετέχοντες  στη σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών και των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Kρουαζιέρα: Ελπίδες ανάκαμψης μέσω ιατρικού και θρησκευτικού τουρισμού

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις όπως λέει ο θυμόσοφος. Ο τομέας της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αποτελεί ειδικά αυτή την εποχή, αντικείμενο προσφιλές για αναλύσεις και δημιουργία εντυπώσεων.
Το κλίμα που υπάρχει στον κλάδο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο. Όλοι ελπίζουν για το καλύτερο. Όμως ίσως η πραγματικότητα να μην είναι ακριβώς όπως την περιγράφουν.

Η Ακτοπλοΐα ως μοχλός ανάπτυξης των Κυκλάδων




           
Το ΥΝΑ ευχαριστεί και συγχαίρει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη διοργάνωση, τη φιλοξενία και την πλήρη κάλυψη του κόστους της ημερίδας "Η Ακτοπλοΐα ως μοχλός ανάπτυξης των Κυκλάδων", που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο

Πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγ. Ευστράτιου με την ηπειρωτική χώρα,

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο  πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγ. Ευστράτιου με την ηπειρωτική χώρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΟΛΠ: Διοργανώνει συνέδριο με θέμα “Harmony in Blue”

Συνέδριο με θέμα “Harmony in Blue” διοργανώνεται στην ΟΛΠ Α.Ε. στις 27 έως 29 Μαΐου 2015. Το Forum αυτό διεξάγεται στα πλαίσια του κοινοτικού έργου MEDNET (Μεσογειακό Δίκτυο για την απλούστευση των διαδικασιών και διατυπώσεων στα λιμάνια), το οποίο έχει εγκριθεί στα πλαίσια του προγράμματος MED, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός Μεσογειακού Δικτύου Λιμένων και Λιμενικών Αρχών, τα οποία κυρίως ασχολούνται με τη μεταφορική αλυσίδα.

Scott Leonard: Η επιτομή του απελευθερωμένου CEO που πλούτιζε κάνοντας διακοπές με το σκάφος!

Ο CEO της Navigoe είναι ένας άνθρωπος με απαράβατες αρχές. Βασική του αρχή είναι ότι η οικογένειά του και ειδικά τα παιδιά του, προηγούνται όλων. Ακόμα και της επιχείρησης της οποίας ηγείται. Κι αυτό δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου.

ΣΕΤΕ: Ενιαίος συντελεστής έως 10% ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών

H οποιαδήποτε αλλαγή στο μείζον ζήτημα του εξορθολογισμού των συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, δηλαδή από 8% - 10% ξεκαθαρίζουν οι τουριστικές ενώσεις.

25 Μαΐ 2015

Έκπτωτη κηρύχθηκε η C-Link Ferries

Απόφαση με την οποία κηρύσσεται έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία Σι-Λινκ Φέρρις (θυγατρική της ΝΕΛ), από την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσας. 

Όμιλος Attica: Θετικό EBITDA για πρώτη φορά από τη χρήση 2007


Θετικό EBITDA για το α΄ τρίμηνο του 2015 παρουσιάζει για  πρώτη φορά από τη χρήση 2007, ο Όμιλος Attica. τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2015 τα οποία παρουσιάζουν ενοποιημένες Πωλήσεις  39,55 εκατ.ευρώ ( 41,09 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014) και Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA)  2,27 εκατ. έναντι ζημιών  7,23 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Η συνεισφορά των λιμανιών και των ακτών στην Γαλάζια Ανάπτυξη



Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα θα επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 (ΕΗΘ). Η ΕΗΘ θα λάβει χώρα μεταξύ 28 και 31 Μαΐου 2015 στον Πειραιά, με την διεξαγωγή ειδικού συνεδρίου και πλήθος εκδηλώσεων. Στο συνέδριο που θα γίνει στις 28 και 29 Μαΐου 2015 (Μέγαρο Μουσικής) θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας της Ευρώπης, με κεντρικό θέμα την συμβολή των λιμανιών και των ακτών ως κινητήριων μοχλών για την Γαλάζια Ανάπτυξη.

ΟΛΠ: Ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Κενυάτικου Επιμελητηρίου - Συνεργασία με το λιμάνι της Μομπάσα

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Κενυάτικου Επιμελητηρίου αναδείχθηκε ο ΟΛΠ με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης, εισηγούμενος το θέμα αυτό στο Δ.Σ., χαρακτήρισε την απόφαση αυτή, όπως και την ανάπτυξη δεσμών του ΟΛΠ ΟΛΠ με τον λιμένα της Μομπάσα, ως εξαιρετικά σημαντική στην πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Πειραιά σε θέματα διαμετακομιστικού εμπορίου.

Ναυτιλιακές επενδύσεις Ελλήνων στη στεριά

Χωρίς τέλος είναι ο κατάλογος των επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα από ναυτιλιακά κεφάλαια. Οι οικογένειες Λυκιαρδόπουλου, Δρακούλη, Μαζαράκη, Γράτσου και Λαιμού ήταν συνιδρυτές στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο Ιωάννης Καρράς ίδρυσε την Τράπεζα Κρήτης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αναβίωσε την Τράπεζα Χίου και ο όμιλος Λάτση ίδρυσε τη Eurobank. Ο Στρατής Ανδρεάδης ήταν από τους εφοπλιστές που έριξαν πολλά χρήματα στη στεριά. Η Εμπορική και η Ιονική Τράπεζα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι ασφαλιστικές Φοίνιξ και Ιονική, όπως και το ξενοδοχείο «Hilton» ήταν δημιουργήματα που ανήκαν στον όμιλό του.

Θανάσης Λασκαρίδης: Γερμανοί και Ολλανδοί «χτυπάνε» την ελληνική ναυτιλία

Του

Αλέξανδρου Κασιμάτη

Πρώτο ΘΕΜΑ 

αναδημοσίευση

Στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αποκρυπτογραφώντας τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι δανειστές για το φορολογικό καθεστώς

Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άλλοι Βορειοευρωπαίοι, δανειστές μας και μη, εκμεταλλεύονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα για να πλήξουν την ελληνική ναυτιλία. Το μήνυμα αυτό στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, αποκρυπτογραφώντας τις σκοπιμότητες πίσω από τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο σκληρός πυρήνας των δανειστών για το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία στην Ελλάδα. Η παρέμβαση Λασκαρίδη έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Αφενός προέρχεται από έναν άνθρωπο που σπάνια μιλάει δημόσια, αφετέρου πρόκειται για ένα πρόσωπο που μαζί με τον αδελφό του διευθύνουν από την Αθήνα έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους με διεθνείς δραστηριότητες.

24 Μαΐ 2015

Γιάννης Μώραλης: Ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο, με στόχευση στη γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παραβρέθηκε στην Επίσημη Εκδήλωση-Δείπνο, που διοργάνωσε το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού-Ημέρα Ναυτιλίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μώραλης πραγματοποίησε ομιλία με κεντρικό θέμα την ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο, με στόχευση στη γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία.

23 Μαΐ 2015

Συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό της Πάρου, το Hellenic Match Racing Tour

Συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό της Πάρου, το Hellenic Match Racing Tour, έπιασε και φέτος λιμάνι στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων! Ο δεύτερος αγώνας της σειράς, ξεκίνησε χθες  στην Παροικιά με τη συμμετοχή των οκτώ κορυφαίων Ελληνικών ομάδων στο Match Race.

Θ. Δρίτσας: Πλαίσιο τεσσάρων κανόνων για την ανάπτυξη των λιμανιών


Πλαίσιο τεσσάρων κανόνων για την ανάπτυξη των λιμανιών παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε ομιλία του στο 12ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Λιμανιών (ESPO).
Ως πρώτο κανόνα, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Όπως επεσήμανε ο κ. Δρίτσας, οι εργαζόμενοι είναι βασικοί παράγοντες, με την εργασία τους να έχει υποτιμηθεί.

Helmepa: Η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με πλοία ξένης σημαίας



Την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, η εταιρεία-Μέλος Chandris (Hellas) Inc. φιλοξένησε  στο ξενοδοχείο Metropolitan μια ακόμη πρωτοβουλία της συνεργασίας HELMEPA - Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG). Περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών παρακολούθησαν μια εκτενή περιγραφή της πολιτικής που αφορά πλοία ξένης σημαίας στις ΗΠΑ. Ομιλητής ήταν ο Rear Admiral Paul F. Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy της USCG, υπεύθυνος των τομέων Επιθεωρήσεων και Συμμόρφωσης, Συστημάτων Θαλάσσιων Μεταφορών και Εμπορικών Κανονισμών και Προτύπων και εξειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας-security.

Λ. Κατσέλη: Μέγιστη η συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομία

Τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η ναυτιλία υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη σε ομιλία της στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Intertanko, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα.

22 Μαΐ 2015

Ευρωκοινοβούλιο: «Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της αυτονομίας των Λιμανιών»



«Δεν υπάρχει ενιαία λύση για όλα τα λιμάνια, καθώς αυτά διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της αυτονομίας των Λιμανιών, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των χρηστών, για να γίνουν τα λιμάνια περισσότερο ελκυστικά» τα λόγια ανήκουν στον εισηγητή  εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο του 12ου ετήσιου Συνεδρίου του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) κ. Knut Fleckenstein:

"Ξαφνική διακοπή" της ομιλίας του Δρίτσα συνέδριο της ESPO για τα λιμάνια

Τη στιγμή που ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας μιλούσε για το "μέλλον του λιμανιού", ξαφνικά εισέβαλαν μπροστά του εργαζόμενοι του ΟΛΠ, με πανό κατά της ιδιωτικοποίησης. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Δρίτσας δεν ένοιωσε καμία αμηχανία ή προβληματισμό για την...απότομη διακοπή της ομιλίας του. 

Όμιλος Attica: Σχέδια για επέκταση σε ΗΠΑ, δυτική Μεσόγειο και βόρεια Ευρώπη



Ανοίγματα στις ακτοπλοϊκές αγορές  των ΗΠΑ, της δυτικής Μεσογείου αλλά και της Βορείου Ευρώπης μελετά ο Όμιλος Attica. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται οικονομοτεχνικές μελέτες  για την λήψη απόφασης για ναυπηγήσεις πλοίων που θα μπορούν να καλύψουν τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου.

21 Μαΐ 2015

Η καρδιά στης Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας κτυπάει στον Πειραιά





Τα βλέμματα των φορέων που ασχολούνται με τη  θάλασσας, των εκπροσώπων της ναυτιλιακής βιομηχανίας  αλλά και των αξιωματούχων  που χαράσσουν τη θαλάσσια πολιτική στους λιμένες της Ευρώπης,  θα είναι στραμμένα  από τις 28 έως τις 31 Μαΐου στον Πειραιά και στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015».

Γ.Μώραλης: Ανάπτυξη του Πειραιά ως Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο





Στην περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και της πόλης ως Διεθνές Ναυτιλιακό και  Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως είναι στόχος της δημοτικής αρχής. Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο   12ο ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO) 2015, με κεντρικό θέμα: «Χωρίς λιμάνια δεν έχουμε ενέργεια”, “Χωρίς ενέργεια δεν έχουμε λιμάνια».

Γ.Ανωμερίτης: "Η λιμενική βιομηχανία πρέπει πάντα να βρίσκεται κάτω από δημόσιο και αυτοδιοικητικό έλεγχο"

Η Ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, Γ.Ανωμερίτη στο Συνέδρίο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO): 
 
"Το λιμάνι του Πειραιά με ιστορία 2.500 ετών, είναι ένα λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων. Είναι ταυτόχρονα λιμάνι Ακτοπλοΐας, Κρουαζιέρας, Car-Terminal, Εμπορευματοκιβωτίων, ναυπηγοεπισκευής και μεταφοράς Ενέργειας. Είναι ταυτισμένο με την ιστορία της Αθήνας και του Πειραιά.

Άρχισαν οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) (21-22 Μαΐου)

         
           
Άρχισαν οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) (21-22 Μαΐου) με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων λιμανιών της Ευρώπης και εκπροσώπων φορέων της λιμενικής βιομηχανίας.

HR Community Awards: Η Celestyal Cruises απέσπασε πέντε βραβεία


Σε μια εποχή που είναι έκδηλη η ανάγκη για εκσυγχρονισμό με καινοτόμες πρακτικές και στρατηγικές λόγω και της δύσκολης συγκυρίας που εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βιώνουν, η Celestyal Cruises κερδίζει το στοίχημα και επιβραβεύεται.