13 Νοε 2015

IEA: Τα αποθέματα ρεκόρ 3 δισ. βαρελιών πιθανό να αποδυναμώσουν τις τιμές πετρελαίου

Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπει για το επόμενο έτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς τα αποθέματα αγγίζουν τα 3 δισ. βαρέλια λόγω της ισχυρής παραγωγής του ΟΠΕΚ, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις τιμές του πετρελαίου.


«Τα αποθέματα του πετρελαίου που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και αγγίζουν τα 3 δισ. βαρέλια, δίνουν στις αγορές τη δυνατότητα να κινούνται με έναν βαθμό άνεσης. Αυτή έχει διογκωθεί, καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου προσαρμόζεται στα 50 δολάρια το βαρέλι» σημειώνει ο Οργανισμός στην έκθεση του Νοέμβρη.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2016 στο 3,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Παρά το γεγονός ότι η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς και όχι της έλλειψης ζήτησης, οι φόβοι που υπάρχουν σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κάνουν τους επενδυτές διστακτικούς.
Ενώ αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης το 2015, διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα στο σημερινό 44,23 δολάρια το βαρέλι για το Brent ενώ ο αμερικάνικος αργός στα 41,62 δολάρια, η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, προειδοποιεί ο ΙΕΑ.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περίπου 40% σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οΟΠΕΚ υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς του έναντι των αντιπάλων, όπως τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.
Όσον αφορά την παραγωγή η IEA βλέπει μείωση κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος για τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού θα μειωθεί κατά επίσης 600.000 βαρέλια, σύμφωνα με την IEA.
Μάλιστα, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.