4 Νοε 2015

Κρίσιμη συνάντηση Δρίτσα-ΠΝΟ



Κρίσιμη συνάντηση στις 10.00 το πρωϊ της Τετάρτης θα έχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θοδωρή Δρίτσα, μετά από δικό του αίτημα το οποίο κοινοποίησε μέσω επιστολής, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να λήξει η απεργία των ναυτικών που έχει εγκλωβίσει αφενός την  κυβέρνηση σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και αφετέρου  τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι ότι μας λείπει η ευαισθησία όσο αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως έχουμε απεργία οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» ήταν η απάντηση που έδωσε στο «protothema.gr» ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Ιωάννης Χαλάς με αφορμή τις διαμαρτυρίες των νησιωτών για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη νησιωτική χώρα και προσέθεσε:
« Ελπίζω στη συνάντηση με τον υπουργό να υπάρξει κάποια θέση που να δίνει λύση στα αιτήματά μας. Γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει απεργία χωρίς λόγο. Θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εάν δεν βρεθεί λύση».
Η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών οι οποίες εξελίσσονται σε κυλιόμενες και επιδεινώνουν  το πρόβλημα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν  το αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να συναντηθεί, όπως και έγινε,  με την ΠΝΟ την περασμένη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Θ.Δρίτσα και βασικό θέμα να δοθεί άδεια σε πλοία να μεταφέρουν τους πρόσφυγες.
Ο κ. Μουζάλας ζήτησε από τα Προεδρεία της ΠΝΟ να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας, εφόσον απαιτηθεί να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Η ΠΝΟ δεν υποχώρησε και σήμερα το  πρωϊ ξεκινάει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με τον Θ.Δρίτσα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας  με βάση διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2014 (ν. 4256/14), θα μπορούσε να προχωρήσει σε έκτακτη δρομολόγηση. Ο ΥΝΑ έχει αυτή τη δυνατότητα   μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως, μετά την παρέλευση τριών ημερών από τη διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Όμως ο Θ.Δρίτσας δεν επέλεξε αυτή τη λύση  για να μην κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές και σεβόμενος το δικαίωμα στην απεργία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.