26 Νοε 2015

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού cluster, εξήγγειλε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού cluster με άξονα τη μεταποίηση και συναφείς δραστηριότητες ανακοίνωσε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, παρουσία πλήθους εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, στην οποία η Υφυπουργός προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

Στην ομιλία της η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι «σήμερα, ανεξάρτητα από την κρίση, ο χώρος της μεταποίησης γύρω από τη ναυτιλία, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση και την επιζητούμενη ανάπτυξη της χώρας μας. Η θάλασσα και η μεταποίηση που συνδέεται παραδοσιακά με αυτήν, ήταν ανέκαθεν πηγή ζωής, δύναμης και πλούτου για την χώρα μας, τόσο στις παλαιότερες όσο και στη σύγχρονη εποχή. Μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης ή ως "Προωθητική Δραστηριότητα" με διακλαδική "σφαίρα επιρροής" στην ζητούμενη αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας που θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα και θα κινητοποιήσει και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα αξιοποιήσει εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα και θα συμβάλει στην εξωστρέφεια και στη διεθνή επέκταση του συνόλου των συναφών δραστηριοτήτων. Αυτό όμως πρέπει να επιχειρηθεί οργανωμένα, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα ενεργοποιήσει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το σύνολο των μεταποιητικών κλάδων και των επιχειρήσεων logistics που σχετίζονται με τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός Εθνικού Ναυτιλιακού Cluster, με άξονα τη Μεταποιητική και συναφή δραστηριότητα, δηλαδή μιας Συστάδας Επιχειρήσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, πανελλαδικής εμβέλειας.»
Σύμφωνα με την Υφυπουργό Βιομηχανίας, το 2015 λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 Ναυτιλιακά Clusters (Maritime Clusters) σε αντίστοιχες χώρες. Πρόκειται για όλες σχεδόν τις παράκτιες ή νησιωτικές χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η γειτονική Βουλγαρία, αλλά και το Λουξεμβούργο. Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (European Network of Maritime Clusters) συμπεριλαμβάνονται η Νορβηγία και η Ισλανδία ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών σε 16. Από αυτή την οργανωμένη και συστηματική αναπτυξιακή προσπάθεια λάμπει δια της απουσίας της η Ελλάδα, η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο με την μακραίωνη παράδοση, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την μεγαλύτερη ανάγκη αναζήτησης μιας νέας αναπτυξιακής διεξόδου. «Για την ισότιμη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή αναπτυξιακή προσπάθεια, την ενίσχυση της προσπάθειας εξόδου από την κρίση και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster, με βασικό άξονα τη μεταποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Τζάκρη.
«Η συνολική αυτή πρόταση έχει εθνική στόχευση και αναπτυξιακή προοπτική. Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως και να πραγματώσουμε την εφαρμογή της» τόνισε η Υφυπουργός Βιομηχανίας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση της Υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη:
Στους επιμέρους στόχους του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster μπορούν να περιληφθούν:
-η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων,
-η δημιουργία αλυσίδων αξίας,
-η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των θαλάσσιων μεταποιητικών και συνοδών δραστηριοτήτων.
-η ανάδειξη του ρόλου των σχετικών θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην οικονομική, περιφερειακή και νησιωτική ανάπτυξη καθώς και στην εξωστρέφεια της οικονομίας.
-η οριοθέτηση των κλάδων και η ανάπτυξη συνεργιών και δικτυώσεων.
-η διασύνδεση, της βιομηχανίας των logistics, της ναυπηγοεπισκευής των μεταφορών, της διαμετακόμισης, της μεταποίησης στην αλιεία, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης.
-η ανάκαμψη στάσιμων ή υποβαθμισμένων κλάδων
-η ανάδειξη brandings, όπως "Αιγαίο".
-η παγίωση και η βελτίωση της θέσης της Ελληνικής Ναυτιλίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στο διεθνή χώρο.
Τα πλεονεκτήματα από την συμμετοχή των Επιχειρήσεων και των Φορέων στο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster Μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί μεταξύ άλλων διασφαλίζουν:
-σημαντική τοπική αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και μια υψηλή συγκέντρωση των επιχειρήσεων, που -δημιουργούν μια διευρυμένη αγορά και ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για την προσέγγιση μεγαλύτερου αριθμού πελατών
-μειωμένα κόστη μεταφορών και πιο απλές αλυσίδες ανεφοδιασμού
-ευκολότερη πρόσβαση σε πόρους
-υψηλότερο βαθμό εξειδίκευσης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες
-πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που παρέχει καλύτερα κίνητρα ανάπτυξης σε επιχειρήσεις, φορείς, άτομα, κλπ
-ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών του cluster, καθώς η εγγύτητα αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των -επιχειρήσεων και διευκολύνει την επικοινωνία
-συγκέντρωση των επιχειρήσεων με δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, κάτι που δημιουργεί πέρα από τις οικονομίες -συγκέντρωσης και μια δεξαμενή ανθρωπίνων πόρων με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα του cluster
-ευκολότερη ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας και καινοτομιών
-ευνοϊκό περιβάλλον για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και περισσότερες ευκαιρίες για υπάρχουσες ΜΜΕ
-επέκταση των αγορών των επιχειρήσεων στον εθνικό και κυρίως στον διεθνή χώρο.
Οι εν δυνάμει συμμέτοχοι του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster είναι οι κύριοι κλάδοι της ναυτιλιακής δραστηριότητας και οι αντίστοιχοι φορείς, καθώς και οι υποστηρικτικοί φορείς και οι ενσωματούμενες δραστηριότητες. Ενδεικτικά:
-Ναυπηγική (εμπορικά, επιβατικά, yacht, αλιευτικά)
-Ναυπηγοεπισκευή- Μηχανουργική
-Logistics
-Κλάδος ηλεκτρονικής και μικρο-ηλεκτρονικής
-Κλάδος υδραυλικών συστημάτων
-Εξοπλισμός πλοίων
-Εφοδιασμός (offshore supply-ενέργεια και προμηθευτές όλων των παραπάνω) και εφοδιαστική αλυσίδα
-Ναυτιλιακές συνδυασμένες μεταφορές
-Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες
-Δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης
-Σκάφη αναψυχής
-Εμπόριο
-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
-Θαλάσσια Εξόρυξη
Οι βασικοί υποστηρικτικοί φορείς του Cluster μπορεί να είναι:
-το Υπουργείο Βιομηχανίας
-το Υπουργείο Ναυτιλίας
-Πολεμικό Ναυτικό
-Φορείς Διαχείρισης Κινδύνων και Αντιμετώπισης Κρίσεων
-Φορείς Προστασίας των ακτών και γενικότερα του Περιβάλλοντος
Παράλληλα στο Cluster μπορούν να ενσωματωθούν και άλλες δραστηριότητες όπως:
-Θαλάσσια Αρχαιολογία
-Δημιουργικές - Πολιτιστικές Δραστηριότητες σχετικές με τη Θάλασσα και τα Λιμάνια
-Ωκεανογραφική Έρευνα
-Ανώτατη, Ανώτερη και Τεχνική Εκπαίδευση
Πέραν των υφιστάμενων επιχειρήσεων, κλάδων και δραστηριοτήτων που μπορούν να συγκροτήσουν το Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster, υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες που θα απαιτηθεί να ενσωματωθούν στο άμεσο μέλλον. Τέτοιες δραστηριότητες είναι:
-η εκπροσώπηση του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster σε σημαντικά παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα, για διευκόλυνση των συνεργασιών και την αξιοποίηση ευκαιριών.
- οργάνωση της αξιοποίησης του θαλάσσιου φυσικού πλούτου, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού της παραγωγής και μεταποίησης και διασύνδεσης με σημαντικούς τομείς
-η αντιμετώπιση θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις
-Ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η ανάπτυξη μελλοντικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της θέσης των ελληνικών λιμένων στο διεθνές κύκλωμα μεταφοράς, εμπορίας, διαμετακόμισης-εφοδιαστικής.
-η διαμόρφωση πλαισίου και δράσεων αυτοπροστασίας των πλοίων και η στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στην παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού
-η διαμόρφωση στρατηγικής για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, με δράσεις όπως η καταγραφή των διαθέσιμων τεχνολογιών, η καταγραφή των σχετικών ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ερευνών εντοπισμού και η ενεργοποίηση διαδικασιών και φορέων αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
-η ενίσχυση Περιφερειακών Συνεργασιών στους τομείς των Μεταφορών, του Εμπορίου της Διαμετακόμισης και των Logistics καθώς και της Ναυπηγοεπισκευής, η οποία μπορεί να δώσει νόημα σε προσπάθειες της χώρας όπως η Παρευξείνια Συνεργασία.
-η διερεύνηση και οι πρακτικές δυνατότητες των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
-η ενεργοποίηση επιχειρήσεων του δημιουργικού τομέα ανάπτυξη, με αξιοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων και που λειτουργούν στην ευρύτερη λιμενική ζώνη.
Για την δρομολόγηση της διαδικασίας δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster είναι σκόπιμη η συγκρότηση Ομάδας Πρωτοβουλίας, από εκπροσώπους επιχειρήσεων, φορέων, ιδρυμάτων και επαγγελματικών οργανώσεων που συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους που προαναφέρθηκαν. Η Ομάδα αυτή θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Βιομηχανίας και την ευθύνη λειτουργίας της θα έχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Η προτεινόμενη διαδικασία συγκρότησης της Ομάδας Πρωτοβουλίας κρίνεται σκόπιμη και αποτελεσματική, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την αντίστοιχη διεθνή εμπειρία. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα έχει ως έργο, για σύντομο διάστημα:
-την οριοθέτηση του τομέα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και των εν δυνάμει επιχειρήσεων και φορέων μελών του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster
-την καταγραφή της γεωγραφίας των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, με έμφαση στη μεταποιητική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα στον κλάδο της εφοδιαστικής
- Λιμάνια
- Συγκεντρώσεις Επιχειρήσεων
- Απασχόληση – Ειδικότητες
- Νησιωτικότητα
  • την καταγραφή και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμπειρίας
  • την προβολή της προσπάθειας και των ωφελειών για τους συμμετέχοντες
την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας συγκρότησης του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster, που θα αποτελέσει φορέα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας της γενικότερης ναυτιλιακής και θαλάσσιας δραστηριότητας της χώρας μας.
  • την καταγραφή των δυνατών πηγών χρηματοδότησης. (το Γαλλικό Cluster διαπίστωσε την ύπαρξη 450 σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων)
Για τη δρομολόγηση της δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster απαιτείται η άμεση συγκρότηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με τη συνεργασία του Υπουργείου Βιομηχανίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και η διεξαγωγή μιας τουλάχιστον κλαδικής ημερίδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων, φορέων και ιδρυμάτων. Επιπροσθέτως κρίνεται σκόπιμη η προβολή και η δημοσιότητα της ανάγκης και των πλεονεκτημάτων δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster σε πανελλήνια κλίμακα με ευθύνη της Ομάδας Πρωτοβουλίας. Οι πρώτες δαπάνες της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τις παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να καλυφθούν από χορηγίες και από εισφορές των συμμετεχόντων επιχειρηματικών και άλλων φορέων. Στόχος είναι η συγκρότηση του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Μαρτίου 2016.
Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητας στον τομέα και μετά μπορούν να δημιουργηθούν επιμέρους Clusters με τη συμμετοχή κατά περίπτωση συγκεκριμένου αριθμού επιχειρήσεων και κλαδικής σύνθεσης με στοχευμένες επιδιώξεις. Τα Clusters αυτά μπορούν να ενταχθούν στις προβλεπόμενες κρατικές και ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με βάση σχετικές προκηρύξεις. Η χρηματοδότηση του εθνικού ναυτιλιακού cluster με άξονα τη μεταποίηση και συναφείς δραστηριότητες μπορεί να γίνει άμεσα μέσω του ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα του προγράμματος για συνεργατικούς σχηματισμούς – clusters και αλυσίδες αξίες το οποίο ήδη ετοιμάζει το Υπουργείο.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.