24 Μαρ 2015

Παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις στην Cosco, αποφαίνεται η Κομισιόν

Παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο θεωρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν τις κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει με τη μορφή φοροαπαλλαγών και σχετικών διευκολύνσεων η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει από το 2008 τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, η Κομισιόν ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από το ΣΕΠ τα χαμένα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα να διακόψει κάθε σχετικές φοροαπαλλαγές στο άμεσο μέλλον. Στο πόρισμα της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι μια σειρά από οικονομικά πλεονεκτήματα που δόθηκαν στον ΣΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης παραχώρησης εγείρουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών. 
Καλά πληροφορημένες πηγές προσδιορίζουν το ύψος των φερόμενων επιδοτήσεων στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ.
Πηγές προσκείμενες στην Cosco τονίζουν πως είναι σε γνώση της υπόθεσης και πως το ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που δύναται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης και όχι η εταιρεία.
Τονίζουν δε ότι παρόμοιες διευκολύνσεις δόθηκαν και σε άλλες εταιρείες στο πλαίσιο ανάλογων συμβάσεων παραχώρησης κατά το παρελθόν, όπως του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα.
Μάλιστα, το σχετικό επιχείρημα είχε επικαλεστεί και η ελληνική πλευρά κατά την απάντηση που είχε αποστείλει στις ευρωπαϊκές αρχές κατά τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού έρχεται ως αποτέλεσμα διερεύνησης καταγγελίας που είχε υποβάλει στο τέλος Απριλίου του 2009 τόσο ο τότε νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας όσο και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά μεταβαίνουν στο Πεκίνο για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.