21 Μαρ 2015

Αύξηση 20% της κίνησης home port στην κρουαζιέρα

Σε ποσοστό 20% αναμένεται να αυξηθεί φέτος η κίνηση homeport κρουαζιέρας στη χώρα μας.
Οπως δήλωσε στο Μαϊάμι κατά το 31ο συνέδριο κρουαζιέρας ο Κυριάκος Αναστασιάδης, CEO της Celestyal Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, «η κρουαζιέρα για άλλη μία χρονιά ακολουθεί δυναμική πορεία ανάπτυξης και θετικών επιδόσεων.
Η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού έχει επηρεάσει θετικά και την κρουαζιέρα στη χώρα μας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για το 2015, φαίνεται ότι θα είναι μία καλή χρονιά σε αριθμό επισκεπτών και επιβατών. Αναφορικά με την κρουαζιέρα με αφετηρία τα ελληνικά λιμάνια (Home Porting), συνεχίζεται η ανοδική τάση όπου εκτιμούμε μία αύξηση της τάξης του 20%».
Βέβαια το home port στη χώρα μας δεν ξεπερνά συνολικά τους 250.000 επιβάτες, με τη μερίδα του λέοντος να έχει η Celestyal Cruises. Η εταιρεία είναι η μόνη που πραγματοποιεί μόνιμα κρουαζιέρες με βάση την Ελλάδα και φέτος αναμένεται να φιλοξενήσει στα κρουαζιερόπλοιά της πάνω από 150.000 επιβάτες.
Εγχώρια κίνηση
Οσον αφορά την εγχώρια κίνηση, δηλαδή τους Ελληνες επιβάτες, έπειτα από δύο χρόνια σχετικά χαμηλών επιδόσεων για τη χώρα, που οφείλονταν στην οικονομική κρίση, η Ελλάδα παρουσιάζει ανάκαμψη της κρουαζιέρας, με αύξηση 10% της εγχώριας επιβατικής κίνησης για το 2014. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, η κίνηση είναι ελάχιστη αφού φτάνει μόλις τους 18.400 επιβάτες.
«Η Ελλάδα παρ’ όλο που έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της κρουαζιέρας, με φυσική και πολιτιστική ομορφιά και στρατηγικό ρόλο, δεν έχει ακόμα προωθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τρόπο διακοπών» σημειώνει η CLIA και προσθέτει: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους προορισμούς και transit επιβάτες. Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, δεδομένου και του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων».
Πάντως, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια χάνει διαρκώς μερίδια και στην αγορά transit, αφού οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας φαίνεται ότι ενισχύουν περισσότερο τις ασιατικές αγορές.
Η Ευρώπη
Ανθεκτική στην οικονομική κρίση αποδεικνύεται η κρουαζιέρα στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA Europe ο κλάδος έχει αναπτυχθεί κατά 44% από το 2008. Επίσης, η επίδραση της κρουαζιέρας στην οικονομία της Ευρώπης άγγιξε τα 40 δισ. το 2013, προσφέροντας περίπου 340.000 θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.