28 Σεπ 2017

Τα ερωτήματα που θέτει η ΠΝΟ για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ο γγ της ΠΝΟ, Ιωάννης Χαλάς
Σειρά ερωτημάτων για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό, θέτει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι μετά την πάροδο σχεδόν τριών εβδομάδων από τη βύθιση του πλοίου, όχι μόνον οι κατά νόμον αρμόδιοι δεν «ανακάλυψαν» τα αίτια της βύθισης, αλλά ούτε καν κατάφεραν να αντλήσουν το όποιο περιεχόμενο των δεξαμενών του.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών αναφέρει ότι η ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου επεκτάθηκε ανεπίτρεπτα σε όλη την Αττική, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στις πληροφορίες για κατάργηση της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων και την ανάθεση του έργου της σε ιδιώτες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΝΟ
«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ασχολήθηκε δια μακρών και εμπεριστατωμένα με το ναυάγιο του Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.
Όπως είναι γνωστό, πριν την συνεδρίαση της Διοίκησης, ήδη πρωτοβάθμια σωματεία μέλη μας, από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου εξέδωσαν σειρά καταγγελιών στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν και τα μέλη τους και το κοινό, τόσο για τρέχουσες εξελίξεις, όσο για τα αίτια, που οδήγησαν στο ναυάγιο και μάλιστα με την επισήμανση των όσων κατά καιρούς είχαν καταγγελθεί δημόσια από την Ομοσπονδία μας.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση τονίστηκε ότι η αναμονή της εξέτασης του όλου θέματος από την Διοίκηση, δεν ήταν τυχαία, αλλά σκοπό είχε την συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών ούτως ώστε βάσει αυτών να είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και όχι να καταλήξει σε δημοσιογραφικού τύπου ειδήσεις χάριν των «ειδήσεων».
Παρά ταύτα δυστυχώς διαπιστώνεται ότι μετά την πάροδο τριών σχεδόν εβδομάδων, όχι μόνον οι κατά νόμον αρμόδιοι δεν «ανακάλυψαν» τα αίτια της βύθισης, αλλά ούτε καν κατάφεραν να αντλήσουν το όποιο περιεχόμενο των δεξαμενών του βυθισμένου πλοίου.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά άφησαν στην κυριολεξία να επεκταθεί η ρύπανση ανεπίτρεπτα σε όλη την Αττική Παραλία.
Και το δυστυχέστερο, κανείς είτε Υπηρεσιακός Παράγων είτε και Πολιτικό Πρόσωπο, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη για μια δημόσια συγγνώμη.
Δεν πρόκειται να προβούμε σε καταμερισμό ευθυνών ούτε να γίνουμε τιμητές και κήνσορες του οποιουδήποτε.
Για τον σκοπό αυτό ήδη ασχολούνται οι Αρμόδιες Αρχές της Χώρας (διωκτικές και δικαστικές) και αναμένουμε τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των ερευνών τους.
Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε και να μην θέσουμε δημόσια ερωτήματα.

1. Ποια ήταν η ειδική, κατάφωρα μειωμένη, οργανική σύνθεση του συγκεκριμένου πλοίου και ταυτόχρονα των πλοίων της ίδιας κατηγορίας και με ποια αντικειμενικά κριτήρια καθορίστηκε;

2. Γιατί, όπως κατά επανάληψη έχουμε τονίσει με πολλαπλά έγγραφα και διαβήματα μας θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, τόσον η ασφάλεια του πλοίων, γενικότερα, και των επιβαινόντων σε αυτό, με την καθιέρωση «ειδικών συνθέσεων» εγκεκριμένων από τους εκάστοτε Υπουργούς, οι οποίες όμως συνθέσεις δεν ανταποκρίνονται και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, πράγμα που βιώνεται καθημερινά από τους ναυτεργάτες και δυστυχώς διαπιστώνεται μετά τα εκάστοτε δυστυχήματα, που στοιχίζουν όμως ανθρώπινες απώλειες;
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ταρακουνηθούν και να ξυπνήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και να επανδρώνονται επιτέλους τα πλοία όχι με «ειδικές», αλλά με συνθέσεις, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.
3. Γιατί δεν τοποθετήθηκαν αμέσως, από το πρώτο λεπτό της βύθισης, τα κατάλληλα φράγματα για το περιμάζωμα του ναυαγίου και να αποτραπούν έτσι τα όσα στην συνέχεια επακολούθησαν με την ρύπανση να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, σε έκταση, όριο;
4. Γιατι δεν επιλήφθηκαν αμέσως τα απορρυπαντικά πλοία και γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η απάντληση του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ;
Περιμένουμε απαντήσεις.
Και επιπρόσθετα, και σε σχέση με τις φήμες για την κατάργηση της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων και την ανάθεση του έργου της σε Ιδιώτες, η Ομοσπονδία μας είναι κάθετα αντίθετη σε μία τέτοια εξέλιξη.
Δεν καταργείται έτσι εύκολα και αβασάνιστα ένας τέτοιος βασικός θεσμός στον χώρο της ναυτιλίας επειδή υπήρξαν ή υπάρχουν ορισμένοι επίορκοι.
Η Διοίκηση μας απαιτεί εκκαθάριση, θωράκιση και αναβάθμιση της Επιθεώρησης των Εμπορικών Πλοίων ώστε πράγματι να επιτελεί το έργο και τον σκοπό της σύστασης της και όχι την παράδοσή της στους ιδιώτες.
Και βέβαια, είναι αυτονόητο, ότι απαιτείται να τεθεί και ένα όριο ηλικίας των πλοίων σε συνδυασμό με την διαρκή ουσιαστική Επιθεώρηση και τακτική και αδιάλειπτη συντήρηση τους, προκειμένου να διατηρείται η αξιοπλοϊα τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και, παράλληλα, η σταδιακή ανανέωση των ήδη γερασμένων πλοίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.