1 Φεβ 2017

Όμιλος Τσάκου: Το μικρό βαπόρι που έγινε βαπόραρος





Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται  ο Όμιλος Τσάκου αλλά και η  εισηγμένη στην αμερικανική  χρηματαγορά Τsakos Energy Navigation (TEN).  Ναυπηγήσεις πλοίων, συμπράξεις με ναυτιλιακούς κολοσσούς, σωστή ανάγνωση της αγοράς και πάνω από όλα το ομαδικό πνεύμα που υπάρχει στον όμιλο χαράζουν την ρότα που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017.

«Πέρασαν 47 χρόνια από τη δημιουργία της εταιρείας. Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που βρέθηκαν στο πλάι μας από την πρώτη ημέρα, από το ξεκίνημα, το 1970 που έγινε με ένα βαποράκι θα  το λέγαμε με τα σημερινά δεδομένα, βαπόραρος όμως τότε» είπε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας     του Ομίλου στο «Μέγαρο Μακεδονία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Τσάκος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ.
« Τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που ήρθαμε στο «Μέγαρο Μακεδονία» ο όμιλος τετραπλασίασε  τον στόλο του, παρά τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Το 1997 έως το 2000 είχαμε την κρίση της ναυτιλίας, λόγω της Άπω Ανατολής.
Από το 2001-2003 υπήρξε η κρίση λόγω των δίδυμων πύργων. Μία αναλαμπή είχε η ναυτιλιακή βιομηχανία  από το 2004 έως το 2008. Όμως η κατάρρευση  της Lehman Brothers προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλούς κλάδους της ναυτιλίας, προβλήματα  που υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Η εταιρεία μας άντεξε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ναυπηγικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 1997: «Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς παραλάβαμε το δεξαμενόπλοιο  «Toula Z». Κανείς δεν περίμενε το τι θα ακολουθούσε. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια το ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου ξεπέρασε τα 100 πλοία. Πρόσφατα παραλάβαμε το VLCC δεξαμενόπλοιο «Ηρακλής» και το δεξαμενόπλοιο «Lisboa».
Προβλέψεις
Πριν αναφερθεί ο Νίκος Τσάκος στις δύο συμφωνίες  συνεργασίας που υπέγραψε ο Όμιλος έκανε προβλέψεις για το 2017: «Η χρονιά αυτή μας κάνει προσεκτικούς. Υπάρχει αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο λόγω της μείωσης των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων. Προετοιμάζουμε την εταιρεία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αγορών».
H Hyundai

Μία νέα εταιρεία διαχείρισης πλοίων εγκατέστησε στην Ελλάδα ο όμιλος Τσάκου, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον όμιλο της Hyundai. Η νέα εταιρεία είναι η Tsakos Hyundai Shipmanagement. 
η οποία  θα αναλάβει από τον ερχόμενο μήνα την τεχνική διαχείριση  ενός μικτού στόλου από δεξαμενόπλοια, φορτηγά και LNG. Η αρχική δύναμη του στόλου θα είναι  12 πλοία που ανήκουν στον Όμιλο Τσάκου.
«Αντί να πάμε εμείς  στην Κορέα φέρνουμε τους Κορεάτες στην Ελλάδα» επεσήμανε ο Νίκος Τσάκος.
 Δύο από αυτά τα πλοία είναι μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και   ανήκουν ήδη στον όμιλο και ειδικότερα στην εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Energy Navigation (TEN), τα οποία απασχολούνται με μακροχρόνιες ναυλώσεις. Τα πλοία είναι το μεταφορικής ικανότητας 149.700 κυβικών μέτρων «Neo Energy», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2007 και είναι ναυλωμένο σε κινεζικό όμιλο για τους επόμενους 18 μήνες ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG, και το «Maria Energy» το οποίο ναυπηγήθηκε το 2016 και ναυλώθηκε στην Cheniere Energy μέχρι τα μέσα του 2018.
Πρόσφατα σε δηλώσεις του ο  Νίκος Τσάκος επανέλαβε τον στόχο της εταιρείας που είναι να αποκτήσει  συνολικά   12 LNG Carriers μέσα στα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια.  Η ΤΕΝ υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής επτά ακόμη δεξαμενόπλοιων, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017.

 Statoil  
Επίσης, μία μεγάλη συμφωνία με την νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil υπέγραψε η εισηγμένη στo αμερικανικό χρηματιστήριο Τsakos Energy Navigation (TEN).  Όπως επεσήμανε   ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της,  Νίκος Τσάκος η εταιρεία είναι η πρώτη μη σκανδιναβική που  θα συνεργαστεί με την Statoil στην  οποία ναύλωσε εννέα δεξαμενόπλοια για να μεταφέρουν το πετρέλαιο  της. Μάλιστα η σύμβαση έφθασε  μέχρι τη βουλή της Νορβηγίας αφού κατατέθηκε ερώτηση γιατί  μία μη σκανδιναβική εταιρεία συνεργάζεται με την νορβηγική.
Η ΤΕΝ θα δραστηριοποιηθεί μέσω της νορβηγικής  εταιρείας στη βόρειο Ευρώπη.
Μέσα στο 2017 η  Statoil  σχεδιάζει  να εξορύξει 30 ερευνητικά πηγάδια, εκ των οποίων  τα περισσότερα  βρίσκονται  στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και άλλα  σε Ρωσία και Τουρκία. Στόχος των νορβηγών είναι να αυξήσουν τις εξορύξεις της κατά 30% σε σύγκριση με τα 2016.
 Επίσης  πέρσι η  εξαγόρασε έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων  δολαρίων το 66% των  δικαιωμάτων  της βραζιλιάνικων συμφερόντων  Petrobras στο κοίτασμα της λεκάνης Santos Basin στη χώρα του καφέ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.