19 Φεβ 2017

Οι άνθρωποι του ΟΛΠ

Σε χρυσοφόρα επένδυση εξελίσσεται το λιμάνι του Πειραιά για τον όμιλο της Cosco «πριν αλέκτωρ φωνήσαι»... Οι Κινέζοι ποντάρισαν και βγαίνουν ήδη κερδισμένοι πριν καν αφομοιώσουν την ΟΛΠ ΑΕ, η αγορά της οποίας έκλεισε μέσα στο καλοκαίρι.
«Είμαστε στρατηγικοί επενδυτές και όχι κερδοσκόποι» ξεκαθάρισε με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Fu Chengqiu, ο οποίος κινεί τα νήματα του Οργανισμού που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που πιστοποιείται από τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016.

Ο captain Fu είναι ο πρώτος κινέζος επικεφαλής που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Aρχικά ανέλαβε καθήκοντα στην Cosco Hellas ακολούθησε η ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco και από τον περασμένο Αύγουστο ο ΟΛΠ. Το θέμα είναι ότι σε δύο χρόνια βγαίνει στη σύνταξη και ήδη έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τη διαδοχή του από τον επαγγελματικό του περίγυρο. Διαδοχή η οποία μπορεί και να προκαλέσει «καραμπόλες». Το έργο του θεωρείται πετυχημένο και συνεχίζεται και στον ΟΛΠ. Χαίρει της πλήρης εμπιστοσύνης της «μαμάς» εταιρείας.
Έχει δίπλα του τέσσερις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τρεις Κινέζους και έναν Έλληνα, που διοικούν τις τέσσερις διευθύνσεις που αποτελούνται από 22 τμήματα.
Ο Άγγελος Καρακώστας αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε τη Διεύθυνση Διοικητικής Λειτουργίας. Σε αυτήν υπάγονται τα εξής τμήματα: Ανθρώπινων Πόρων, Διοικητικού Ελέγχου και Γραμματειακής Λειτουργίας, Νομικό τμήμα, Ασφάλειας λιμένος και Προστασίας Περιβάλλοντος, Δημοσίων Σχέσεων Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μάρκετινγκ και Ελεύθερης Ζώνης και λοιπών τελωνειακών καθεστώτων.
Το γεγονός ότι είναι ο μόνος Έλληνας στα ψηλά κλιμάκια του ΟΛΠ καταδεικνύει και τις ικανότητές του όπως επισημαίνουν άνθρωποι που τον ζουν από κοντά. Δραστηριοποιείται στο λιμάνι εδώ για δεκαετίες. Με τους κινέζους της Cosco γνωρίζεται πολύ καλά αφού εδώ και χρόνια ήταν και παραμένει υψηλόβαθμο στέλεχος της Cosco Hellas. H παρουσία του στον ΟΛΠ διευκολύνει πολύ το management του κινεζικού κολοσσού αφού ο Άγγελος Καρακώστας είναι γνώστης και της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και του θεσμικού πλαισίου. Γνωρίζει καλά και τις δύο νοοτροπίες την ελληνική και την κινεζική και αυτό είναι καταλυτικής σημασίας σε μία τέτοια επένδυση.
Ο αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου Deng Xiaoli είναι στη διεύθυνση επιχειρησιακής λειτουργίας που αποτελείται από τους Εμπορευματικούς Σταθμούς, την Κρουαζιέρα και την Ακτοπλοΐα, τον Ποιοτικό Έλεγχο και Επιθεώρηση,Εργατικής Λειτουργίας,Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Ο αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου JI Fengming, είναι επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής λειτουργίας που έχει τα εξής τμήματα: Οικονομικό, Εσόδων, Ελέγχου, Δικτύων και Μηχανοργάνωσης, Οικονομικής Χρηματιστηριακής Συμμόρφωσης.
Τη Διεύθυνση Τεχνικής Λειτουργίας «τρέχει» ο αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου LI Jianchun και αποτελείται από τα εξής τμήματα: Συντήρησης εξοπλισμού λιμένα, νέων κατασκευών, ολοκληρωμένης συντήρησης λιμένα, προμηθειών και ασφαλίσεων, ναυπηγείων.
Στο όλο σχήμα υπάρχουν όμως και άλλοι δύο έλληνες οι οποίο εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο και πιο συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για τον οικονομολόγο Αθανάσιο Λιάγκο και τον επίσης οικονομολόγο Γιάννη Κούβαρη, μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ.Είναι οι θεματοφύλακες της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στους κινέζους ενώ συμβάλουν στην επιτάχυνση των επενδυτικό προγραμμάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί η Cosco.
Το υπάρχον διοικητικό σχήμα του ΟΛΠ είναι πιο ευέλικτο ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα και αξιόπιστα στις απαιτήσεις της αγοράς
Οι κινέζοι μέσα στο 2017 έχουν σχεδιάσει να επενδύσουν 140 εκατ. ευρώ με βάση και με τις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης. Έμφαση θα δοθεί σε έργα που αφορούν την κρουαζιέρα, τη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα Logistic center, την προβλήτα Ι και την αναβάθμιση του car terminal.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.