Στη νέα γενιά των Ελλήνων έλαχε ο κλήρος να σηκώσει το ανάστημά της μέσα στις ίσως σκληρότερες μεταπολεμικά, οικονομικές συνθήκες που έχει ζήσει η χώρα.
Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, που είναι σε βάρος τους. Η γενιά αυτή έχει αρχίσει και βγάζει το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, που μέσα στην καλοπέραση, κοντεύαμε να ξεχάσουμε.
Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, που είναι σε βάρος τους. Η γενιά αυτή έχει αρχίσει και βγάζει το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, που μέσα στην καλοπέραση, κοντεύαμε να ξεχάσουμε.
Το πείσμα, τη θέληση, την αντοχή στις αντιξοότητες, τον εγωϊσμό, την οξύνοια, την καπατσοσύνη. «Την Ελλάδα που αντιστέκεται, την Ελλάδα που επιμένει...»
Δύο εκπρόσωποι της γενιάς αυτής είναι ο Παναγιώτης και Ηλίας Μάλλιος. Επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους και να δώσουν από εδώ τη «μάχη χαρακωμάτων». Παρέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στον τομέα φωτισμού πλοίων και στα ηλεκτρολογικά, την SeaBright, και ξεκίνησαν μία αντεπίθεση διαρκείας στο εξωτερικό διεκδικώντας αυτό που δικαιούται η ελληνική επιχειρηματικότητα σε μία βιομηχανία όπου η Ελλάδα είναι κυρίαρχη.
Η εταιρεία SeaBright κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στον τομέα της ενώ έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Τα λόγια του 28χρονου Παναγιώτη Μάλλιου που είναι και γενικός διευθυντής της SeaBright, δίνουν το στίγμα:
«Χάνονταν δουλειές για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού γιατί στην αγορά λέγανε και λένε, όχι στα κινεζικά, όχι στα ελληνικά προϊόντα. Αυτό το θεωρήσαμε πολύ προσβλητικό. Μας έκανε εγωϊστές. Μας έκανε να θέλουμε να δείξουμε στους έξω ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερα από αυτά που νομίζουν».
Η εσωστρέφεια που χαρακτήριζε τον κλάδο άρχισε να αλλάζει με την είσοδο νέων παιδιών στις επιχειρήσεις, με σπουδές και παραστάσεις από το εξωτερικό.
«Στοχεύουμε στην εδραίωση του ελληνικού brand name στο εξωτερικό. Δουλεύουμε πάνω στην ποιότητα και στην πιστοποίηση. Τηρούμε αυστηρά τις διεθνείς προδιαγραφές κάτι που δεν γινόταν στην Ελλάδα παλαιότερα. Έχουμε πλέον τη λογική της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών. Προχωράμε με πολύ σκληρή δουλειά. Οι εποχές μάς κάνουν να δουλεύουμε σκληρότερα από ποτέ» τονίζει ο Παναγιώτης Μάλλιος:
«Πάντως η ανταπόκριση των ξένων έχει αρχίσει και είναι θετική γιατί βλέπουν υπάρχουν πιστοποιημένα προϊόντα και σε καλές τιμές προσφέρουν και οι έλληνες.»
Το 2010 ήταν έτος-κλειδί για την εταιρεία της οικογένειας Μάλλιου:
«Τη χρονιά εκείνη, στη διάρκεια της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνιών μας προσέγγισε γερμανική εταιρεία και ζήτησε να μας αγοράζει όλη την παραγωγή μας. Μέχρι τότε θέλαμε να εξυπηρετούμε τους έλληνες πελάτες μας. Δεν είχαμε σκεφτεί να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό» θυμάται ο Παναγιώτης Μάλλιος:
«Δύο χρόνια αργότερα περάσαμε στην αντεπίθεση και χαράξαμε εξωστρεφή πορεία. Αρχίσαμε να συμμετέχουμε σε εκθέσεις στο εξωτερικό και λίγο αργότερα πήραμε την πρώτη μας παραγγελία. Από εκείνο το χρονικό σημείο εστιάσαμε στο να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στο πως θα βελτιώσουμε τους χρόνους παράδοσης αλλά και την ποιότητα των προϊόντων μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί. Η εταιρεία πλέον έχει αποκτήσει καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα».
Οι εξαγωγές της εταιρίας το 2012 άγγιζαν το 7%, το 2013 και το 2014 το 26%, το 2015 το 58% και το 2016 αναμένεται να αποτελούν το 85% του συνολικού τζίρου της.
Η SeaBright δίνει το παρών σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορεί, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Έχει λάβει μέρος δύο φορές στην Europort Rotterdam, δύο φορές στην Europort Istanbul, δύο φορές στην SMM Hamburg, μία φορά στην Koremarine Korea, στην Marintec China, δύο φορές στη Nor-Shipping Norway και τρείς φορές στην παραδοσιακή διεθνή έκθεση Ποσειδώνεια.
Απόρροια της στρατηγικής αυτής είναι η συμφωνία που υπέγραψε στη διάρκεια της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης SMM Hamburg 2016: «Φέραμε στην Ελλάδα χρυσό συμβόλαιο έως το 2025» δηλώνει ο Παναγιώτης Μάλλιος: «Δώσαμε στους ανταγωνιστές μας και στους πελάτες μας να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε μόνο λάδι».
Όμως η πορεία δεν είναι εύκολη και όσο χειροτερεύουν οι οικονομικές συνθήκες γίνεται πιο δύσβατη.
«Το να επιχειρήσεις να πας μπροστά, να αναμετρηθείς με την ανταγωνισμό εκτός συνόρων είναι θέμα απόφασης. Είναι δύσκολο το εγχείρημα και θέλει σκληρή δουλεία» λέει ο, 22 ετών, Ηλίας Μάλλιος ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία μόλις πήρε το πτυχίο της Νομικής: «Είχαμε προϊόντα αλλά δεν ξέραμε πως να τα εξάγουμε. Έπρεπε να πείσουμε τους έξω ότι όχι μόνο έχουμε καλό προϊόν αλλά και ότι μπορούμε να τους παρέχουμε και το service. Διότι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο εξωτερικό διότι φοβούνται για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας άρα είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μία ελληνική επιχείρηση. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε και το πετύχαμε, πως θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες ώστε να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που θέλουν και χρειάζονται μετά την αγορά ενός προϊόντος μας» και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός στην Ευρώπη όπου ήδη έχουμε καταφέρει να είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία. Το πρόβλημα είναι η Ασία. Ειδικά στην Κορέα υπάρχει πολιτική γραμμή να στηρίζονται οι επιχειρήσεις τους».
Η SeaBright βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου της στην Ευρώπη με πάνω από 250 κωδικούς στο κατάλογο της και ένα δίκτυο εξαγωγών στο οποίο συγκαταλέγονται χώρες όπως οι Ρουμανία, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία, Βιετνάμ και ΗΠΑ.
Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο αντιπροσώπευσης με την UMAR-WSR, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου της με έδρα την Κύπρο και γραφεία σε Ρωσία, Σιγκαπούρη και Ελλάδα. Επίσης, έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου, το STX France έως το 2019 για την τροφοδοσία μερικών από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και πιο συγκεκριμένα της MSC καθώς και με τη Daewoo HeavyIndustries για την τροφοδοσία δεξαμενόπλοιων.
Oι Έλληνες πλοιοκτήτες
Όσο αφορά τη στήριξη που έχει ο κλάδος από τους έλληνες πλοιοκτήτες ο Παναγιώτης Μάλλιος δηλώνει: « Δεν ζητάμε από τους έλληνες πλοιοκτήτες να μας δώσουν δουλειά. Ζητάμε να μας δώσουν την ευκαιρία να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους ξένους. Να δώσουμε τις προσφορές μας και αν είμαστε καλύτεροι, τότε να πάρουμε τη δουλειά».
Τον δρόμο έχει ανοίξει ο Όμιλος Τσάκου. Αυτή τη χρονική περίοδο η εταιρεία έχει αναλάβει να φωτίσει τα εννέα δεξαμενόπλοια της Tsakos Energy Navigation έχοντας ήδη παραδώσει τον εξοπλισμό για τα τέσσερα πρώτα. Το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο όταν άρχισε να υλοποιείται ήταν το μεγαλύτερο σον κόσμο σε φωτισμό LED. Η ελληνική εταιρεία αναμετρήθηκε με ένα κολοσσό του κάδου κορεατικών συμφερόντων και επικράτησε.
«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, τον Νίκο Τσάκο και τον αντιπρόεδρο της Tsakos Group Βασίλη Παπαγεωργίου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξα» δηλώνουν τα δύο αδέλφια.
Η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση της εξωστρέφειας μίας ελληνικής επιχείρησης είναι προβληματική και δυσκολεύει τις όποιες προσπάθειες γίνονται:
«Στο εξωτερικό υπάρχουν τραπεζικά προγράμματα που στηρίζουν τους νορβηγούς πλοιοκτήτες, για παράδειγμα, να βάζουν στα πλοία τους νορβηγικό εξοπλισμό και τους χρηματοδοτούν για 12 χρόνια. Αυτό κάνει πιο σκληρό τον ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε» επισημαίνει ο Ηλίας Μάλλιος:
«Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ξεκάθαρο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η επένδυση που θα κάνουμε για την διετία 2017-2018 θα γίνει αναγκαστικά με ίδια κεφάλαια».
Η εταιρία από το 2010 έως το 2015 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 800.000 ευρώ, ενώ για τη διετία 2017-2018 υλοποιεί πρόγραμμα ύψους 400.000 ευρώ.
Εκτός από την παραγωγή φωτιστικών σωμάτων για πλοία, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, η SeaBright δραστηριοποιείται και στο εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού για πλοία, εκπροσωπώντας στην αγορά της Ελλάδας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες εφοδιασμού ηλεκτρολογικού υλικού ναυτικού τύπου. Έχει 15 άτομα προσωπικό και στα σχέδια της είναι η πρόσληψη τριών ακόμη το 2017.
Το ξεκίνημα
Ο πατριάρχης της εταιρείας είναι ο Αναστάσιος Μάλλιος, πατέρας του Παναγιώτη και του Ηλία.
Το 1982 ασχολήθηκε για πρώτη φόρα με το εμπόριο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πλοίων στην επιχείρηση του πεθερού του, Ηλία Τσουκάτου. Το 1986 διαπίστωσε το κενό της ελληνικής αγοράς στον τομέα του φωτισμού των πλοίων, αφού έως τότε, όλο το υλικό ήταν εισαγόμενο κυρίως από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Με πείσμα και σκληρή δουλεία, το 1989 δημιούργησε την πρώτη σειρά φωτιστικών φθορίου για ναυτικού τύπου χρήση. Το 1996 έχοντας ως στήριγμα του τη σύζυγό του Σοφία Τσουκάτου, ίδρυσαν την εταιρεία που σήμερα είναι γνωστή ως SeaBright. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να ελέγξουν το 90% της αγοράς φωτισμού των πλοίων στην Ελλάδα και να θεωρηθούν πρωταγωνιστές του κλάδου.
Απέκτησαν τρία παιδιά. Την Αδαμαντία η οποία εργάζεται σε μια από της μεγαλύτερες, ελληνικών συμφερόντων, ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, τον Παναγιώτη και τον Ηλία.
Το 2006 την είσοδο του στην επιχείρηση έκανε ο Παναγιώτης , με σπουδές μηχανικού αυτοματισμών. Μαζί με τον πατέρα του, διαβλέποντας την επικείμενη μείωση του τζίρου της εταιρείας, σε βάθος χρόνου, προχώρησαν στην αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του παραγωγικού τομέα.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της SeaBright ο αδελφός του Παναγιώτης, ο Ηλίας, οποίος ανέλαβε υπεύθυνος εξαγωγών, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική. Ο πατέρας τους αναγνωρίζει τη διαφορετική και πιο φρέσκια προοπτική που δίνουν στη Seabright και όπως δηλώνει «ο Παναγιώτης ανέπτυξε από τη πρώτη στιγμή το εξαγωγικό κομμάτι και τώρα με τον Ηλία θα πάμε ακόμη καλύτερα στο εξωτερικό».
Η SeaBright είναι εκ των ιδρυτικών μελών της HEMEXPO (Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters). Ο Παναγιώτης Μάλλιος ως μέλος του Δ.Σ της HEMEXPO δηλώνει ικανοποιημένος από την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης και αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα που παρέχει στα μέλη της, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της συνεργασίας σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και της διείσδυσης σε νέες αγορές με τη μορφή επιχειρηματικών αποστολών και εκθέσεων, έχοντας ως αποκορύφωμα το πρώτο εθνικό περίπτερο στη Διεθνή ναυτιλιακή έκθεση SMM Hamburg σε συνεργασία με το Enterprise Greece.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.