25 Οκτ 2016

Ακτινογραφία στο νέο μοντέλο διοίκησης του ΟΛΠ

Ο διευθύνων σύμβουλος Capt. Fu Chengqiu
Σε νέο μοντέλο διοίκησης, περισσότερο συγκεντρωτικό, περνάει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. μετά τη δημοσίευση, εντός των τειχών της εταιρείας, της νέας οργανωτικής δομής.
Κύριο χαρακτηριστικό του νέου οργανογράμματος είναι η μείωση των διευθύνσεων σε τέσσερις από 16 που είναι σήμερα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι ο ΟΛΠ θα έχει πλέον τέσσερις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τρεις Κινέζους και έναν Έλληνα, που θα διοικούν τις τέσσερις διευθύνσεις, υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου Capt. Fu Chengqiu, ο οποίος έχει και το γενικό πρόσταγμα. Κάτω από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους θα τοποθετηθούν τμηματάρχες οι οποίοι θα αποκαλούνται managers, ενώ θα έχουν και από έναν αναπληρωτή.

Μάλιστα ήδη όσοι από τους εργαζόμενους του ΟΛΠ ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις των προϊσταμένων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.
Οι τέσσερις διευθύνσεις
Πιο συγκεκριμένα, τη διεύθυνση τεχνικής λειτουργίας ανέλαβε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», ο αν. διευθύνων σύμβουλος Lι Jianchun. Η συγκεκριμένη διεύθυνση χωρίζεται σε έξι τμήματα και ειδικότερα στη συντήρηση εξοπλισμού, στις νέες κατασκευές, στην ολοκληρωμένη συντήρηση, στο τμήμα ασφάλισης και απαιτήσεων, στο τμήμα προμηθειών και το τμήμα ναυπηγείων.
Η δεύτερη διεύθυνση είναι αυτή της επιχειρησιακής λειτουργίας στην οποία υπάγονται τα εμπορικά τέρμιναλ (ΣΕΜΠΟ Car Terminal και oil terminal), τα επιβατηγά (ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα), ο ποιοτικός έλεγχος και η επιθεώρηση, το τμήμα εργασιακής λειτουργίας και αυτό της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επικεφαλής τίθεται, σύμφωνα με τη πληροφόρηση της «Ν», ο αν. διευθύνων σύμβουλος Deng Xiaoli.
Την οικονομική διεύθυνση αναλαμβάνει ο τρίτος κατά σειρά αν. διευθύνων σύμβουλος, JI Fengming, ο οποίος θα έχει την εποπτεία του οικονομικού τμήματος, του τμήματος των εσόδων, του ελέγχου των δικτύων, αλλά και της μηχανογράφησης, καθώς και του τμήματος χρηματιστηριακής συμμόρφωσης.
Τέλος, η διεύθυνση διοικητικής λειτουργίας περνάει στα χέρια του μοναδικού Έλληνα που βρίσκεται στα τοπ κλιμάκια της διοίκησης (και εκτός διοικητικού συμβουλίου), του Άγγελου Καρακώστα. Η συγκεκριμένη διεύθυνση αποτελείται από επτά τμήματα τα οποία είναι: Ανθρώπινων πόρων, διοικητικού ελέγχου, νομικό τμήμα, ασφάλεια λιμένος και προστασία του περιβάλλοντος, δημόσιες σχέσεις, στρατηγικού σχεδιασμού και τμήμα ελεύθερης ζώνης και λοιπών τελωνειακών καθεστώτων.Το προηγούμενο μοντέλο
Το προηγούμενο διοικητικό μοντέλο, που συνεχίζει και λειτουργεί στον ΟΛΠ, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, προβλέπει ότι υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο υπάρχουν η γενική διεύθυνση εκμετάλλευσης και η γενική διεύθυνση υποστήριξης. Οι δύο γενικές διευθύνσεις μαζί με τις διευθύνσεις διοίκησης, επιθεώρησης και νομικών υπηρεσιών ήταν απευθείας κάτω από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Στον γενικό διευθυντή υπάγονται και οι διευθύνσεις σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, διακίνησης αυτοκινήτων και γενικού φορτίου, εξυπηρέτησης πλοίων, εξυπηρέτησης επιβατών και εκμετάλλευσης χώρων, τεχνικής εξυπηρέτησης και η διεύθυνση προγραμματισμού και συντονισμού φορτοεκφορτωτικών εργασιών.
Στον γενικό διευθυντή υποστήριξης αναφέρονται απευθείας η διεύθυνση οικονομικού, η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, η διεύθυνση προμηθειών, η διεύθυνση έργων και η διεύθυνση πληροφορικής και δικτύων.
Το συμβούλιο διοίκησης
Κάτω από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και υπό τον έλεγχο του διευθύνοντος συμβούλου στον νέο ΟΛΠ θα λειτουργεί το συμβούλιο διοίκησης. Στο συμβούλιο αυτό εκτός από το δ.σ. και τους τέσσερις αναπληρωτές μπορούν να συμμετέχουν και ανώτεροι σύμβουλοι της διοίκησης. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο ανώτεροι σύμβουλοι της διοίκησης είναι οι Αθανάσιος Λιάγκος και Γιάννης Κούβαρης που είναι ταυτόχρονα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπροσωπώντας το ΤΑΙΠΕΔ.
Θέματα προσωπικού
Στο 12ο άρθρο του νέου οργανογράμματος του ΟΛΠ εξετάζονται θέματα προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
-Οι σχέσεις προσωπικού με την εταιρεία ρυθμίζονται από τις ισχύουσες ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και από τις εκάστοτε τυχόν ισχύουσες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
-Η πρόσληψη προσωπικού γίνεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κατόπιν εισήγησης. Η σύμβαση εργασίας του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού λύεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
-Οι προϊστάμενοι των τμημάτων ορίζονται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου διευθυντή. Για την τοποθέτηση και την ανάθεση αρμοδιοτήτων λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προσόντα των υποψηφίων.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1163416/aktinografia-sto-neo-montelo-dioikisis-tou-olp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.