14 Οκτ 2016

Ιραν: Θέλει να στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές  - Έχουμε μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κρατικής επιχείρησης αερίου της χώρας

Το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία και να παραδίδει αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της τουρκικής επικράτειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρανικής Εθνικής Επιχείρησης Αερίου (NIGC) Ματζίντ Μπουτζαρζαντέχ. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και την Ελλάδα ως πιθανό ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά ιρανικού αερίου στην Ευρώπη. 


«Έχουμε μεγάλα αποθέματα αερίου στο Ιράν. Σήμερα παραδίδουμε 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά στην Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αν η Τουρκία προτίθεται να το παραλαμβάνει από το Ιράν στο μέλλον. Αν η Τουρκία μπορέσει να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου, είμαστε έτοιμοι να της προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Μπουτζαρζαντέχ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο όσον αφορά τις παραδόσεις ιρανικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε το να στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε αέριο στην Τουρκία και στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας», σημείωσε ακόμη ο Μπουτζαρζαντέχ.

Το Ιράν εντάσσεται σταδιακά ξανά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αερίου από τον Ιανουάριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και—εν μέρει—οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήραν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015.

Η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές με τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει, μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά την Ελλάδα, που λόγω της γεωπολιτικής της θέσης θα μπορούσε να γίνει η πύλη του ιρανικού αερίου στην Ευρώπη. 

Κάτι τέτοιο θα μείωνε την εξάρτηση της Ελλάδας από το ρώσικο φυσικό αέριο, οδηγώντας σε καλύτερες και πιο συμφέρουσες συμφωνίες. 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.