9 Οκτ 2015

Ακτοπλοΐα: Το ΥΝΑ καταβάλλει τα λεφτά για τις άγονες γραμμές

Η καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο Ναυτιλίας προς τις εταιρείες που καλύπτουν τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος πραγματοποιείται ομαλά παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις πληρώνονται αν και στα τιμολόγια που κόβουν ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 23% για όσες δεν έχουν έδρα σε νησί. Για τις άλλες ο ΦΠΑ από το 9% ανέβηκε στο 16% και σταδιακά θα φθάσει το 23% έως τα τέλη του 2017. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταβληθεί στις περισσότερες από αυτές μέχρι και ο Ιούνιος. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί για τα 2015 φθάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ για 70 συμβάσεις.
Όσον αφορά για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοΐας ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, άνοιξε τα χαρτιά του στη Βουλή, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι:
«Ο επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκού συστήματος (θεσμικού πλαισίου, ακτοπλοϊκού δικτύου), για την πληρέστερη κάλυψη των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της νησιωτικής επικράτειας, με βελτίωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, που προσφέρονται στις νησιωτικές κοινωνίες και στους επισκέπτες των νησιών, τη διατήρηση ποιοτικού και αξιόπλοου στόλου και την κάλυψη των αναγκών των λιγότερο ευνοημένων περιοχών, με όρους που διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των νησιωτικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός δικτύου, η δημιουργία δημόσιου που θα οργανώνει τη λειτουργία των γραμμών δημοσίου συμφέροντος και θα επιτρέπει τον έλεγχο και τη συνεχή βελτίωση του ακτοπλοϊκού συστήματος, θα αποτελούν βασικούς άξονες του σχεδίου.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.