6 Οκτ 2015

ΟΠΕΚ: Οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο εγγύς μέλλον

Αισιόδοξος πως θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά πετρελαίου δηλώνει ο ΟΠΕΚ, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για το αργό που παράγουν τα κράτη – μέλη του αλλά και λόγο της επιβράδυνσης της προσφοράς από χώρες εκτός του οργανισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdalla Salem el-Badri μιλώντας στο συνέδριο για το πετρέλαιο Oil and Money στο Λονδίνο, δήλωσε ότι θα υπάρξουν «μικρότερες προσφορές στο εγγύς μέλλον. Λιγότερες προσφορές σημαίνουν και υψηλές τιμές» επισήμανε.
Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.
«Όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστούμε, χώρες του ΟΠΕΚ και χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πλεονάζουσα ποσότητα», είπε ο Badri.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: μια πλεονάζουσα ποσότητα 200 εκατ. βαρελιών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μπάντρι, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ ίσως να είναι μηδενικός ή αρνητικός το 2016 λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια φέτος από περίπου 650 δισ. δολάρια το 2014, είπε.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη –μέλη του να αυξηθεί στα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω σε σχέση με το 2015.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την πολιτική του στο θέμα της παραγωγή.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.