26 Οκτ 2015

Επενδύσεις 2 δισ. δολ από τον Γιώργο Προκοπίου





Στα τέλη του 2014 είδε το όνομά του να φιγουράρει, για μία ακόμη χρονιά, μέσα στις κορυφαίες, παγκοσμίως, προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και μάλιστα στην 25η θέση. Είναι από τους  ισχυρότερους Έλληνες πλοιοκτήτες αφού ελέγχει στόλο που ξεπερνάει τα 100 πλοία μαζί με τα υπό ναυπήγηση.
Είναι επικεφαλής τριών ναυτιλιακών εταιρειών εκ των οποίων η μία είναι εισηγμένη στη αμερικανική χρηματαγορά. Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  έχει εξαπολύσει ένα κρεσέντο επενδύσεων στη θάλασσα με αγορές  και ναυπηγήσεις, το οποίο κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες του 2015.
Ο Γιώργος Προκοπίου, ένα από  τα «καυτά» ονόματα του χώρου του  και από τους επιχειρηματίες που ανοίγονται πρώτοι σε νέες αγορές, ανεβάζει τους επενδυτικούς τόνους τόσο στη φορτηγό ναυτιλία όσο και στα πετρελαιοφόρα αλλά και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου  φυσικού αερίου, τα γνωστά LNG
Οι πρόσφατες επενδύσεις του, υπολογίζεται ότι   ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ναυτιλιακή του εταιρεία  «Sea Traders» με έναν στόλο από 30 φορτηγά πλοία  «κτύπησε» σε πλειστηριασμό που έγινε από την κινεζική τράπεζα China Construction Bank  οκτώ φορτηγά πλοία τα οποία ήταν κατασχεμένα και  κατάφερε να τα αποκτήσει έναντι συνολικού τιμήματος 68 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η άλλη του εταιρεία, η Dynacom, που είναι η ναυαρχίδα του, διαθέτει στόλο από 53 δεξαμενόπλοια στο νερό ενώ άλλα 11 είναι υπό ναυπήγηση, χωρητικότητας 160.000 τόνων το καθένα, με συμβόλαια στα κινεζικών συμφερόντων ναυπηγεία New Times με τα οποία ο Γιώργος Προκοπίου έχει στενή συνεργασία.  Αρχικά είχε τοποθετημένες πέντε παραγγελίες και τον περασμένο Σεπτέμβριο έβαλε άλλες έξι σύμφωνα με ναυλομεσιτικά γραφεία.  Η αξία του κάθε πλοίου υπολογίζεται στα  58-60 εκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό τίμημα να αγγίζει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η τρίτη  εταιρεία του Γιώργου Προκοπίου, η Dynagas, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά διαχειρίζεται εννέα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ έκαστον.
 Πρόσφατα πέτυχε μία σημαντική συμφωνία αγοράζοντας από την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Yamal πέντε υπό ναυπήγηση πλοία LNG,-παγοθραυστικά-ice class, χωρητικότητας 172.600 κυβικών μέτρων το καθένα, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ περιμένει ένα ακόμη χωρητικότητας 162.000 κυβικών μέτρων η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. 
Μαζί με τα πέντε LNG που αγόρασε από τους Ρώσους πήρε και τα ναυλοσύμφωνα για μεταφορά φυσικού αερίου στην ανατολική Ασία από το βόρειο πέρασμα, το “Northen Sea Rout”.
Για το project αυτό η Dynagas προχώρησε  σε κοινοπραξία με την κρατικών συμφερόντων China LNG Shipping η οποία αποκτά το μεγαλύτερο πακέτο από το μετοχικό κεφάλαιο. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία θα διατηρήσει τη διαχείριση των πλοίων αυτών.  

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.