12 Νοε 2014

Μια θάλασσα καινοτομίας στον Πειραιά

Σήμερα το βράδυ ο χώρος πολιτισμού Passport στον Πειραιά θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση διαφορετική από αυτές που συνηθίζει: την τελετή βράβευσης του πρώτου διαγωνισμού για τη θαλάσσια οικονομία “Blue Growth Piraeus”. Συνολικά τέσσερις από τις εννιά ομάδες που πέρασαν στην τελική φάση -από τις 30 που ξεκίνησαν- θα βραβευθούν μεταξύ άλλων για τις προτάσεις τους πάνω στην «πράσινη» ναυτιλία,  τον αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, τις βιώσιμες υδατοκαλλιέργειες αλλά και τις νέες τεχνολογίες στη ναυσιπλοΐα.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Πειραιά, επιστήμονες διεθνούς κύρους αλλά και καταξιωμένοι επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους ο Πέτρος Κόκκαλης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του “Blue Growth Piraeus” και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τοπικής και οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης καθώς και ο Δρ. Ανδρέας Γεωργούλιας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Harvard.Οσο για τις βραβεύσεις των νικητών, θα πραγματοποιηθούν από τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, τον Πυθαγόρα Νάγο, sales director της Celestyal Cruises, τον Γεράσιμο Καλογεράτο, διευθύνοντα σύμβουλο της Capital Ship Management, και τον Δημήτρη Σπύρου, διευθυντή διοίκησης του ΟΛΠ.
Αναφορικά με τους εννιά φιναλίστ, θα μάθουν τη θέση που κατέλαβαν αφού πρώτα κληθούν να παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό τις προσπάθειές τους. Αυτές είναι οι εξής:
1)Nostimo:Στόχος της μικρής startup «με τις μεγάλες φιλοδοξίες», όπως χαρακτηριστικά λένε τα μέλη της, είναι να αναδείξει στις διεθνείς αγορές ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτα ελληνικά προϊόντα: το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι. Αρχικά θα απευθυνθούν στις γκουρμέ αγορές του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, με στόχο να επεκταθούν αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
2)Innovative Ballast Water Treatment System: Είναι συνήθης τακτική πλοία να συλλέγουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θαλασσινό νερό σε ειδικές δεξαμενές, για να ρυθμίσουν την πλευστότητά τους, και να το αδειάζουν όταν δεν το χρειάζονται. Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται σε διαφορετικές τοποθεσίες μικροοργανισμοί οι οποίοι προκαλούν περιβαλλοντική μόλυνση. Η ομάδα “Innovative Ballast Water Treatment System” έχει αναπτύξει ένα σύστημα, βασισμένο στην ηλεκτρόλυση, που δίνει αποτελεσματική λύση στο παραπάνω πρόβλημα.
3)Cold Ironing at the Port of Peireus:Η συγκεκριμένη επιχειρηματική προσπάθεια εστιάζει το ενδιαφέρον της στο πεδίο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για κρουαζιερόπλοια. Συγκεκριμένα προτείνει την εγκατάσταση υποδομών “cold ironing” στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να παρέχει οικολογικές λύσεις στα κρουαζιερόπλοια που δένουν στις προβλήτες του.
4)Marine.Travel:Το Marine.Travel φιλοδοξεί να καταστεί  ένα τουριστικό προϊόν της εποχής της ψηφιακής οικονομίας και της οικονομίας της δικτύωσης – ένα προϊόν που δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκατομμύρια χρήστες σε μια κοινωνική πλατφόρμα. Συνδέει τις τοπικές επιχειρήσεις με τους τουρίστες, κατά τη διάρκεια των διακοπών ή της καθημερινότητάς τους, μέσα από την παροχή ενισχυμένης πληροφορίας.
5)Seawater As a Natural Resource: Η συγκεκριμένη προσπάθεια αξιοποιεί το θαλασσινό νερό για να παράγει γλυκό νερό και ξηρά άλατα. Με την επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδό της, όχι μόνο λύνονται τα οικολογικά πρoβλήματα που συνδέονται με τις μονάδες αφαλάτωσης αλλά επίσης μετατρέπονται οι προβληματικές ροές των λυμάτων άλμης σε εμπορεύματα.
6)Smart Wireless sensors applied in Maritime Condition based Maintenance: Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η εκτέλεση, η φροντίδα και η υποστήριξη της πλατφόρμας AlphaSense. Πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει τη λήψη μετρήσεων από όλους τους αισθητήρες ή τα μηχανήματα που υπάρχουν μέσα στο μηχανοστάσιο ενός πλοίου, αξιοποιώντας ένα ασύρματο δίκτυο.
7)Pheemade:Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα από το φύκι Posidonia, που ξεβράζεται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών, για να κατασκευάσει ανακυκλώσιμες επαναχρησιμοποιούμεvες επιφάνειες (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες.
8)poSEAdon A.R.: Η poSEAdon είναι μια τεχνολογική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών καθώς και του τουρισμού. Σκοπός της, να απλοποιήσει την εμπειρία όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα χάρη στη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.
9)FlyFarms:Η ιδέα της FlyFarms αφορά στη διαδικασία εντατικής εκτροφής μυγών, κατά την οποία οι προνύμφες των εντόμων αναλαμβάνουν να μετατρέψουν κάθε είδους οργανικά απόβλητα σε πρωτεΐνες για τη μαζική παραγωγή ιχθυοτροφών και ζωοτροφών. Η ιδέα στην ουσία μιμείται μία από τις βασικές διαδικασίες αποδόμησης της ίδιας της φύσης με πολλαπλά οικονομικά -και όχι μόνο- οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.